Tips buat personal loan dengan selamat

Kalau korang nak cari personal loan yang mudah dan selamat di Malaysia, korang mesti tahu apa yang korang perlu cari dan elakkan.

1. Bandingkan personal loan dari pelbagai sumber

Personal loan ni boleh korang dapat dari bank, koperasi, atau syarikat pinjaman. Setiap sumber ni ada kelebihan dan kekurangan tersendiri.

Sekarang dah mudah, korang boleh buat pinjaman secara online.

Bank biasanya lebih selamat dan berlesen, tapi syarat-syarat dia lebih ketat dan proses dia lebih lama. Koperasi pulak lebih fleksibel dan mudah, tapi interest rate dia lebih tinggi dan tempoh pinjaman dia lebih pendek.

Korang boleh guna website macam RinggitPlus untuk bandingkan personal loan dari pelbagai sumber dengan mudah dan cepat.

RinggitPlus ni akan tunjukkan korang interest rate, monthly repayment, loan tenure, minimum income, dan lain-lain maklumat yang korang perlu tahu.

2. Baca dan faham terma dan syarat personal loan

Korang tak boleh main sign je tanpa baca dan faham terma dan syarat personal loan.

Terma dan syarat ni penting untuk korang tahu apa yang korang boleh dan tak boleh buat dengan personal loan korang.

Contohnya, korang kena tahu bila tarikh due payment, apa penalty kalau lambat bayar, apa hak dan tanggungjawab korang sebagai peminjam, dan apa hak dan tanggungjawab pemberi pinjaman sebagai pemberi pinjaman.

Jadi, korang kena baca dan faham terma dan syarat personal loan sebelum korang sign apa-apa dokumen.

Kalau korang tak faham apa-apa perkara, korang kena tanya pemberi pinjaman atau orang yang berpengalaman.

3. Pilih personal loan yang sesuai dengan tujuan korang

Personal loan ni ada macam-macam jenis, bergantung pada tujuan korang nak pinjam.

Contohnya, ada personal loan untuk renovate rumah, beli kereta, bayar yuran pendidikan, buat perniagaan, atau settle hutang.

Setiap jenis personal loan ni ada syarat-syarat yang berbeza, macam interest rate, loan amount, loan tenure, dan lain-lain.

Jadi, korang kena pilih personal loan yang sesuai dengan tujuan korang nak pinjam. Jangan pinjam lebih dari yang korang perlukan atau pinjam untuk benda yang tak perlu.

Kalau korang pinjam lebih, korang akan bayar lebih interest dan susah nak settle hutang. Kalau korang pinjam untuk benda yang tak perlu, korang akan membazir duit dan tak dapat apa-apa faedah.

4. Kira dan bajet monthly repayment korang

Personal loan ni bukan free money. Korang kena bayar balik dengan interest. Interest ni macam kos yang korang kena bayar untuk pinjam duit. Interest ni boleh jadi fixed atau variable, bergantung pada jenis personal loan korang.

Fixed interest ni maksudnya interest rate dia tetap sepanjang tempoh pinjaman. Variable interest ni maksudnya interest rate dia boleh berubah-ubah mengikut market rate.

Jadi, korang kena kira dan bajet monthly repayment korang sebelum korang ambil personal loan. Monthly repayment ni jumlah duit yang korang kena bayar setiap bulan untuk settle personal loan korang.

Monthly repayment ni bergantung pada interest rate, loan amount, dan loan tenure korang. Korang boleh guna website macam RinggitPlus untuk kira monthly repayment korang dengan mudah.

Korang kena pastikan monthly repayment korang tak melebihi 30% dari pendapatan bulanan korang. Kalau lebih dari tu, korang akan susah nak bayar dan hidup.

Korang juga kena pastikan korang ada cukup duit untuk bayar monthly repayment korang setiap bulan. Kalau tak cukup, korang kena cari sumber pendapatan lain atau kurangkan perbelanjaan korang.

5. Check credit score dan improve credit score korang

Credit score ni boleh jadi tinggi atau rendah, bergantung pada rekod kewangan korang.

Rekod kewangan korang ni termasuklah jumlah hutang korang, jumlah pinjaman korang, jumlah bayaran korang, jumlah lambat bayar korang, dan lain-lain.

Jadi, korang kena check credit score korang sebelum korang apply personal loan. Korang boleh check credit score korang dengan website macam CTOS atau RAMCI.

