Senarai apps Pay Later yang korang patut tahu

“Pay Later” atau “Bayar Kemudian” adalah konsep kewangan yang membolehkan korang membuat pembelian sekarang dan membayar pada masa akan datang melalui pelan ansuran. 

Dengan menggunakan aplikasi Pay Later, korang boleh menikmati fleksibiliti dalam pengurusan kewangan korang, terutamanya bila membeli barang atau perkhidmatan yang agak mahal. 

Konsep ini membantu mengurangkan beban kewangan korang pada masa tertentu dengan menyebarkan kos pembelian ke dalam beberapa bayaran yang lebih kecil sepanjang masa. 

Selain itu, app-app Pay Later biasanya menawarkan proses kelulusan yang cepat dan mudah, membuatnya menjadi pilihan yang menarik untuk generasi digital masa kini. 

Artwork by HackersMalaysia.com

Atome

Atome adalah salah satu platform Pay Later besar di Southeast Asia yang berasal dari Singapura. 

Korang boleh buat pembelian dengan minimum RM10 dan melunasinya dalam tiga bulan. 

Limit kredit bagi pengguna tanpa kad kredit adalah RM1,500, manakala RM5,000 bagi mereka yang ada kad kredit. 

Ada lebih 2,000 peniaga runcit yang bekerjasama dengan Atome termasuklah Zalora, Agoda, dan Starbucks

PayLater by Grab

PayLater adalah ciptaan dari Grab yang membolehkan korang membahagikan bil besar kepada empat bayaran. Servis ini boleh diakses melalui semua perkhidmatan Grab seperti GrabFood dan GrabMart. 

Korang juga boleh guna PayLater untuk pembelian dalam talian yang dibuat menggunakan GrabPay

Paylater (Malaysia)

Paylater adalah sebuah app Malaysia yang membolehkan peniaga-peniaga dan syarikat-syarikat memberi pelan ansuran kepada pengguna, membantu mereka menguruskan bajet belian mereka dan menggalakkan perbelanjaan yang etika

Artwork By HackersMalaysia.com

LaterPay

LaterPay membolehkan korang membuat pembelian serta-merta dan membahagikan kos keseluruhan ke dalam empat ansuran sama dengan kad debit/kredit tanpa sebarang faedah. 

Servis ini kini boleh diakses di Lazada, Zalora, dan banyak lagi. Dalam masa akan datang, LaterPay akan memperkenalkan ciri ini untuk pengguna berbelanja di kedai-kedai fizikal

myIOU

myIOU menawarkan pelan bayaran selama dua, tiga, atau enam bulan, yang lebih fleksibel berbanding platform lain. 

Limit kredit permulaan adalah RM1,000, yang boleh ditingkatkan kepada RM10,000 dengan memohon myIOU Credit+

SpayLater

SpayLater adalah ciri pembayaran baru yang diperkenalkan oleh Shopee di Malaysia, membolehkan korang membuat pembelian dan membayarnya pada bulan berikutnya atau mengubahnya menjadi ansuran bulanan sehingga enam bulan. 

Terdapat empat pilihan pembayaran: BuyNowPayLater (BNPL), dan ansuran bulanan selama dua, tiga, dan enam bulan. Untuk opsyen BNPL, korang perlu melunaskan jumlah penuh pada bulan seterusnya tanpa caj tambahan. 

Bagi opsyen ansuran bulanan, caj pemprosesan sebanyak 1.25% akan dikenakan setiap bulan atas jumlah pesanan. Limit belanja bagi setiap pengguna adalah tertakluk kepada maksimum RM3,000

LazPayLater

LazPayLater adalah kaedah pembayaran ‘Buy-Now, Pay-Later’ (BNPL) baru di Lazada yang membolehkan korang membuat pembelian dengan kredit. 

Korang boleh membahagikan bayaran korang sehingga tempoh 12 bulan, menjadikan penyelesaian bulanan yang lebih kecil berbanding jumlah besar sekali bayar

Kesimpulan

Dengan adanya pelbagai pilihan app Pay Later di Malaysia, korang boleh memilih yang paling sesuai dengan keperluan dan keselesaan korang untuk pengurusan kewangan yang lebih baik dan fleksibel. Selamat mencuba!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial