Perlu ke masuk University untuk belajar Komputer Sains? - Jom baca!

Komputer Sains ni bidang yang best gila dan banyak cabang-cabangnya.

Ada yang minat programming, ada yang minat design, ada yang minat AI, ada yang minat data science, dan macam-macam lagi.

Tapi, perlu ke masuk University untuk belajar Komputer Sains? Jawapannya, ikut korang la. Tengok apa yang korang nak target.

Walaumacam mana pun, belajar di University tu penting gak, ada pro and contra.

Tapi kalau korang tak dapat masuk University, korang still boleh berjaya dalam Komputer Sains.

Sebab, ada banyak course & senang je nak belajar untuk zaman sekarang, lagi lagi sekarang ni kan zaman AI.

Ai akan bantu korang untuk fahamkan tentang apa apa info yang berkaitan dengan komputer sains, termasuk lah dalam bab coding.

Aku akan terangkan dalam artikel ni.

Pro dan Contra belajar di University

Belajar di University tu ada baik dan buruknya. Aku akan listkan beberapa pro dan contra yang paling penting.

Pro

  • Dapat ijazah. Kalau korang ada ijazah Komputer Sains dari University yang famous, korang akan ada lebih banyak chance untuk dapat kerja yang best dan gaji yang gempak. Sebab, ramai boss lebih prefer dengan ijazah yang korang dapat dari University. Ijazah tu macam tiket untuk korang masuk ke dunia kerja.
  • Dapat belajar dari otai-otai. Kalau korang belajar di University, korang akan dapat belajar dari cikgu-cikgu yang ada experience dan expert dalam Komputer Sains. Korang akan dapat ilmu yang latest dan praktikal. Korang juga akan dapat guidance dan tips dari cikgu-cikgu yang boleh tolong korang dalam projek dan problem-solving.
  • Dapat kawan-kawan dan build network. Kalau korang belajar di University, korang akan dapat kenal dengan budak-budak lain yang ada minat yang sama dalam Komputer Sains. Korang akan dapat share idea, discuss, collaborate, dan enjoy sama-sama. Korang juga akan dapat network dengan budak-budak dari University lain, industry, dan community Komputer Sains. Network ni penting sebab boleh buka opportunity baru untuk korang dalam masa depan.

Contra

  • Mahal dan lama. Belajar di University tu bukan murah. Korang kena bayar yuran, buku, alat, hostel, makan, dan macam-macam lagi. Kalau korang tak ada scholarship atau loan, korang kena cari duit sendiri atau minta tolong family. Belajar di University juga lama. Biasanya, ijazah Komputer Sains ambil masa empat tahun untuk habis. Dalam masa tu, korang kena spend banyak masa untuk belajar, buat assignment, projek, exam, dan sebagainya. Kalau korang nak kerja sambil belajar, korang kena pandai manage masa dan energy.
  • Tak semua ilmu relevan dan useful. Belajar di University tu tak semestinya semua ilmu yang korang dapat tu relevan dan useful dalam dunia kerja. Sebab, ada banyak subject teori dan asas yang mungkin tak ada kaitan dengan kerja yang korang nak buat. Contohnya, kalau korang nak jadi web developer, korang tak perlu tahu sangat pasal algorithm complex atau math tinggi. Ada juga ilmu yang dah outdated dan tak sesuai dengan technology terkini.
  • Tak semua orang sesuai dan suka. Belajar di University tu tak semestinya sesuai untuk semua orang. Ada orang yang lebih suka belajar secara praktikal dan hands-on, bukan secara akademik dan teori. Ada orang yang lebih suka belajar secara sendiri dan flexible, bukan secara teratur dan terikat. Ada orang yang lebih suka belajar benda-benda yang specific, bukan benda-benda yang general.

Cara-cara belajar komputer sains tanpa masuk University

Kalau korang tak dapat masuk University untuk belajar Komputer Sains, jangan sedih. Korang still boleh belajar Komputer Sains dan berjaya dalam bidang ni.

Sebab, ada banyak cara-cara lain yang boleh korang guna untuk belajar Komputer Sains tanpa masuk University. Aku akan listkan beberapa cara-cara yang paling famous dan senang.

Online Course

Online course ni cara yang paling senang dan murah untuk belajar Komputer Sains.

Korang boleh belajar apa-apa je yang korang nak dalam Komputer Sains dengan online course.

Ada banyak website yang offer online course dalam Komputer Sains, macam Coursera, Udemy, edX, Khan Academy, dan sebagainya. Terlalu banyak untuk aku listkan, so ni cuma example.

Korang boleh pilih course yang sesuai dengan level dan minat korang, samada beginner, intermediate, atau advanced.

Korang juga boleh pilih course yang ada sijil atau pun tak, ikut keperluan korang.

Contoh kalau korang nak course yang offer korang sijil professional untuk dapatkan kerja, korang perlu belajar di Coursera.

Cuma Coursera ni kena bayar per month, sangat murah kalau nak compare korang masuk di Universiti. Harga lebih kurang RM250+ per month, belajar sampai pandai. Korang akan dapat sijil professional. Boleh guna untuk kerja.

Online course ni biasanya ada video yang jelas, bahan, quiz, assignment, dan projek yang korang boleh follow dan buat. Lebih kurang macam University, cuma korang buat hanya secara online sahaja.

Korang boleh belajar bila-bila masa dan di mana-mana je, asalkan ada internet dan komputer.

Self-taught

Self-taught ni cara yang paling bebas dan flexible untuk belajar Komputer Sains. Korang boleh belajar apa-apa je yang korang nak dalam Komputer Sains dengan self-taught.

Ada banyak sumber yang boleh korang guna untuk belajar Komputer Sains dengan self-taught, macam buku, artikel, blog, podcast, tengok Youtube, tutorial, dan sebagainya.

Contoh website Hackers Malaysia yang korang tengah baca ni pun boleh jadi antara portal yang boleh bantu korang untuk buka jalan.

Korang boleh cari sumber-sumber ni dalam internet atau library.

Bootcamp

Bootcamp ni cara yang paling intensif dan cepat untuk belajar Komputer Sains. Korang boleh belajar Komputer Sains dalam masa yang singkat dengan bootcamp.

Ada banyak bootcamp yang offer program dalam Komputer Sains, macam Coding Dojo, General Assembly, Le Wagon, dan sebagainya.

Korang boleh pilih program yang sesuai dengan goal dan budget korang, samada full-time, part-time, atau online. Bootcamp ni biasanya ada curriculum yang structured dan comprehensive yang cover semua aspek dalam Komputer Sains.

Korang juga akan dapat mentor yang boleh guide dan support korang sepanjang program. Bootcamp ni sesuai untuk korang yang nak belajar Komputer Sains secara praktikal dan hands-on, dan nak dapat kerja dalam masa yang singkat.

Project-based Learning

Project-based learning ni cara yang paling fun dan creative untuk belajar Komputer Sains. Korang boleh belajar Komputer Sains dengan buat project-project yang korang minat dan suka.

Ada banyak idea yang boleh korang explore untuk buat project dalam Komputer Sains, macam website, app, game, chatbot, AI, dan sebagainya.

Korang boleh cari idea dalam internet atau buat sendiri. Project-based learning ni bagus sebab korang boleh apply ilmu yang korang dah belajar dalam online course, self-taught, atau bootcamp.

Korang juga boleh improve skill korang dalam programming, design, problem-solving, dan debugging.

Project-based learning ni sesuai untuk korang yang nak belajar Komputer Sains secara fun dan creative, dan nak buat portfolio yang menarik.

Kesimpulan

So, perlu ke masuk University untuk belajar Komputer Sains? Jawapannya, ikut korang la.

Kalau ada peluang masuk University, masuk lah. Kalau tak ada pun tak apa. Still korang boleh berjaya dalam bidang ni. Tengok apa yang korang nak target.

Yang penting, korang kena ada minat, usaha, dan semangat untuk belajar Komputer Sains. Komputer Sains ni bidang yang best gila dan banyak peluang.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..