Website ni akan bagi korang report yang tunjukkan credit score korang dan faktor-faktor yang mempengaruhi credit score korang. Credit score korang kena ada dalam range 700 ke atas untuk dapat personal loan yang baik.

Kalau credit score korang rendah, korang kena improve credit score korang.

Korang boleh improve credit score korang dengan cara-cara macam bayar hutang korang tepat pada masanya, kurangkan jumlah hutang korang, jangan apply banyak pinjaman dalam masa yang sama, jaga rekod kewangan korang dengan baik, dan lain-lain.

6. Elakkan personal loan yang scam atau illegal

Personal loan ni nampak menarik, tapi sebenarnya sangat berbahaya. Personal loan ni boleh tipu korang, saman korang, ugut korang, atau rosakkan harta benda korang.

Jadi, korang kena elakkan personal loan yang scam ni. Korang kena check pemberi pinjaman korang betul-betul sebelum korang ambil personal loan.

Korang kena pastikan pemberi pinjaman korang ada lesen dari Bank Negara Malaysia atau Suruhanjaya Koperasi Malaysia.

7. Ambil insurans atau takaful untuk personal loan korang

Insurans atau takaful ni macam perlindungan untuk personal loan korang.

Insurans atau takaful ni boleh cover monthly repayment korang kalau korang tak boleh bayar sebab sebab tertentu.

Contohnya, kalau korang meninggal dunia, hilang upaya, hilang pekerjaan, atau sakit kritikal. Insurans atau takaful ni boleh bantu korang dan keluarga korang untuk tak terbeban dengan hutang.

8. Jangan terlalu bergantung pada personal loan

Personal loan ni bukan solusi untuk semua masalah kewangan korang. Personal loan ni hanya boleh bantu korang untuk selesaikan kecemasan kewangan korang dalam jangka masa pendek.

Personal loan ni tak boleh jadi sumber pendapatan tetap korang atau cara untuk hidup mewah.

Kalau korang terlalu bergantung pada personal loan, korang akan terjerumus dalam lingkaran hutang yang tak berkesudahan.

Jadi, korang kena jangan terlalu bergantung pada personal loan. Korang kena cuba untuk kurangkan keperluan untuk ambil personal loan.

Korang boleh buat ni dengan cara-cara macam buat bajet bulanan, simpan duit untuk emergency fund, cari sumber pendapatan tambahan, kurangkan perbelanjaan yang tak perlu, dan lain-lain.

9. Bayar balik personal loan korang tepat pada masanya

Korang kena bayar balik dengan interest. Kalau korang tak bayar balik personal loan korang tepat pada masanya, korang akan kena penalty yang boleh tambah beban hutang korang.

Penalty ni boleh jadi late payment fee, compound interest, legal action, atau blacklist. Penalty ni boleh jejas kredit score korang dan susahkan korang untuk dapat pinjaman lain pada masa depan.

Jadi, korang kena bayar balik personal loan korang tepat pada masanya. Korang kena pastikan korang ada cukup duit untuk bayar monthly repayment korang setiap bulan.

Korang boleh guna cara-cara macam set reminder, buat auto debit, atau bayar lebih awal untuk pastikan korang tak terlepas tarikh due payment.

Korang juga boleh cuba untuk bayar lebih dari monthly repayment korang kalau korang ada duit lebih. Ini boleh kurangkan interest korang dan cepatkan tempoh pinjaman korang.

10. Gunakan RinggitPlus untuk mencari personal loan yang terbaik

RinggitPlus ni platform yang boleh membantu korang mencari personal loan yang terbaik di Malaysia.

RinggitPlus ni boleh bandingkan personal loan dari pelbagai bank, koperasi, dan syarikat pinjaman dengan mudah dan cepat.

RinggitPlus ni juga boleh tunjukkan korang interest rate, monthly repayment, loan tenure, minimum income, dan lain-lain maklumat yang korang perlu tahu.

Jadi, korang kena gunakan RinggitPlus untuk mencari personal loan yang terbaik.

Korang boleh guna website RinggitPlus atau chatbot RinggitPlus untuk cari personal loan yang sesuai dengan keperluan dan kemampuan korang. Korang juga boleh mohon personal loan melalui RinggitPlus dan dapat hadiah-hadiah menarik.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..