10 plugin yang wajib ada untuk WordPress korang

1. Rank Math – SEO

Kalau korang nak website korang ranking tinggi kat Google, kena la optimize SEO. SEO ni macam teknik untuk buat website korang lebih mesra dengan Google dan pengunjung. 

Tapi, SEO ni bukan senang nak buat. Kena ada ilmu dan skill.

Nasib baik ada plugin Rank Math ni. Plugin ni boleh bantu korang optimize SEO dengan mudah dan cepat. Plugin ni ada banyak features yang boleh buat website korang lebih SEO-friendly, seperti:

  • Boleh buat meta title dan meta description for each post or page
  • Boleh buat schema markup for adding rich snippets kat Google
  • Boleh integrate with Google Search Console and Analytics for checking performance website
  • Boleh check SEO score for each post or page
  • Boleh optimize keyword and content with the help of AI

Rank Math ni salah satu plugin SEO terbaik kat pasaran sekarang. Banyak review positif from users and experts SEO. Plugin ni pun light and fast. Tak lembabkan website korang.

2. UpdraftPlus – Backup

Backup ni macam insurance for website korang. Kalau ada apa-apa jadi kat website korang, macam kena hack, kena crash, kena update salah, kena hosting company tutup kedai – backup ni boleh selamatkan website korang.

Backup ni macam copy of all files and databases website korang yang boleh restore anytime.

Tapi, nak buat backup manual ni leceh and susah. Kena download all files and databases one by one. Kalau lupa nak backup or malas nak backup, nanti menyesal pulak.

Sebab tu aku cadangkan korang guna plugin UpdraftPlus ni. Plugin ni boleh backup website korang automatically and simpan kat cloud storage macam Dropbox, Google Drive, Amazon S3 and others. 

Kalau nak restore website korang pun easy je, just click one button.

UpdraftPlus ni plugin backup paling popular and paling tinggi rating kat WordPress. Plugin ni pun fast and safe. Tak payah risau pasal backup lagi kalau guna plugin ni.

3. NinjaFirewall – Security

Website WordPress korang tak selamat kalau tak ada firewall. Firewall ni macam fence yang halang hacker or malware from entering website korang. 

Kalau tak ada firewall, nanti website korang kena attack DDoS, brute force, SQL injection or others.

NinjaFirewall ni salah satu plugin firewall terbaik for WordPress. Plugin ni boleh scan all traffic yang masuk ke website korang and block yang suspicious or dangerous. Plugin ni pun boleh scan files website korang and delete yang ada virus or malware.

NinjaFirewall ni plugin firewall yang light and easy to use. Plugin ni tak perlukan banyak setting or configuration. Just install and let the plugin take care of security website korang.

Photo by Pixabay

4. SiteKit by Google – Analytics

Kalau korang nak tahu how website korang perform, kena la guna analytics. Analytics ni macam tool for measuring everything related to website korang, macam traffic, bounce rate, conversion, revenue and others.

SiteKit by Google ni plugin analytics yang paling best for WordPress. Plugin ni boleh integrate with all Google services yang penting for website korang, macam Google Search Console, Google Analytics, Google AdSense, Google PageSpeed Insights, Google Tag Manager and Google Optimize.

SiteKit by Google ni plugin analytics yang paling complete and paling easy to use. 

Plugin ni boleh show all data yang korang nak kat dashboard WordPress korang. Tak payah login to Google website lagi. Plugin ni pun boleh show data yang specific for each post or page.

5. ShortPixel – Optimize Image

Gambar ni penting for website korang. Gambar ni boleh buat website korang lebih attractive, more lively, more professional. 

Tapi, gambar ni pun boleh buat website korang slow kalau tak optimize.

ShortPixel ni plugin yang boleh optimize images kat website korang. Plugin ni boleh compress gambar-gambar tanpa kurangkan kualiti. 

Plugin ni pun boleh convert gambar-gambar ke format WebP yang lagi ringan dan lagi cantik.

ShortPixel ni plugin yang paling best untuk optimize image kat WordPress. Plugin ni boleh handle gambar-gambar yang dah ada kat website korang atau yang baru upload. Plugin ni pun boleh optimize gambar-gambar kat theme atau plugin korang.

6. Click to Chat – WhatsApp Chat

Kalau korang nak berinteraksi dengan pengunjung website korang, kena la ada chat box. 

Chat box ni boleh buat pengunjung rasa lebih dekat dengan korang, dan boleh tanya apa-apa yang nak tahu pasal website korang.

Click to Chat ni plugin yang boleh buat chat box kat website korang dengan guna WhatsApp. Plugin ni boleh letak button WhatsApp kat mana-mana kat website korang, macam sidebar, footer, widget atau pop-up. Bila pengunjung klik button tu, terus buka WhatsApp chat dengan korang.

Click to Chat ni plugin yang paling simple dan paling effective untuk buat WhatsApp chat kat WordPress. Plugin ni tak perlukan banyak setting atau code. Cuma masukkan nombor WhatsApp korang dan customize button tu je.

7. Elementor – Page Builder

Kalau korang nak buat website yang stunning dan unique, kena la guna page builder. 

Page builder ni macam alat untuk design website korang dengan drag and drop. Tak payah tahu code atau programming langsung.

Elementor ni salah satu page builder terbaik untuk WordPress. Plugin ni boleh buat website korang jadi lebih professional dan attractive dengan guna template-template yang dah siap atau buat sendiri dari scratch.

Elementor ni plugin yang paling powerful dan paling flexible untuk page builder kat WordPress. Plugin ni ada banyak elemen dan widget yang boleh guna untuk design website korang, macam heading, image, button, slider, form, testimonial dan lain-lain.

Tapi, kalau nak lagi best, gabungkan Elementor ni dengan theme Astra. Theme Astra ni memang mantap untuk guna dengan Elementor

Theme ni ada banyak kelebihan, seperti:

  • Ringan dan cepat – theme ni tak lembabkan website korang
  • Responsive dan mobile-friendly – theme ni boleh adjust ikut saiz skrin
  • Customizable dan flexible – theme ni boleh ubah ikut suka hati korang
  • Compatible dengan banyak plugin – theme ni boleh work dengan plugin-plugin lain

Kalau korang gabung dengan Hello Elementor theme, korang kena beli Elementor Pro untuk buat header dengan footer. So susah kat situ. 

Tapi kalau korang memang serius nak buat blog, Elementor Pro memang berbaloi dan gabung dengan Hello Elementor Theme.

Tapi kalau korang sekadar nak buat landing page untuk business korang, better guna Astra sebab free je. 

Astra pun ada banyak template yang cantik-cantik untuk landing page. Korang boleh pilih yang sesuai dengan niche korang.

Photo by Negative Space

8. WPForms – Contact Form

Kalau korang nak dapat feedback atau enquiry dari pengunjung website korang, kena la ada contact form. Contact form ni macam tempat untuk pengunjung isi maklumat dan hantar message kat korang.

WPForms ni plugin yang paling user-friendly dan paling versatile untuk buat contact form kat WordPress. Plugin ni boleh buat contact form dengan mudah dengan guna drag and drop form builder. 

Plugin ni pun boleh buat contact form dengan banyak jenis field dan option.

WPForms ni plugin yang paling smart dan paling advanced untuk contact form kat WordPress. 

Plugin ni boleh integrate dengan banyak servis email marketing macam Mailchimp, AWeber, Constant Contact dan lain-lain. Plugin ni pun boleh tambah captcha atau spam protection untuk contact form korang.

9. WP-Optimize – Speed Up Website

Kalau nak lajukan website korang, kena la guna plugin ni. WP-Optimize ni plugin yang boleh buat website korang jadi lebih fast dan smooth. Plugin ni ada tiga fungsi utama, yaitu:

  • Caching – plugin ni boleh simpan versi statik website korang dan hantar kat pengunjung dengan cepat
  • Database optimization – plugin ni boleh bersihkan database website korang dari sampah-sampah macam revision, spam comment, transient dan lain-lain
  • Image optimization – plugin ni boleh compress image-image website korang dan buat lebih ringan

WP-Optimize ni plugin yang paling comprehensive dan paling easy to use untuk speed up website kat WordPress. Plugin ni pun boleh integrate dengan plugin lain macam WP-Rocket untuk lagi power.

Tapi kalau korang buat blog, dah dapat banyak duit, korang kena guna WP-Rocket. WP-Rocket ni plugin yang lagi best untuk caching dan optimization. 

Plugin ni ada banyak features yang lagi advanced dan lagi effective untuk buat website korang jadi super fast. Plugin ni pun boleh support CDN dan lazy load untuk lagi laju.

Tapi kalau korang baru je start blog atau tak ada bajet, WP-Optimize pun dah cukup bagus untuk speed up website korang. Plugin ni pun free je, tak payah bayar apa-apa.

plugin yang wajib ada pada wordpress

10. Setup Cloudflare – More security and more speed

Kalau korang nak tambah more security dan more speed pada website korang, setup Cloudflare la. 

Cloudflare ni bukan plugin, tapi servis yang boleh buat website korang jadi lebih secure dan fast. Cloudflare ni ada banyak kelebihan, seperti:

  • CDN – Cloudflare ni boleh serve content website korang dari server-server yang dekat dengan pengunjung korang. So, website korang boleh load lagi cepat kat mana-mana negara
  • SSL – Cloudflare ni boleh bagi SSL certificate free kat website korang. So, website korang boleh guna HTTPS dan dapat green padlock kat browser
  • Firewall – Cloudflare ni boleh protect website korang dari hacker atau malware. So, website korang tak kena attack DDoS, brute force, SQL injection atau lain-lain
  • DNS – Cloudflare ni boleh manage DNS website korang dengan cepat dan selamat. So, website korang boleh reduce time to first byte (TTFB) dan avoid downtime

Lagi lagi kalau korang punya website target international visitor, setup Cloudflare ni memang wajib. Sebab Cloudflare ni boleh buat website korang jadi sama laju kat semua negara.

Setup Cloudflare ni pun senang je. Korang cuma kena:

  • Buat account Cloudflare free kat website dia
  • Masukkan domain name website korang dan pilih plan free
  • Tukar nameserver website korang kat domain registrar dengan nameserver Cloudflare
  • Install plugin Cloudflare kat WordPress dan login dengan email dan API key
  • Customize setting Cloudflare kat WordPress atau kat dashboard Cloudflare

Dah siap! Website korang dah connect dengan Cloudflare dan boleh enjoy semua benefit dia.

Tambahan – Google search console & Google analytic – Track website performance

Kalau korang nak track website performance korang, kena la setup Google Search Console & Google Analytic. Google Search Console ni tool yang boleh bantu korang analyze dan manage website appearance kat Google search results. 

Google Analytic ni tool yang boleh bantu korang measure dan understand website traffic kat website korang.

Google Search Console & Google Analytic ni dua tool yang sangat penting untuk website korang. Dengan tool ni, korang boleh:

  • Tengok keyword yang bawa traffic ke website korang
  • Tengok page yang paling popular dan paling banyak dikunjungi
  • Tengok bounce rate, conversion rate, average time on page dan lain-lain
  • Tengok sumber traffic, macam organic, social, referral atau direct
  • Tengok device yang pengunjung guna, macam desktop, mobile atau tablet
  • Tengok error atau issue yang affect website performance atau SEO
  • Setup Google Search Console & Google Analytic kat website korang

Setup Google Search Console & Google Analytic ni tak susah pun. Korang cuma kena:

  • Buat account Google Search Console & Google Analytic kat website dia
  • Masukkan domain name website korang dan verify ownership
  • Install plugin Site Kit by Google kat WordPress dan connect dengan account korang
  • Customize setting Site Kit by Google kat WordPress atau kat dashboard Google

Dah siap! Website korang dah connect dengan Google Search Console & Google Analytic dan boleh tengok semua data yang korang nak.

Kesimpulan

WordPress ni platform yang sangat best untuk buat website. Tapi, kalau nak website korang lagi best, kena la guna plugin yang sesuai.

Plugin ni boleh tambah fungsi yang boleh buat website korang lebih cantik, cepat, selamat, dan mudah digunakan.

Dalam artikel ni, aku dah senaraikan 10 plugin WordPress terbaik yang wajib ada untuk website korang.

Plugin ni semua ada versi free dan premium, jadi korang boleh pilih ikut bajet dan keperluan.

Kalau korang nak setup plugin ni kat website korang, ikut je cara-cara yang aku dah tunjuk kat atas.

Kalau ada apa-apa masalah atau soalan, boleh la join group WhatsApp yang aku dah sediakan. Kita boleh bincang dan belajar sama-sama.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..