Sebab kenapa korang kena elak buat bisnes dengan Tiktok

1. Tiktok tak sesuai untuk semua jenis bisnes

Tiktok ni platform yang sesuai untuk bisnes yang ada produk atau perkhidmatan yang visual, menarik, dan mudah difahami.

Contohnya, bisnes fesyen, kecantikan, makanan, hiburan, dan sebagainya.

Tapi, kalau bisnes korang ni jenis yang lebih serius, kompleks, atau memerlukan penjelasan panjang, Tiktok tak sesuai untuk korang.

Sebab, Tiktok ni hanya fokus pada video yang pendek pendek je. Kalau panjang pun okey je, tapi macam susah sikit, sebab warga Tiktok ni jenis tak nak yang complex. Diorang suka scroll je.

Tak cukup masa untuk korang tunjuk apa yang korang nak jual, video korang dah kena scroll.

Korang akan rasa terbatas dan terkongkong dengan Tiktok ni. Pergh.

2. Tiktok ada masalah dengan sistem ban dia

Tiktok ni memang ada masalah dengan sistem ban dia, sangat tak adil dan tak efektif.

Banyak je orang yang tak bersalah pun kena ban, sebab Tiktok ni tak pandai bezakan content yang betul-betul sensitive dengan content yang biasa-biasa je.

Bila kena ban, susah pulak tu nak dapat balik akaun, sebab support Tiktok ni tak responsive dan tak helpful langsung. Sepatutnya orang yang kena ban tu cari support dari Tiktok, tapi diorang lebih prefer untuk cari Hackers Malaysia.

So, langkah terakhir yang korang boleh buat adalah, korang kena start dari awal balik, buat followers baru, buat content baru, semua kena ulang. Memang penat dan menyampah, kan?

Lagi-lagi kalau korang buat bisnes dengan Tiktok, macam affiliate marketing ke, influencer marketing ke, korang akan rugi banyak gila bila kena ban.

Korang akan hilang income, hilang customer, dan hilang reputasi. Korang tak nak kan benda tu jadi?

Sebab tu, kalau boleh aku nasihatkan korang untuk elakkan buat bisnes dengan Tiktok.

Tiktok ni tak sesuai untuk bisnes sebenarnya, sebab dia tak stabil dan reliable.

3. Tiktok tak ada feature yang memudahkan bisnes

Tiktok ni platform yang asalnya untuk hiburan dan sosial je, bukan untuk bisnes.

Sebab tu, dia tak ada feature yang memudahkan korang untuk buat bisnes dengan dia. Contohnya, Tiktok tak ada feature untuk korang linkkan produk atau website korang dalam video korang. Semua kat bio je.

Korang kena tulis link tu dalam caption, atau suruh orang copy paste link tu dari bio korang. Benda ni menyusahkan orang kot, sebab tu sales susah masuk.

Kalau korang boleh link produk atau website korang terus dalam video korang, korang akan dapat lebih traffic dan conversion, sebab orang akan lebih mudah nak klik dan beli.

Tapi, Tiktok tak ada feature ni, sebab dia tak fikir pasal kepentingan bisnes korang. Mungkin dia rasa dia pandai sangat kot.

4. Tiktok tak ada analytics yang lengkap

Tiktok ni platform yang tak ada analytics yang lengkap untuk korang analisis prestasi video dan bisnes korang.

Tiktok hanya ada analytics yang basic je, macam views, likes, comments, shares, dan followers.

Tapi, korang tak dapat tahu lebih lanjut pasal audience korang, macam umur, jantina, lokasi, minat, dan sebagainya.

Semua ni penting untuk korang tahu, sebab korang boleh guna data ni untuk improve bisnes korang, target audience korang, optimize content korang, dan increase income korang.

Sekurangnya buatlah macam Google Analytic. Baru gempak. Details.

Tapi, Tiktok tak ada analytics yang lengkap, sebab dia pun bukan kisah sangat dengan perkembangan bisnes korang.

5. Tiktok tak ada community yang kuat

Tiktok ni platform yang tak ada komuniti yang kuat untuk korang bersosial dan berinteraksi dengan orang lain.

Tiktok ni lebih kepada platform yang individual je, dan bukannya platform yang kolektif dan mendalam.

Orang yang tengok video korang, tak semestinya orang yang minat dengan bisnes korang. Ramai orang gunakan Tiktok ni untuk release stress je.

Tiktok ni platform yang lebih kepada entertainment, bukan engagement.

6. Tiktok tak ada kredibiliti yang tinggi

Tiktok ni platform yang tak ada kredibiliti yang tinggi untuk korang bina reputasi dan imej bisnes korang.

Tiktok ni platform yang asalnya dari China, yang ada banyak kontroversi dan isu dengan negara-negara lain, macam Amerika, India, Australia, dan sebagainya. Ramai je yang tak suka dengan Tiktok ni.

Tiktok ni platform yang majoriti kebanyakannya toksik. Ni based pada bacaan dari ramai orang. Yang viral pun lebih kepada content buruk je. Kalau content tu elok memang susah nak viral biasanya.

Tiktok ni platform yang lebih kepada populariti, bukan kualiti bisnes korang.

7. Tiktok tak ada konsistensi yang jelas

Tiktok ni platform yang tak ada konsistensi yang jelas untuk korang rancang dan susun strategi bisnes korang. Tiktok ni platform yang selalu berubah-ubah dengan algoritma dan trend dia, yang tak menentu dan tak menjamin.

Kadang kadang tu bila post video, view jadi drop, tak macam selalu. Bila cari punca tak ada jawapan. Kerap berlaku pulak tu. Menyusahkan betul tak?

Tiktok ni selalu buat korang tertanya-tanya dengan apa yang akan jadi sebenarnya? apa silap aku?

Semua ni sebab Tiktok ni platform yang tak ada konsistensi yang jelas. Better tinggalkan.

8. Tiktok tak ada kebebasan yang luas

Tiktok ni platform yang tak ada kebebasan yang luas untuk korang ekspress dan kreatif dengan content dan bisnes korang.

Tiktok ni platform yang ada banyak sekatan, larangan, pantang larang, halangan, dan cabaran yang boleh mengganggu korang untuk buat content dan bisnes yang korang nak. Lagi teruk dari Facebook kot.

Tiktok ni sebenarnya platform untuk orang lain menilai, mengkritik, penentangan, penghinaan, dan mengutuk yang boleh mengecewakan korang dalam membuat content dan bisnes korang.

Tiktok ni memang lebih kepada tekanan je kalau buat bisnes, bukan untuk keseronokan. Kalau saja saja tu ye la seronok. Buat bisnes nope.

9. Tiktok tak ada masa depan yang cerah

Tiktok ni platform yang tak ada masa depan yang cerah untuk korang bina dan maju dengan bisnes korang.

Tiktok ni platform yang tak pasti, tak menjanjikan, tak berkembang, dan bertahan dalam dunia digital yang semakin pesat dan pantas.

Semua ni sebab Tiktok ni platform yang tak ada masa depan yang cerah, yang boleh jadi visi yang jelas, misi yang kuat, atau impian yang hebat untuk korang capai dan raih dengan bisnes korang.

Tiktok ni platform yang lebih kepada sementara, bukan kekal.

Kesimpulan

Itu dia, 9 sebab kenapa korang kena elak buat bisnes dengan Tiktok. Aku harap korang dapat faham dengan apa yang aku nak sampaikan.

Aku bukan nak kutuk atau hina Tiktok, tapi aku nak bagi korang sedar dan bijak tentang realiti dan hakikat Tiktok ni.

Kalau boleh, korang cari platform yang lebih baik dan lebih sesuai untuk bisnes korang. Aku perhati je kat Tiktok tu, ramai yang kena ban tanpa sebab, ada yang full time buat tiktok kot, sekali kena ban. Perghh.

Aku rasa, korang patut cuba platform lain yang lebih mesra dengan bisnes, contoh macam Facebook, Instagram, YouTube, atau LinkedIn.

Platform ni semua ada kelebihan dan kebaikan yang lebih banyak dan lebih berguna daripada Tiktok.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..