Paypal selamat ke? - Jom baca sebelum download

PayPal ni satu platform pembayaran digital yang boleh tolong korang buat urusan kewangan secara online dengan selamat dan mudah.

Lagi lagi kalau korang nak buat pembayaran di luar negara.

Korang boleh guna PayPal untuk macam-macam benda, tapi sebelum tu, korang kena tahu apa yang PayPal boleh buat, apa yang PayPal tak boleh buat, dan apa yang PayPal akan caj korang.

Jom, aku nak share dengan korang panduan cara menggunakan PayPal di Malaysia.

Apa yang PayPal boleh buat?

PayPal boleh buat banyak benda, tapi yang paling penting ialah:

  • PayPal boleh jadi perantara pembayaran online yang selamat. Korang tak perlu nak bagi info kad kredit atau bank korang kat sesiapa, sebab PayPal akan simpan semua tu dengan encryption yang kuat. Korang cuma perlu masukkan email dan password korang bila nak bayar sesuatu dengan PayPal.
  • PayPal boleh kasi perlindungan kepada pembeli. Kalau korang beli barang online dengan PayPal, dan barang tu tak sampai, atau tak sama macam yang korang order, korang boleh buat aduan kat PayPal. PayPal akan siasat kes tu, dan kalau betul korang kena tipu, PayPal akan refund duit korang balik. Best kan? Tapi, korang kena pastikan korang beli barang dari seller yang ada logo PayPal Verified, dan korang kena buat aduan dalam tempoh 180 hari dari tarikh pembelian.
  • PayPal boleh kasi reward. Kalau korang link kan kad kredit atau debit korang kat PayPal, korang boleh kumpul mata ganjaran dari bank korang bila korang guna PayPal untuk bayar sesuatu. Contohnya, kalau korang link kan kad kredit Maybank kat PayPal, korang boleh dapat TreatsPoints bila korang bayar dengan PayPal.
  • PayPal boleh kasi akses global. PayPal ni boleh guna kat mana-mana je yang ada sambungan internet. Tak kisah la korang nak beli barang dari Malaysia, atau dari luar negara, PayPal boleh settle kan semua. PayPal juga boleh terima bayaran dari pelbagai mata wang, jadi korang boleh beli barang atau perkhidmatan dari orang dari seluruh dunia.

Apa yang PayPal tak boleh buat?

PayPal tak boleh buat semua benda, so jangan expect tinggi sangat, contohnya:

  • PayPal tak boleh jadi bank. Walaupun PayPal boleh digunakan untuk menyimpan duit korang, PayPal tak boleh bagi faedah, pinjaman, atau insurans pada korang. PayPal juga tak dijamin oleh Perbadanan Insurans Simpanan Malaysia (PIDM), jadi kalau PayPal bankrap, korang tak boleh dapat balik duit korang.
  • PayPal tak boleh jadi alat pelaburan. PayPal tak boleh bagi korang melabur duit korang dalam saham, forex, atau instrumen kewangan lain. PayPal cuma boleh bagi korang simpan duit korang dalam akaun PayPal, atau tukar duit korang ke mata wang lain dengan kadar tukaran yang ditetapkan oleh PayPal.
  • PayPal tak boleh jadi alat untuk scam orang lain. PayPal tak boleh bagi korang guna servis dia untuk menipu orang lain, atau untuk bayar barang atau perkhidmatan yang melanggar undang-undang. Kalau kena report memang habis.

Apa yang PayPal akan caj korang?

PayPal akan caj korang untuk beberapa perkara, bergantung pada jenis transaksi yang korang buat.

Ini beberapa caj yang biasa dikenakan oleh PayPal:

  • Caj untuk menghantar duit. Kalau korang nak hantar duit kat kawan atau family kat dalam negara, korang tak perlu bayar apa-apa caj. Tapi, kalau korang nak hantar duit kat kawan atau family kat luar negara, korang kena bayar caj sikit la. Caj tu tak la mahal sangat, bergantung pada jumlah duit yang korang hantar, dan mata wang yang korang guna. Kalau korang nak tahu berapa caj yang PayPal kenakan, korang boleh check kat laman web PayPal.
  • Caj untuk menerima duit. Kalau korang terima duit dari orang lain, sama ada kat dalam negara atau luar negara, korang kena bayar caj sikit la. Caj tu bergantung pada sumber duit tu, sama ada dari akaun PayPal, kad kredit, kad debit, atau bank. Biasanya, caj tu antara 1.9% hingga 4.4% daripada jumlah duit yang korang terima, ditambah dengan caj tetap yang berbeza mengikut mata wang. Kalau korang nak tahu berapa caj yang PayPal kenakan, korang boleh check kat laman web PayPal.
  • Caj untuk tukar mata wang. Kalau korang nak tukar duit korang dari Ringgit Malaysia ke mata wang lain, atau sebaliknya, korang kena bayar caj sikit la. Caj tu bergantung pada kadar tukaran yang ditetapkan oleh PayPal, yang biasanya lebih tinggi daripada kadar tukaran bank. Kalau korang nak tahu berapa caj yang PayPal kenakan, korang boleh check kat laman web PayPal.

Kenapa korang kena ada PayPal?

PayPal ni memang ada banyak caj, tapi jangan risau, sebab PayPal ni juga ada manfaatnya untuk korang.

PayPal ni bukan sahaja selamat dan mudah untuk korang guna, tapi juga boleh bantu korang buat bisnes online, atau beli barang online dari luar negara dengan confident.

PayPal ni juga boleh bagi korang akses ke pasaran global, dan reward dari bank korang. PayPal ni memang secure so tak perlu risau sangat.

PayPal memang support MYR Malaysia

Korang tak perlu risau pasal mata wang korang, sebab PayPal memang support MYR Malaysia.

Korang boleh guna PayPal untuk bayar atau terima duit dalam Ringgit Malaysia, tanpa perlu tukar ke mata wang lain.

PayPal akan automatically convert mata wang korang bila korang nak hantar atau terima duit dari luar negara.

Korang cuma kena bayar caj sikit je untuk tukar mata wang tu. Kalau korang nak tahu berapa caj yang PayPal kenakan, korang boleh check kat laman web PayPal.

PayPal ada sediakan app

Korang boleh guna PayPal tak kira kat mana korang berada, sebab PayPal ada sediakan app untuk smartphone korang.

Korang boleh download app PayPal sama ada di android atau pun IOS, dan korang boleh log in dengan akaun PayPal korang.

App PayPal ni senang dan cepat untuk korang guna, dan korang boleh dapat notifikasi bila korang ada transaksi baru. Direct tengok. Pergh.

Kalau korang nak download app PayPal, korang boleh pergi kat Google Play Store atau Apple App Store.

Kesimpulan

PayPal ni platform pembayaran digital yang memang selamat untuk korang guna di Malaysia.

Korang boleh guna PayPal untuk macam-macam benda, tapi korang kena tahu apa yang PayPal boleh buat, apa yang PayPal tak boleh buat, dan apa yang PayPal akan caj korang.

Kalau korang nak guna PayPal, korang kena daftar akaun PayPal, dan link kan kad kredit atau debit korang kat situ.

Lepas tu, korang boleh enjoy semua kelebihan yang PayPal ada. Tapi, korang kena ingat, jangan sesekali kongsi info peribadi atau bank korang dengan orang yang tak dikenali.

Selamat mencuba PayPal, dan semoga artikel ni bermanfaat untuk korang!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..