5 software terbaik untuk recover data dalam storage devices

11 min read

Bayangkan satu hari, korang buka laptop dan semua dokumen, gambar, atau video kesayangan korang tiba-tiba hilang. Mesti korang rasa macam dunia nak kiamat.

Sebelum aku cerita pasal tools yang boleh tolong korang recover data korang balik, jom fahamkan dulu kenapa situasi macam ni boleh jadi, dan macam mana data korang MASIH ADA dalam hard disk walaupun sistem dalam PC menunjukkan kosong.

Kenapa korang perlukan tools untuk recover data?

Alasan pertama, manusia memang selalu buat silap. Mungkin korang terdelete files penting tanpa korang sedar, atau format hard drive tanpa korang backup dulu.

Selain dari itu, perkara teknikal macam hard drive rosak, sistem crash, atau serangan virus juga boleh menyebabkan data korang hilang. Sebab tu korang perlukan tools untuk recover data korang semula.

Kalau kerja korang banyak menggunakan PC, maka tools ni antara yang perlu korang tahu.

Macam mana data tu masih ada

Bila korang delete sesuatu file atau format drive, apa yang sistem buat sebenarnya dia cuma tandakan ruang file tu occupy tu sebagai ‘available’ untuk data baru.

Ini bermaksud, selagi data baru tidak dimasukkan maka data lama tu masih ada di situ, cuma korang tak boleh access secara normal saja. Korang hanya boleh access dengan software khas.

Bermaksud, korang perlu gunakan software recovery data untuk korang ‘undurkan’ proses deletion atau formatting tu supaya korang boleh dapatkan semula data korang.

Sekarang mesti korang dah faham, kenapa data tu boleh hilang dan macam mana data ni masih ada lagi kat situ.

Penting untuk korang tahu prosesnya sebab bila korang dah tahu, korang akan lebih berhati-hati dan tahu apa yang perlu korang buat, kalau jadi apa-apa.

So ni antara tools yang yang boleh korang gunakan untuk recover semula data dari hard disk.

1. Recuva

Recuva adalah salah satu software yang dibangunkan oleh Piriform, yang sama geng dengan CCleaner, Recuva ni design dia straightforward, buat ia mudah digunakan oleh sesiapa saja.

  • User-friendly: Interface yang mudah, sesuai untuk newbie atau pro.
  • Versatile recovery: Boleh recover macam-macam, dari dokumen sampai gambar, di hard drives, USBs, atau memory cards.
  • Deep scan mode: Bila korang rasa macam dah tiada harapan, mode ini digali lebih dalam untuk cari files yang tersembunyi.
  • Preview files: Sebelum decide nak recover, korang boleh tengok dulu isi file tersebut.

Harga: Ada versi free yang cukup solid untuk kegunaan asas. Kalau nak lagi banyak features, beli Pro version dengan harga dalam RM26.62. Harga mungkin berubah, so better korang check di website mereka.

2. EaseUS Data Recovery Wizard

Kalau Recuva adalah basic first aid kit, EaseUS Data Recovery Wizard ni macam full-blown medical team. Designed untuk tackle situasi yang lebih kompleks, software ni sesuai untuk korang yang perlukan something extra.

  • Handles complex losses: Perfect untuk recover data dari loss partitions, virus attacks, system crashes.
  • File preview: Sebelum recover, korang boleh review files untuk pastikan itu yang korang nak.
  • Supports various file systems: Dari NTFS sampai FAT, hingga HFS+.
  • Friendly interface: Walaupun powerful, tapi ia tetap mudah digunakan.

Harga: Free trial membolehkan korang cuba dulu sebelum membeli, tapi untuk full capabilities, korang kena look into their pricing. Versi pro biasanya start dari 69.95 USD sebulan, dan lifetime upgrades, just bayar sekali dengan harga 149.95 USD, tapi harga boleh berubah, so make sure untuk korang visit their site.

Details that are inside the hard drive. High quality photo

3. Disk Drill

Disk Drill ni software yang dibangunkan oleh CleverFiles. Disk Drill ni datang dengan feature untuk recover semula data yang hilang, tak kira lah dalam situasi apa pun.

  • Supports almost everything: Macam-macam boleh recover, dari dokumen, gambar, video, hingga partition yang hilang.
  • User-friendly: Walaupun power, tapi senang digunakan. Interface dia clean dan intuitive.
  • Protection features: Uniknya, Disk Drill bukan saja tentang recovery, tapi ia juga menawarkan fitur untuk melindungi data korang dari kehilangan pada masa depan.
  • Preview before recovery: Tak perlu teka, preview dulu file sebelum decide nak recover.

Harga: Ada free version yang cukup baik untuk kegunaan asas, membolehkan korang recover data sehingga 500 MB. Untuk unlimited recovery dan features yang lebih advanced, harga untuk pro version starts dalam 89 USD.

4. Stellar Data Recovery

Stellar Data Recovery pun salah satu software yang lebih kurang hebat juga. Boleh recover data loss untuk level yang lebih kompleks. Pergh memang terbaik dah software ni.

  • Wide range of recovery options: Dari data biasa seperti dokumen dan media, hingga email dan data dari disks yang encrypted.
  • Supports multiple storage devices: Hard drives, SSDs, USBs, dan memory cards, you name it.
  • User-friendly interface: Clean dan straightforward, making it accessible to everyone.
  • Preview files: Korang boleh check dulu apa yang korang nak recover.

Harga: Stellar Data Recovery ni ada banyak pakej dan ada free version untuk basic recovery needs. Untuk professional use dengan full features, harga bermula dari 39.99 USD. Pastikan korang check website diorang untuk info terkini.

5. TestDisk

TestDisk ni bukan tool yang main-main, fokusnya adalah untuk recover partition yang hilang dan membuatkan disk yang tak boleh boot jadi boleh boot semula.

  • Powerful partition recovery: TestDisk dirancang untuk mengembalikan partition yang hilang dan memperbaiki table partition yang rosak, making it a lifesaver in complex situations.
  • Supports a wide range of filesystems: Dari FAT, NTFS, hingga ext2/ext3/ext4, tool ni boleh handle banyak jenis filesystem.
  • Command line interface: Ni mungkin bukan untuk semua orang, tapi bagi yang selesa dengan command line, TestDisk ni macam rumah kedua.
  • Free and open source: Salah satu kelebihan besar TestDisk ialah ia free dan open source. So, korang boleh guna tanpa risau pasal harga.

Harga: TestDisk adalah 100% free. Korang boleh download dan guna tool ni tanpa perlu bayar apa-apa. Tapi ingat, bukan bermakna software ni complete macam yang software yang berbayar.

Kesimpulan

Kalau suatu hari nanti korang terjebak dalam situasi yang memerlukan korang untuk ‘delete’ data secara serius, ingat, simple delete atau format saja sebenarnya tak cukup.

Dalam dunia digital yang canggih ni, hampir kesemua benda boleh di-trace dan di-recover balik oleh pakar, terutama dengan adanya tools recovery data yang memang dah semakin advanced.

So, kalau korang betul-betul nak pastikan data tu ‘lenyap’ tak berbekas, korang kena ambil langkah yang lebih drastik.

Hancurkan terus hard disk tu. Fizikal.

Itu je cara yang paling konkrit untuk memastikan data dalam tu betul betul dah tak boleh diakses lagi. Gunakan magnet yang kuat, atau apa saja cara untuk hancurkan physical drive.

Tapi ingat, tindakan macam ni sepatutnya hanya dalam situasi yang sangat-sangat kritikal dan terdesak.

Kebanyakan kes, ada cara yang lebih baik untuk handle data sensitif ni, contoh macam menggunakan software untuk wipe data dalam storage devices.

Backup data penting korang secara berkala, dan gunakan kaedah delete data yang selamat untuk mengelakkan data sensitif korang jatuh ke tangan yang salah.

Zaman sekarang, data korang adalah aset, dan melindunginya adalah prioriti. Stay safe, dan gunakan teknologi dengan bijak!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial