Online secara anonymous dengan VPN

Kali ni kita nak bincang satu topik yang hot-hot belaka, iaitu online secara anonymous dengan VPN. 

Jangan risau, kita akan terangkan panjang lebar dan bagi penerangan yang cukup-cukup untuk korang faham. Jom kita start!

Contents

Apa itu VPN?

Korang semua, jom kita bincang pasal VPN! Tapi, apa itu VPN ni? Sebenarnya, VPN ni singkatan daripada “Virtual Private Network”.

VPN ni macam jambatan maya yang menghubungkan devices korang dengan internet. Bayangkan kalau korang nak pergi ke kedai yang jauh, tapi tak nak orang lain tahu yang korang pergi sana.

Jadi, korang guna laluan rahsia yang tak ramai orang tahu untuk sampai ke kedai tu. VPN ni berfungsi macam laluan rahsia tu, dia sembunyikan perjalanan korang dalam dunia maya daripada orang lain yang mungkin nak tahu apa yang korang buat.

Bila korang guna VPN, data korang akan ditutup, atau diubahsuai supaya orang lain tak faham apa yang korang buat.

Jadi, kalau ada orang nak curi data korang, dia takkan faham apa yang dia curi sebab data tu dah ditutup. Kiranya data korang berada di level selamat lah gitu. 

Selain tu, VPN juga boleh tukar alamat IP korang. Alamat IP ni macam alamat rumah korang dalam dunia maya. Dengan VPN, korang boleh “pindah” ke negara lain secara maya, supaya korang boleh buka content yang mungkin kena sekat kat Malaysia ni. 

Contohnya, nak tengok rancangan TV Amerika yang tak ada kat Malaysia, VPN boleh bantu!

Jadi, dengan guna VPN, korang akan dapat:

  1. Menjaga privasi korang daripada orang yang nak tahu apa yang korang buat dalam internet
  2. Melindungi data korang daripada pencuri dan hacker yang nak buat jahat
  3. Mengakses content yang disekat atau tak ada kat negara korang

Mudah kan? Jadi, itulah serba sedikit tentang apa itu VPN. Dengan VPN, korang boleh bukak apa pun tanpa perlu risau pasal hackers or spy dari kerajaan. 

VPN

Senarai VPN yang murah dan sesuai untuk Malaysia

Ini dia senarai VPN yang sesuai dan disyorkan untuk kita di Malaysia:

  1. NordVPN: Salah satu VPN yang paling popular, NordVPN menawarkan harga yang berpatutan, pelbagai server di Malaysia, dan prestasi yang mantap.

  2. Surfshark: Dikenali sebagai VPN yang “budget-friendly,” Surfshark menawarkan server berdekatan, kelajuan yang baik, dan polisi tiada log untuk privasi yang lebih baik.

  3. CyberGhost: Mudah digunakan dan boleh dipakai di pelbagai peranti, CyberGhost menawarkan harga yang mampu milik, server yang berdekatan, dan fungsi tambahan untuk streaming.

  4. ExpressVPN: Walaupun agak mahal, ExpressVPN menawarkan kelajuan yang sangat laju, keselamatan yang kukuh, dan server yang berdekatan untuk pengalaman browsing yang lebih lancar. Click disini.

  5. Private Internet Access (PIA): PIA menawarkan harga yang berpatutan, keselamatan yang mantap, dan pilihan server yang luas, termasuk server di Singapura yang berdekatan dengan Malaysia.

  6. IPVanish: Menyediakan kelajuan yang baik dan pilihan server yang banyak, IPVanish juga menawarkan polisi tiada log untuk menjaga privasi korang.

  7. VyprVPN: Terkenal dengan protokol Chameleon mereka, VyprVPN sesuai untuk mengelakkan sensor dan sekatan, menawarkan kelajuan yang stabil dan keselamatan yang kukuh.

  8. ProtonVPN: Dari pencipta ProtonMail, ProtonVPN menawarkan privasi yang ketat, kelajuan yang baik, dan server di Singapura yang berdekatan dengan Malaysia.

  9. TunnelBear: Mudah digunakan dan mempunyai antara muka yang menarik, TunnelBear menawarkan harga yang berpatutan dan keselamatan yang mantap, tetapi tidak mempunyai server di Malaysia.

  10. PureVPN: Dengan server di Malaysia dan Singapura, PureVPN menawarkan kelajuan yang baik dan beberapa fungsi tambahan untuk streaming serta privasi.

Kenapa kena pakai VPN?

Jom kita tengok beberapa sebab utama kenapa korang kena pakai VPN, dan apa faedah yang korang boleh dapat:

  1. Privasi yang lebih baik: Bila korang online, semua aktiviti korang boleh dijejaki oleh ISP (Internet Service Provider) dan pihak ketiga. VPN akan menyembunyikan alamat IP korang dan melindungi data korang supaya tak mudah dijejaki. Sebab-sebab nak privasi yang lebih baik ni termasuklah:

    • Jaga data peribadi dari pencuri dan scammer
    • Lindungi diri daripada pengawasan oleh kerajaan atau syarikat
    • Kurangkan risiko jadi mangsa pemasaran yang agresif
  2. Akses kandungan yang disekat: Kadang-kadang, ada kandungan yang disekat mengikut negara atau kawasan, seperti video YouTube atau perkhidmatan streaming. Dengan VPN, korang boleh:

    • Tukar lokasi korang secara virtual supaya boleh akses kandungan tu
    • Elakkan sensor yang dikenakan oleh kerajaan atau sekolah
    • Nikmati perkhidmatan streaming yang tak ada di Malaysia, macam Hulu atau HBO Max
  3. Kebebasan berselancar: VPN membolehkan korang berselancar internet dengan lebih bebas tanpa risaukan sensor atau sekatan. Ni bermakna korang boleh:

    • Akses maklumat dan berita yang mungkin disekat dalam negara korang
    • Bercakap dan berkongsi pendapat dengan lebih bebas tanpa takut ditangkap
    • Capai laman web yang disekat oleh tempat kerja atau institusi pendidikan
  4. Keselamatan di Wi-Fi awam: Kalau korang selalu guna Wi-Fi awam, mungkin korang perlu lebih berhati-hati sebab Wi-Fi awam ni tak selamat dan data korang boleh dicuri. VPN boleh:

    • Lindungi data korang daripada pencuri Wi-Fi dan hacker
    • Pastikan korang boleh berselancar dengan selamat di tempat awam, seperti kedai kopi atau lapangan terbang
    • Kurangkan risiko jadi mangsa penipuan dalam talian
  5. Peningkatan dalam gaming dan streaming: Selain tu, VPN juga boleh membantu meningkatkan pengalaman korang dalam gaming atau streaming. Contohnya:

    • Kurangkan lag dan ping dalam permainan dalam talian
    • Akses permainan yang belum dilancarkan di negara korang
    • Elakkan “throttling” oleh ISP yang mungkin menghadkan kelajuan internet korang

Nampak tak betapa banyak faedah yang korang boleh dapat kalau guna VPN? Jadi, jangan tunggu lagi, pilih VPN yang sesuai dan nikmati pengalaman online yang lebih selamat, bebas, dan menyeronokkan!

VPN

Keburukan VPN percuma

Kita akan teroka lebih lanjut kelemahan yang ada pada VPN percuma supaya korang lebih berhati-hati dalam membuat pilihan:

  1. Iklan: VPN percuma biasanya mempunyai iklan yang banyak dan mengganggu pengalaman pengguna. Ini kerana mereka perlu mencari pendapatan untuk menampung kos perkhidmatan.

  2. Kecepatan: Seperti yang kita sebut sebelum ini, kecepatan VPN percuma biasanya lebih lambat dan tak stabil berbanding dengan VPN berbayar. Ini kerana mereka mempunyai sumber yang terhad dan server yang lebih sedikit.

  3. Data: Ramai pengguna VPN percuma akan menemui batasan data yang ketat. Ini bermakna korang tidak boleh menggunakan VPN secara berterusan atau untuk aktiviti yang memerlukan banyak data seperti streaming video.

  4. Keselamatan: Beberapa VPN percuma mungkin tidak menawarkan tahap keselamatan yang sama seperti VPN berbayar. Selain itu, ada risiko yang dicuri data atau dijual kepada pihak ketiga.

  5. Privasi: VPN percuma mungkin tidak mempunyai polisi privasi yang ketat, dan ada kemungkinan mereka akan menjual data korang kepada pihak ketiga untuk mendapatkan pendapatan.

  6. Support: VPN percuma biasanya tiada support untuk pelanggan. Jadi, kalau korang ada masalah masalah teknikal, mungkin susah sikit untuk korang nak dapatkan bantuan.

  7. Pilihan server: Berbanding dengan VPN berbayar, VPN percuma biasanya mempunyai pilihan server yang lebih terhad. Ini bermakna korang mungkin tidak dapat mengakses content dari negara yang korang inginkan.

  8. Akses terhad: Beberapa platform streaming atau laman web mungkin mengenali dan menyekat pengguna yang menggunakan VPN percuma, menyebabkan korang tidak dapat mengakses content tersebut.

  9. Limited: VPN percuma biasanya limited, tak ada banyak fungsi yang ada pada VPN berbayar, macam streaming, gamers & macam macam lagi. 

  10. Ketidakstabilan: VPN percuma mungkin tidak seboleh-bolehnya boleh diandalkan dan mungkin mengalami gangguan perkhidmatan atau masalah teknikal yang kerap.

Dari senarai keburukan ini, kita dapat lihat bahawa memilih VPN percuma mungkin tak akan memberikan pengalaman terbaik untuk kita teruma dalam bab privasi, security, dan speed.

Jadi, disarankan untuk korang mempertimbangkan VPN berbayar, sebab yang ini lebih terjamin dan banyak menawarkan ciri-ciri yang lebih baik dari VPN percuma. Berhati hati dalam memilih VPN. 

Antara VPN TERBAIK setakat ini

ExpressVPN merupakan salah satu VPN paling terbaik setakat ini dan memang popular di kalangan pengguna di seluruh dunia.

VPN ni menawarkan prestasi yang cemerlang, security yang mantap, dan support yang cukup hebat. Kita akan terangkan lebih lanjut tentang ExpressVPN dan harga mereka di US dengan Malaysia.

Harga ExpressVPN

ExpressVPN menawarkan beberapa pakej langganan dengan harga yang berbeza. Dalam USD (US Dollar), harga mereka adalah seperti berikut:

  • 1 bulan: $12.95 sebulan
  • 6 bulan: $9.99 sebulan (billed $59.95 setiap 6 bulan)
  • 12 bulan: $8.32 sebulan (billed $99.95 setiap 12 bulan) + 3 bulan percuma

Untuk tukar harga ni ke Ringgit Malaysia (MYR), kita boleh guna kadar pertukaran semasa. Contohnya, jika 1 USD bersamaan dengan 4.2 MYR, harga dalam Ringgit Malaysia adalah:

  • 1 bulan: RM54.39 sebulan
  • 6 bulan: RM41.96 sebulan (billed RM251.79 setiap 6 bulan)
  • 12 bulan: RM34.94 sebulan (billed RM419.79 setiap 12 bulan) + 3 bulan percuma

    Nota: Kadar pertukaran mungkin berubah-ubah, jadi harga dalam Ringgit Malaysia mungkin berbeza. Sila rujuk kepada laman web ExpressVPN atau penyedia perkhidmatan pembayaran untuk harga terkini.

Ada beberapa sebab kenapa ExpressVPN jadi pilihan terbaik dalam Malaysia:

  • Kelajuan: ExpressVPN menawarkan speed yang sangat laju, sesuai untuk streaming, gaming, dan aktiviti dalam talian lain yang memerlukan kelajuan tinggi.

  • Keselamatan: ExpressVPN menggunakan enkripsi AES 256-bit, yang merupakan standard keselamatan tertinggi dalam industri. Selain itu, mereka juga mempunyai polisi tiada log yang ketat untuk menjaga privasi korang.

  • Lokasi server: Dengan lebih 3,000 server di 94 negara, ExpressVPN memastikan korang boleh akses kandungan dari pelbagai negara dan menikmati pengalaman berselancar yang lancar.

  • Kemudahan: Aplikasi ExpressVPN mudah digunakan di pelbagai platform, seperti Windows, macOS, Android, iOS, dan lain-lain. Mereka juga menyokong router VPN dan peranti streaming seperti Apple TV dan Amazon Fire TV Stick.

  • Sokongan pelanggan: ExpressVPN menawarkan sokongan pelanggan 24/7 melalui live chat dan email. Mereka juga mempunyai banyak panduan dan tutorial di laman web mereka untuk membantu korang.

Walaupun ExpressVPN mungkin agak mahal berbanding dengan beberapa VPN lain, prestasi dan ciri-ciri yang ditawarkan menjadikannya pilihan yang berbaloi untuk mereka yang mencari VPN terbaik.

Artikel berkaitan

Pautan luar

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..