Senarai hosting paling murah di Malaysia

Hari ni aku nak share dengan korang senarai hosting paling murah di Malaysia yang boleh korang guna untuk buat website atau blog korang. 

Lebih lebih lagi kalau korang baru nak start dalam dunia web development. 

Hosting ni penting tau sebab ia macam rumah untuk website korang. Kalau hosting tak bagus, website korang pun akan jadi tak best la kan. 

So, jom kita tengok apa yang aku nak recommendkan kat korang.

No 1: Hostinger Malaysia

Hostinger Malaysia ni memang power gila sebab dia ada offer hosting yang murah gila tapi berkualiti. Serius berkualiti. 

Aku sendiri pakai Hostinger Malaysia untuk website aku ni. Hosting ni ada banyak pilihan, tapi yang paling aku suka ialah VPS hosting. Terlalu banyak choice. 

VPS hosting ni macam private server untuk website korang, jadi korang tak perlu nak share dia punya resources dengan orang lain. Paling utama, dia punya speed & security. 

Hostinger Malaysia punya VPS hosting ni bermula dari 3.95 USD je sebulan. Murah kan? Tapi jangan ingat murah tu tak bagus. 

Hostinger Malaysia punya VPS hosting ni ada banyak features yang awesome, contohnya macam:

  • Backup percuma
  • Alamat dedicated IP tanpa had
  • Nama domain percuma
  • Panel kawalan yang mesra pengguna
  • Akses control panel dan root sepenuhnya
  • Storan SSD VPS

Kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal Hostinger Malaysia punya VPS hosting, korang boleh klik link ni: hostinger.my

Hosting paling murah

No 2: VPS Malaysia

VPS Malaysia ni pun satu lagi syarikat hosting yang menawarkan VPS hosting yang agak murah dan terbaik di Malaysia. 

VPS Malaysia ni ada dua jenis VPS hosting, iaitu Linux VPS dan Windows VPS. 

Linux VPS ni sesuai untuk website yang pakai PHP, WordPress, Joomla dan sebagainya. Windows VPS pulak sesuai untuk website yang pakai ASP.NET, MSSQL dan sebagainya.

VPS Malaysia punya VPS hosting ni bermula dari RM 29 je sebulan. Tak mahal sangat kan? Tapi jangan risau, VPS Malaysia punya VPS hosting ni ada banyak kelebihan jugak, contohnya macam ni:

  • Server yang berada di Malaysia
  • Teknologi virtualisasi KVM
  • Hardware yang berkualiti tinggi
  • Support yang pantas dan profesional
  • Jaminan uptime 99.9%
  • Pemulangan wang dalam masa 30 hari

Kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal VPS Malaysia punya VPS hosting, korang boleh klik link ni: vpsmalaysia.com.my

No 3: Namecheap

Namecheap ni mungkin korang dah biasa dengar sebab dia memang famous dengan domain name yang murah dan best. Cuma kiraan dia dalam USD lah. Bukan Malaysia. 

Tapi korang tahu tak, yang Namecheap ni juga ada menyediakan VPS hosting yang murah dan best juga? 

Ya, betul tu. Namecheap ni ada dua jenis VPS hosting, iaitu Pulsar dan Quasar. Pulsar ialah pakej yang lebih basic dan Quasar ialah pakej yang lebih advanced. Nama pun dah advanced. 

Namecheap punya VPS hosting ni bermula dari 11.88 USD je sebulan. Tak caya? Cuba check sendiri kat website dia. Namecheap punya VPS hosting ni ada banyak manfaat, seperti:

  • Pilihan OS yang pelbagai
  • Pilihan data center yang pelbagai
  • Bandwidth tanpa had
  • Diskaun sehingga 20% untuk pembelian tahunan
  • SSL percuma
  • Support 24/7

Kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal Namecheap punya VPS hosting, korang boleh klik link ni: namecheap.com

Hosting paling murah

No 4: Exabytes

Exabytes ni memang salah satu web hosting terbaik di Malaysia. Exabytes ni dah lama beroperasi dalam bidang hosting ni, so dia memang ada pengalaman dan reputasi yang baik. 

Exabytes ni ada banyak jenis hosting, tapi yang paling murah ialah shared hosting. Shared hosting ni macam korang share server dengan website lain, so harga dia pun murah la.

Exabytes punya shared hosting ni bermula dari RM14.99 je sebulan. Boleh tahan kan? Tapi jangan ingat murah tu tak ada apa-apa. Exabytes punya shared hosting ni ada banyak kebaikan, seperti:

  • SSL percuma
  • Nama domain percuma
  • Backup harian percuma
  • CPanel yang mudah digunakan
  • Support 24/7
  • Jaminan uptime 99.5%

Kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal Exabytes punya shared hosting, korang boleh klik link ni: exabytes.my

No 5: Syokhost

Syokhost ni mungkin korang tak pernah dengar sebelum ni, tapi dia pun ada menyediakan hosting yang murah dan berkualiti di Malaysia. 

Syokhost ni adalah anak syarikat Syok Computer Centre yang ditubuhkan pada tahun 2007. Syokhost ni dilancarkan pada tahun 2010 dan menawarkan perkhidmatan web hosting dan email hosting untuk orang awam di seluruh Malaysia.

Syokhost punya web hosting ni bermula dari RM80 je setahun. Murah gak kan? Tapi jangan ingat murah tu tak ada apa-apa. Syokhost punya web hosting ni ada banyak keistimewaan, seperti:

  • SSL percuma
  • Nama domain percuma
  • Backup mingguan percuma
  • CPanel atau Plesk Panel
  • Softaculous installer
  • Support 24/7

Kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal Syokhost punya web hosting, korang boleh klik link ni: syokhost.com

Hosting paling murah

No 7: DomainPlus

DomainPlus ni memang salah satu web hosting yang murah dan dipercayai di Malaysia. 

DomainPlus ni dah beroperasi sejak tahun 2011 dan dah ada lebih dari 2000 pelanggan yang happy dengan servis dia. 

DomainPlus ni ada banyak jenis hosting, tapi yang paling murah ialah shared hosting. Shared hosting ni macam korang share server dengan website lain, so harga dia pun murah la.

DomainPlus punya shared hosting ni bermula dari RM9.99 je sebulan. 

Murah giler kan? Tapi jangan ingat murah tu tak ada apa-apa. DomainPlus punya shared hosting ni ada banyak kebaikan, seperti:

  • SSL percuma
  • Backup harian percuma
  • CPanel yang mudah digunakan
  • Support 24/7
  • Jaminan uptime 99%
  • Pemulangan wang dalam masa 30 hari

Satu lagi yang korang perlu tahu, DomainPlus ni sekarang beroperasi dibawah Exabytes.

Kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal DomainPlus punya shared hosting, korang boleh klik link ni: domainplus.com.my

No 8: Yeahhost

Yeahhost ni memang salah satu web hosting yang best dan reliable di Malaysia. 

Yeahhost ni dah beroperasi sejak tahun 2011 dan dah ada lebih dari 2000 pelanggan yang satisfied dengan servis dia. 

Yeahhost ni ada banyak jenis hosting, tapi yang paling best ialah business hosting. Business hosting ni sesuai untuk website atau email yang pakai domain sendiri, macam @company.com.

Yeahhost punya business hosting ni bermula dari RM16.50 je sebulan. 

Boleh tahan kan? 

Tapi jangan ingat murah tu tak ada apa-apa. Yeahhost punya business hosting ni ada banyak kebaikan, seperti:

  • SSL percuma
  • Nama domain percuma
  • Backup harian percuma
  • CPanel yang mudah digunakan
  • Support 24/7
  • Jaminan uptime 99%

Kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal Yeahhost punya business hosting, korang boleh klik link ni: yeahhost.com.my

No 9: JimatHosting

JimatHosting ni memang salah satu web hosting yang murah dan dipercayai di Malaysia. Nama pun dah jimat kat situ. So memang jimat lah. 

JimatHosting ni adalah syarikat web hosting yang ditubuhkan oleh Azmir Shah, seorang blogger dan usahawan internet yang berpengalaman. 

JimatHosting ni menawarkan perkhidmatan web hosting dan email hosting yang sesuai untuk pelbagai jenis website, sama ada blog, e-commerce, portfolio atau korporat.

JimatHosting punya web hosting ni bermula dari RM60 je setahun. 

Murah gak kan? Tapi jangan ingat murah tu tak ada apa-apa. Jimat Hosting punya web hosting ni ada banyak keistimewaan, contohnya macam:

  • SSL percuma
  • Nama domain percuma
  • Backup mingguan percuma
  • CPanel yang mudah digunakan
  • Support 24/7
  • Jaminan uptime 99.9%

Kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal Jimat Hosting punya web hosting, korang boleh klik link ni: jimathosting.com

Pendapat dari Hackers Malaysia

Hackers Malaysia ni bukan seorang hacker, tapi nama blog untuk aku yang berkongsi ilmu dan tips tentang IT, web development, hacking dan sebagainya. 

Hosting yang paling terbaik pada aku, hostinger Malaysia. Sebab dia betul betul stabil, murah & ada banyak pilihan.

Dia juga ada HPanel, support pun memang terbaik setakat ni. Kalau kita pentingkan privacy gunakan hostinger. 

Sebab hostinger ni syarikat besar dari luar negara, dan server dia ada je di Malaysia.

So hostinger Malaysia ni bukan bermaksud dari Malaysia, tapi salah satu cawangan yang ada kat Malaysia.

Tapi kalau korang lebih kepada Cpanel, korang boleh je gunakan hosting dari yang lain. Cpanel ni pun best jugak sebab dia macam standard dalam industri web hosting. 

Cpanel ni senang nak manage website dan email kita. Cuma kadang-kadang Cpanel ni agak slow atau berat sikit. So kena pilih hosting yang ada Cpanel yang laju dan ringan.

Kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal hosting atau benda-benda lain yang berkaitan dengan IT, web development, hacking dan sebagainya, korang boleh follow blog aku kat hackersmalaysia.com

Aku akan update blog aku dengan artikel-artikel yang menarik dan berguna untuk korang. 

Jangan lupa share dengan kawan-kawan korang jugak ye. Terima kasih.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial