Selamat ke guna Tor Browser? Ini yang patut korang tahu

Korang pernah dengar pasal Tor Browser tak?

Benda ni apa sebenarnya? Untuk apa kita nak guna benda ni? Apa kelebihannya? Macam mana dia protect kita dari tracking, surveillance atau censorship? 

Macam mana dia beroperasi? Fund dari mana? Semua soalan ni aku akan cuba jawab dalam artikel ni. Jom kita explore Tor Browser!

Apa itu Tor Browser?

Tor Browser ialah sebuah web browser yang dibina atas system Firefox, tapi dengan tambahan beberapa features yang menjadikannya lebih secure dan private. 

Tor Browser ni menggunakan network Tor, yang merupakan singkatan daripada The Onion Router. 

Network Tor ni macam bawang, ada banyak lapisan layer yang akan menyembunyikan identiti kita bila kita surf internet.

Untuk apa biasanya digunakan?

Tor Browser ni biasanya digunakan oleh orang-orang yang nak elakkan diri dari kena tracking, dipantau kerajaan atau dikesan hacker.

Contohnya, kalau kita nak akses website yang diblock oleh kerajaan atau ISP kita, kita boleh guna Tor Browser untuk bypass sekatan tu. Atau kalau kita nak protect data peribadi kita dari diambil oleh pengiklan atau hacker, kita boleh guna Tor Browser untuk encrypt traffic kita.

Apa kelebihannya?

Tor Browser ni ada banyak kelebihan yang menjadikannya berbeza daripada web browser biasa. Antaranya ialah:

  • Dia boleh akses website yang ada domain .onion, yang merupakan website khas yang hanya boleh diakses melalui network Tor. Website ni biasanya lebih secure dan anonymous daripada website biasa. So takkan ada sesiapa yang dapat track. 
  • Dia boleh mengelirukan pihak-pihak yang cuba track lokasi kita dengan mengubah IP address kita setiap kali kita buka website baru. IP address ni macam alamat rumah kita dalam internet, jadi kalau kita tukar-tukar alamat, susahlah orang nak cari kita.
  • Dia boleh menghalang pengiklan atau website daripada mengumpul data peribadi kita dengan menggunakan HTTPS-Only mode, NoScript, dan lain-lain addons yang protect privacy dan security kita.
  • Dia boleh mengurangkan fingerprint, iaitu teknik yang digunakan untuk mengenalpasti browser kita berdasarkan ciri-ciri unik seperti jenis font, screen resolution, plugins dan sebagainya. Tor Browser ni buang semua ciri-ciri tu supaya semua orang pakai Tor Browser yang nampak sama je.

Macam mana dia protect?

Tor Browser ni protect kita dengan menggunakan network Tor, yang merupakan network volunteer-run yang terdiri daripada ribuan relay servers di seluruh dunia. 

Bila kita buka website dengan Tor Browser, traffic kita akan diencrypt dan dihantar melalui tiga relay servers secara random sebelum sampai ke destinasi. Setiap relay server hanya tahu dari mana dan ke mana traffic tu datang, tapi tak tahu apa kandungan traffic tu. Jadi, pihak-pihak yang cuba nak tracking traffic tu akan jadi susah nak buat kerja mereka.

Macam mana dia beroperasi?

Tor Browser ni beroperasi dengan cara yang agak kompleks, tapi aku akan cuba explain secara simple je. 

Bila korang buka Tor Browser, dia akan connect dengan network Tor dan download senarai relay servers yang available. Lepas tu, bila korang nak buka website, dia akan pilih tiga relay servers secara random dan buat satu circuit. Circuit ni macam jalan raya yang traffic korang akan lalu.

Traffic korang akan diencrypt tiga kali dengan public key setiap relay server. Public key ni macam kunci umum yang boleh digunakan untuk mengunci sesuatu, tapi tak boleh digunakan untuk membuka sesuatu. 

Bila traffic korang sampai ke relay server pertama, dia akan decrypt satu layer encryption dengan private key dia.

Private key ni macam kunci peribadi yang boleh digunakan untuk membuka sesuatu yang dikunci dengan public key dia.

Lepas tu, traffic tu akan dihantar ke relay server kedua, yang akan decrypt satu layer lagi encryption dengan private key dia. 

Proses ni akan berulang sampai traffic tu sampai ke relay server ketiga, yang akan decrypt layer terakhir encryption dan hantar traffic tu ke website yang korang nak. Website tu akan balas dengan traffic yang diencrypt sekali dengan public key relay server ketiga, dan proses ni akan berulang dalam arah sebaliknya.

Kelemahan dia, website yang korang nak surf tu mungkin akan jadi slow. Lagi lagi kalau korang pakai VPN. Lagi bertambah tambah slow. 

Photo by RealToughCandy.com

Fund dari mana?

Tor Browser ni adalah hasil daripada Tor Project, yang merupakan sebuah organisasi nonprofit yang bertujuan untuk memajukan hak asasi dan kebebasan manusia dengan mencipta dan mengembangkan teknologi anonimiti dan privasi yang percuma dan open source. 

Tor Project ni mendapat fund dari pelbagai sumber, termasuklah agensi-agensi kerajaan AS, yayasan-yayasan swasta, dan derma individu.

Antara sponsor-sponsor Tor Project ialah:

  • Open Technology Fund (OTF), yang menyokong penyelesaian teknologi untuk sesiapa yang terjejas oleh penyensoran, pengawasan, dan sekatan internet demi melindungi hak asasi manusia.
  • Sida – Swedish International Development Cooperation Agency, yang merupakan agensi kerajaan Sweden yang berusaha untuk mengurangkan kemiskinan di dunia dengan menyokong demokrasi, hak asasi manusia, gender equality, dan pembangunan lestari.
  • Fastly, yang merupakan sebuah platform cloud edge global yang memproses, menyediakan, dan melindungi aplikasi secepat mungkin, di hujung jaringan. Fastly dengan murah hati menghoskan Tor Browser update downloads yang boleh diambil secara anonymous.
  • U.S. Department of State Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor (DRL), yang memimpin usaha AS untuk mempromosikan demokrasi, melindungi hak asasi manusia dan kebebasan beragama, dan memajukan hak pekerja secara global.
  • Craig Newmark Philanthropies, yang ditubuhkan oleh pengasas craigslist Craig Newmark untuk menyokong dan menyambungkan orang-orang dan mendorong penglibatan sivil yang luas. Organisasi ni bekerja untuk membantu orang-orang dan organisasi-organisasi grassroot yang membuat perubahan dalam bidang-bidang seperti jurnalisme boleh dipercayai, perlindungan pengundi, kepelbagaian gender dalam teknologi, dan veteran dan keluarga tentera.
  • DARPA via Georgetown University, yang merupakan agensi penyelidikan dan pembangunan pertahanan AS yang bertanggungjawab untuk mengembangkan teknologi baru untuk tentera.

Selain daripada sponsor-sponsor ni, Tor Project juga mendapat fund dari beribu-ribu individu seperti korang yang menyumbang secara sukarela. 

Derma dari individu ni membolehkan Tor Project untuk mengalokasikan sumber kepada perkara-perkara penting yang memerlukan tindak balas mereka. 

Ini sangat penting untuk kerja mereka menyediakan keselamatan penting kepada orang-orang di lokasi-lokasi tidak stabil.

Kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal fund Tor Project, korang boleh baca senarai semua sponsor mereka dan siri blog posts tentang laporan kewangan mereka. 

Kalau korang nak menyumbang kepada Tor Project, korang boleh buat derma melalui website mereka.

Kesimpulan

Tor Browser ni adalah web browser yang sangat berguna untuk kita yang nak surf internet dengan lebih secure dan private. 

Dengan menggunakan network Tor yang kompleks tapi cekap, kita boleh elakkan diri kita dari dijejak, disurvei atau disensor oleh pihak-pihak tertentu. 

Kita juga boleh akses website-website yang biasanya tak boleh diakses oleh web browser biasa.

Tor Browser ni adalah hasil daripada usaha-usaha Tor Project, yang merupakan organisasi nonprofit yang mendapat fund dari pelbagai sumber. Kita boleh menyokong kerja mereka dengan menyumbang atau menjadi sukarelawan. 

Jadi, korang tunggu apa lagi? Download Tor Browser sekarang dan nikmati pengalaman browsing yang real private!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..