Perlu ke credit card ni? - Jom baca

Apa itu credit card?

Credit card ni adalah pinjaman dari bank “BELI DULU, BAYAR KEMUDIAN”. Kiranya bank akan dulukan duit diorang dulu bila korang nak buat pembayaran.

Korang kena bayar balik duit tu dalam masa yang ditetapkan, biasanya sebulan.

Kalau korang tak bayar penuh, korang kena bayar interest atau faedah. Interest ni macam kos tambahan yang kena tanggung sebab korang pinjam duit.

Interest ni boleh jadi tinggi kalau korang tak jaga baik-baik. Jadi, korang kena bijak pakai credit card ni.

Bila korang perlu credit card?

Credit card ni ada banyak kelebihan yang boleh korang manfaatkan.

Antaranya ialah:

  • Korang boleh beli barang yang mahal atau susah nak dapat dengan cash. Contohnya, korang nak beli tiket flight ke luar negara, atau korang nak beli barang online dari laman web luar. Dengan credit card, korang boleh bayar dengan mudah dan selamat.
  • Korang boleh dapat reward dari bank atau company kad. Contohnya, korang boleh dapat cashback, point, voucher, atau diskaun bila korang pakai credit card. Reward ni boleh korang guna untuk jimat duit atau beli barang lain.
  • Korang boleh improve credit score korang bila korang pakai credit card dengan betul. Credit score ni macam rekod kewangan korang yang tunjuk korang ni pembayar yang baik atau tak. Bila korang bayar balik duit credit card korang penuh dan tepat masa, credit score korang akan naik. Credit score yang tinggi boleh bantu korang bila korang nak apply loan atau pinjaman lain, sebab bank atau lender akan lebih percaya korang.

Bila korang tak perlu credit card?

Credit card ni bukan untuk semua orang. Ada situasi yang korang tak perlu atau tak sesuai pakai credit card.

Antaranya ialah:

  • Korang tak ada pendapatan tetap. Kalau korang tak ada duit masuk setiap bulan, atau duit korang tak cukup untuk bayar bil dan hutang, korang tak patut pakai credit card. Sebab credit card ni bukan duit free, korang kena bayar balik. Kalau korang tak bayar, korang akan kena interest yang tinggi dan hutang korang akan bertambah. Lagi parah, korang boleh kena blacklist atau saman oleh bank atau company kad.
  • Korang tak boleh kawal perbelanjaan korang. Kalau korang jenis yang suka beli barang tanpa fikir, atau mudah terpengaruh dengan iklan atau promosi, korang tak sesuai pakai credit card. Sebab credit card ni boleh buat korang rasa macam ada banyak duit, padahal korang tak ada. Korang boleh terbelanja lebih dari kemampuan korang, dan akhirnya korang akan susah nak bayar balik hutang korang.
  • Korang tak faham cara pakai credit card. Kalau korang tak tahu bila kena bayar, berapa kena bayar, apa itu interest, apa itu credit limit, dan macam-macam lagi, korang tak elok pakai credit card. Sebab credit card ni ada banyak syarat dan peraturan yang korang kena ikut. Kalau korang tak faham, korang boleh buat silap yang boleh koskan korang banyak duit atau masalah.

Kat mana nak apply credit card?

Ada beberapa cara yang korang boleh cuba untuk apply credit card, ikut yang paling sesuai dengan korang.

Aku akan terangkan setiap cara tu dengan lebih detail. Korang boleh pilih yang mana korang rasa paling mudah dan cepat.

Apply credit card kat bank

Cara ni paling tradisional la.

Korang boleh pergi ke mana-mana cawangan bank yang korang nak apply credit card tu. Korang kena bawa dokumen yang diperlukan, macam salinan IC, slip gaji, penyata bank, dan sebagainya.

Korang kena isi borang permohonan dan tunggu staff bank tu semak dan proses. Kalau korang layak, korang akan dapat credit card tu dalam masa beberapa minggu.

Kelebihan cara ni ialah korang boleh tanya staff bank tu apa-apa soalan yang korang ada pasal credit card tu. Korang boleh dapat penjelasan yang jelas dan tepat.

Korang juga boleh rasa lebih yakin dan selamat sebab korang deal dengan orang yang betul.

Kekurangan cara ni ialah korang kena pergi ke bank tu sendiri, yang mungkin jauh atau sesak.

Korang kena bawa dokumen yang banyak dan susah nak simpan. Korang juga kena tunggu lama sebab proses tu mungkin lambat atau ada masalah.

Apply credit card kat AEON Credit

Cara ni agak baru la. Korang boleh pergi ke mana-mana cawangan AEON Credit yang korang nak apply credit card tu. AEON Credit ni kadang ada kat Mall. Pergh.

AEON Credit ni bukan bank, tapi dia ada offer credit card jugak. Korang kena bawa dokumen yang sama macam kat bank, tapi korang tak perlu isi borang. Korang cuma kena scan IC korang je, dan staff AEON akan bantu korang.

Kalau korang layak, korang akan dapat credit card tu dalam masa 15 – 30 minit je.

Kelebihan cara ni ialah korang boleh dapat credit card tu dengan cepat dan mudah. Korang tak perlu isi borang yang panjang dan leceh.

Korang juga boleh pilih credit card yang sesuai dengan keperluan korang, macam nak cashback, point, atau diskaun.

Kekurangan cara ni ialah korang kena pergi ke AEON Credit tu sendiri, yang mungkin tak banyak atau tak dekat.

Korang juga kena pastikan korang ada income yang cukup dan tetap, sebab AEON Credit ni agak strict dengan syarat kelayakan.

Korang juga kena bayar yuran tahunan untuk credit card tu, yang mungkin mahal sikit.

Apply credit card online

Cara ni paling moden la. Korang boleh apply credit card online je, tak perlu pergi mana-mana.

Korang cuma kena ada internet dan handphone je

Korang boleh pergi ke website RinggitPlus. Platform ni akan bantu korang cari personal loan yang sesuai dengan korang.

Just tekan button whatsapp melalui RinggitPlus, korang akan dibantu sampai permohonan korang selesai.

Korang juga boleh compare credit card yang berbeza dan pilih yang paling sesuai dengan korang. Korang juga boleh dapat promosi atau hadiah kalau korang apply online.

Korang kena baca FAQ kalau korang kurang jelas.

Korang juga kena pastikan korang apply credit card dari website yang sah dan selamat. Ingat, RinggitPlus.

Kesimpulan

Credit card ni ada pro dan con yang korang kena tahu.

Credit card ni boleh bantu korang bila korang nak beli barang atau servis yang korang perlukan atau nak, dan boleh bagi korang reward atau benefit yang menarik.

Tapi credit card ni juga boleh buat korang susah bila korang tak bayar balik hutang korang, atau bila korang terbelanja lebih dari kemampuan korang.

Jadi, korang kena fikir betul-betul sebelum korang apply credit card.

Korang kena pastikan korang ada pendapatan yang cukup dan tetap, korang boleh kawal perbelanjaan korang, dan korang faham cara pakai credit card dengan betul. 

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..