9 syarikat yang membuat robot tapi ramai tak tahu

12 min read

Robotic ni memang satu teknologi yang BEST untuk masa sekarang, siapa yang dah ada robot kat rumah tu, kira kaya la dia. Sebab dengan robot, hidup korang akan dimudahkan.

Robot ni biasanya boleh buat benda-benda yang manusia biasa buat. Contohnya, robot ni boleh tolong korang dalam bab kerja, belajar, main, dan apa-apa je yang korang nak.

Robot ni pun ada yang bijak macam manusia, sebab dia ada satu teknologi yang dinamakan sebagai AI (kecerdasan buatan).

AI ni macam otak robot, yang boleh belajar dan berfikir sendiri. So majoriti robot yang ada teknologi AI ni boleh buat keputusan sendiri berdasarkan data.

Ada banyak syarikat yang buat robot ni, tapi ramai yang tak tahu. Paling best kat Malaysia pun ada pengeluar robot. Jom tengok siapa dia.

Boston Dynamics

Siapa je yang tak kenal dengan Boston Dynamics. Yang mana dalam bidang IT tu biasanya akan tahu Boston Dynamics ni.

Boston Dynamics ni adalah syarikat yang paling famous dalam dunia robot. Korang search je kat Youtube, berlambak video pasal robot yang yang Boston ni buat.

Syarikat ni dah buat banyak robot yang boleh berjalan, berlari, lompat, menari, dan macam-macam lagi. Macam macam testing la yang diorang buat. Pergerakan robot Boston ni pulak macam hidup, sebab dia boleh gerak macam binatang atau manusia.

Robot dia ada macam macam nama, antaranya Spot, Atlas, Handle, dan BigDog. Robot ni boleh bantu korang dalam membuat kerja-kerja yang berat, pengawasan, dan lain-lain.

Syarikat ni asalnya dari America, tapi sekarang dah di beli oleh syarikat Korea, Hyundai.

OpenAI

OpenAI ni bukan syarikat yang buat robot fizikal, tapi syarikat yang membuat AI. Kiranya syarikat ni buat robot juga la. Tapi yang diorang buat adalah OTAK robot.

Syarikat ni buat AI yang boleh buat bermacam macam benda, contohnya menulis, memberi idea, generate photo, boleh create macam macam benda, dan sebagainya. AI dia pun ada macam macam nama contohnya GPT-4, DALL-E, Codex dan SORA.

AI yang dikeluarkan oleh OpenAI ni kira famous satu dunia, sebab ramai yang tengah menggunakan untuk bantu dalam kerja kerja digital.

Antaranya, AI ni boleh tolong korang dalam bab pelajaran, perniagaan, pengiraan, coding, designer, dan lain-lain. Syarikat ni asalnya dari America, dan salah seorang founder dia adalah Elon Musk, iaitu antara orang yang paling kaya di didunia & famous dengan syarikat Tesla dan SpaceX.

Tapi tu cerita dulu, sekarang dia dah tak ada dalam OpenAI.

Tesla

Tesla ni pulak adalah syarikat yang buat kereta elektrik yang boleh drive sendiri. Kereta Tesla ni dilengkapi dengan teknologi AI yang boleh membaca jalan raya, mengelak halangan, dan ikut rules yang dah ditetapkan.

Kereta Tesla ni pun ada macam macam, contohnya Model S, Model 3, Model X, dan Model Y. Kereta ni boleh tolong korang dalam bab driving dan safety. Tapi nak ceritanya bukan pasal kereta kat sini, cuma nak cerita pasal robot yang dibangunkan oleh Tesla, iaitu robot GEN 1 & 2.

Korang boleh tengok di Youtube pasal Robot GEN 1 & 2 ni.

Cuma Tesla ni masih baru dalam bidang robotic so tak secanggih macam Boston Dynamic lagi. Syarikat ni dari America, dan boss dia adalah Elon Musk, yang juga merupakan founder kepada OpenAI dan SpaceX.

SoftBank Robotics

SoftBank Robotics ni adalah syarikat yang membuat robot yang boleh talk dengan manusia. Robot dia ada AI yang boleh faham language, emotion, dan situation. Robot diaorang juga ada nama macam Pepper, NAO, Whiz, dan Romeo.

Robot ni boleh tolong korang dalam bab relationship, service, cleaning, dan lain-lain. Syarikat ni dari Japan, dan salah seorang owner dia ialah Masayoshi Son, yang memang sangat kaya dengan syarikat telecommunication dan investment.

Citobor AI Robotic

Citobor AI Robotic ni adalah syarikat local yang membuat robot AI untuk kegunaan public, private, commercial, dan individual.

Syarikat ni buat robot yang boleh tolong korang dalam bidang education, health, business, dan banyak lagi. Robot dari syarikat ni pun ada macam macam nama contohnya Sanbot, Lele, Kubi, dan Martian.

Paling gempak, syarikat ni asal dari Malaysia, dan founder dia ialah Datuk Seri Steven Yong, yang juga terlibat dalam bidang design building dan e-commerce.

iRobot

iRobot ni pulak syarikat yang membuat robot untuk membantu korang dalam bab housework. Robot dia ada AI yang boleh baca environment, make decision, dan learn dari user.

Robot dia ada nama macam Roomba, Braava, Terra, dan Root. Robot ni boleh tolong korang dalam sweep, mop, cut grass, dan teach. Syarikat ni dari America, dan founder dia ialah Rodney Brooks, yang juga professor robotics di MIT.

Nama syarikat ni sama dengan nama movie IRobot. Memang gempak habis cerita IRobot tu, cuma realitinya, IRobot sekarang baru level pembantu rumah.

DJI

DJI ni syarikat yang buat robot yang boleh fly, atau lebih dikenali sebagai drone. Kenapa drone ni termasuk dalam kategori robot?

Sebab drone dia ada teknologi AI yang boleh control flight, take picture, dan avoid obstacle. Kiranya drone ni merespon macam robot juga la, sebab dia boleh terbang sendiri sambil ambil gambar dan video user, dia ada sensor yang boleh elak semua halangan, dia boleh balik sendiri kalau bateri dah nak habis atau connection lost.

Drone dari DJI ni pun ada macam macam jenis dan nama, contohnya Mavic, Phantom, Inspire, dan RoboMaster. Harga dia boleh tahan mahal. T20, M40 sesuai memang sesuai beli Drone dari DJI ni.

Drone DJI ni direka untuk bantu korang dalam bidang photography, videography, agriculture, dan sport. Syarikat ni dari China, dan founder dia ialah Frank Wang, yang juga student robotics di HKUST.

Hanson Robotics

Hanson Robotics ni syarikat yang buat robot yang boleh copy face manusia. Robot dia ada AI yang boleh produce expression, mimic, dan movement yang realistic.

Korang boleh search robot Sophia di Youtube. Cara dia merespon tu macam sama dengan manusia, tapi tak perfect lagi lah. Antara nama nama robot dia, adalah Sophia, Grace, Albert Einstein, dan Little Sophia.

Robot ni boleh tolong korang dalam health, education, entertainment, dan research. Cuma sekarang masih diperingkat research. Syarikat ni dari Hong Kong, dan founder dia ialah David Hanson, yang juga artist and scientist.

Anki

Anki ni adalah syarikat yang develop robot yang boleh jadi kawan korang.

Robot dia ada AI yang boleh interact, play, dan share feeling dengan korang. Robot yang diorang buat ni semuanya comel comel je, contohnya macam Cozmo, Vector, dan Overdrive.

Semua robot ni mampu milik dan ada je dijual kat Shopee. Size dia pun kecik kecik je. Harga pun dalam RM2000+ je. Boleh la gunakan robot ni sebagai peneman bila korang tengah buat kerja.

Robot ni boleh tolong korang dalam loneliness, boredom, dan happiness. Syarikat ni dari America, dan founder dia ialah Boris Sofman, Mark Palatucci, dan Hanns Tappeiner, yang juga former student robotics di CMU.

Conclusion

That’s it, itulah dia 9 syarikat yang buat robot gempak. Sebenarnya ada banyak lagi, tapi yang dilistkan setakat ni sahaja. Kalau korang ada cadangan, boleh la hantar email di [email protected]

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial