Nak beli handphone second hand tapi takut kena tipu? Beli sini!

Korang mesti pernah teringin nak beli handphone baru, tapi bila tengok harga, terus rasa macam nak nangis.

Handphone sekarang ni memang mahal, apatah lagi kalau nak yang model terbaru. Tapi, jangan risau. Ada satu cara yang boleh korang dapatkan handphone idaman korang dengan harga yang lebih murah dan berkualiti.

Apa caranya? Beli handphone second hand la!

Tapi, beli handphone second hand ni bukan senang. Kalau tak hati-hati, korang boleh kena tipu dengan penjual yang tak jujur.

Ada yang jual handphone rosak, ada yang jual handphone tiruan, ada yang jual handphone curi. Macam mana nak elak dari kena tipu macam tu? Jangan risau lagi.

Aku ada satu website yang boleh korang percaya dan beli handphone second hand dengan selamat dan senang. Website tu ialah CompAsia.

Photo by Bagus Hernawan on Unsplash

Apa itu CompAsia?

CompAsia ialah sebuah syarikat yang menyediakan penyelesaian kitar semula peranti digital seperti handphone, tablet, laptop dan sebagainya.

CompAsia mengambil handphone yang dah digunakan dari pelanggan dan menjualnya semula kepada korang yang sedang mencari handphone second hand.

CompAsia ada menawarkan perkhidmatan trade in, di mana korang boleh tukar handphone lama korang dengan handphone baru dengan harga yang lebih murah.

CompAsia bukan syarikat baru.

CompAsia telah beroperasi sejak tahun 2012 dan telah menjual lebih daripada 500,000 devices second hand di seluruh Asia.

CompAsia juga telah mendapat pengiktirafan dan anugerah dari pelbagai pihak, seperti Frost & Sullivan, The Edge, Tech in Asia dan lain-lain.

CompAsia ada lesen dan sijil dari Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Apa kelebihan beli handphone second hand dari CompAsia?

Beli handphone second hand dari CompAsia ni ada banyak kelebihan, antaranya:

  • Harga yang murah dan berpatutan. Korang boleh dapatkan handphone second hand dengan harga yang jauh lebih murah daripada harga pasaran. Contohnya, iPhone 12 Pro Max 256GB yang baru harga dia RM5,399, tapi kalau beli dari CompAsia, harga dia cuma RM3,999. Jimat RM1,400 tu! Boleh beli benda lain lagi dengan duit tu.
  • Kualiti yang terjamin. Handphone second hand yang dijual oleh CompAsia bukan handphone biasa-biasa. Handphone ni semua telah melalui proses pemeriksaan dan pembaikan yang ketat oleh pakar-pakar CompAsia. Handphone ni juga telah dibersihkan dan disinfeksi dengan baik. Jadi, korang tak perlu risau pasal handphone ni rosak atau kotor. Handphone ni macam baru je, cuma pakai je dah lama sikit.
  • Warranty yang panjang. Handphone second hand yang dijual oleh CompAsia juga dilengkapi dengan warranty yang panjang, iaitu sehingga 12 bulan. Jadi, kalau ada apa-apa masalah dengan handphone korang, korang boleh hantar balik kepada CompAsia dan mereka akan baiki atau tukar dengan yang baru. Tak macam beli dari penjual biasa, kalau ada masalah, susah nak cari dia balik.
  • Pembayaran yang mudah dan selamat. Beli handphone second hand dari CompAsia juga senang dan selamat. Korang boleh pilih pembayaran secara online melalui kad kredit, debit, e-wallet atau bank transfer. Korang juga boleh pilih pembayaran secara ansuran, di mana korang boleh bayar sikit-sikit setiap bulan tanpa perlu ada kad kredit. Pembayaran korang juga dilindungi oleh sistem SSL yang canggih, jadi tak perlu risau pasal data korang dicuri atau disalahgunakan.
  • Penghantaran yang cepat dan percuma. Lepas dah bayar, korang tak perlu tunggu lama untuk dapatkan handphone korang. CompAsia akan hantar handphone korang dalam masa 1-3 hari bekerja, bergantung pada lokasi korang. Penghantaran ni juga percuma, tak kira berapa banyak handphone yang korang beli. Handphone korang juga akan dibungkus dengan baik dan disertakan dengan tracking number, jadi korang boleh jejak di mana handphone korang berada.

Macam mana nak beli handphone second hand dari CompAsia?

Beli handphone second hand dari CompAsia ni sangat mudah. Korang cuma perlu ikut langkah-langkah berikut:

  • Pergi ke website CompAsia dan pilih handphone yang korang nak beli. Korang boleh cari mengikut jenama, model, warna, harga, keadaan dan sebagainya. Korang juga boleh tengok gambar dan spesifikasi handphone tu dengan lebih terperinci.
  • Bila dah pilih handphone yang korang nak, klik “Add to Cart” dan teruskan ke proses checkout. Di sini, korang boleh masukkan maklumat korang seperti nama, alamat, nombor telefon dan sebagainya. Korang juga boleh pilih kaedah pembayaran yang korang nak, sama ada online atau ansuran.
  • Lepas dah bayar, korang akan dapat pengesahan melalui emel dan SMS. Korang juga akan dapat tracking number untuk jejak handphone korang. CompAsia akan hantar handphone korang dalam masa 1-3 hari bekerja.
  • Bila dah dapat handphone korang, korang boleh buka dan nikmati handphone baru korang. Jangan lupa untuk daftar warranty korang di website CompAsia. Kalau ada apa-apa masalah, korang boleh hubungi CompAsia melalui emel, telefon atau live chat.

Apa lagi yang korang tunggu?

Jadi, itu dia cara yang boleh korang dapatkan handphone idaman korang dengan harga yang lebih murah dan berkualiti. Tak perlu risau pasal kena tipu atau kena beli handphone rosak.

Beli handphone second hand dari CompAsia, korang boleh jimat duit dan dapat handphone yang macam baru.

Lagipun, beli handphone second hand ni juga baik untuk alam sekitar, sebab korang boleh kurangkan sampah elektronik yang membahayakan bumi kita.

Apa lagi yang korang tunggu? 

Cepat-cepat pergi ke website CompAsia dan cari handphone second hand yang korang nak. Jangan lepaskan peluang ni, sebab stok handphone ni terhad dan cepat habis.

Kalau lambat, nanti menyesal pulak. Beli handphone second hand dari CompAsia, korang pasti puas hati dan gembira.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial