Windows Copilot: Ini yang patut korang tahu!

Apa tu Windows Copilot?

Windows Copilot ni sebenarnya satu aplikasi yang pakai AI moden and model bahasa (LLMs) macam GPT-4 untuk tolong korang buat benda-benda yang susah-susah.

Microsoft dah introduce konsep copilot ni hampir dua tahun lepas dengan GitHub Copilot, an AI pair programmer yang tolong developer menulis code, and terus launch copilot kat banyak business utama syarikat.

Windows Copilot ni copilot yang integrated secara direct ke dalam Windows 11 and boleh open and use dari taskbar kat semua apps and programs. “Once open, the Windows Copilot side bar stays consistent across your apps, programs, and windows, always available to act as your personal assistant,” kata Panos Panay, chief of Windows and devices Microsoft.

Windows Copilot

Bila Windows Copilot akan launch?

Microsoft akan start test Windows Copilot secara public pada bulan Jun sebelum roll out secara wide kepada pengguna Windows 11 yang dah ada. So, korang tak lama lagi boleh try sendiri kehebatan Windows Copilot kat komputer korang.

Apa benefits Windows Copilot?

Windows Copilot ada banyak benefits yang boleh boost productivity and creativity korang. Antara benefits dia ialah:

  • Windows Copilot boleh summarize content yang korang tengok kat apps, rewrite it, or explain it. It looks very similar to the dialog box yang ada kat Bing Chat, so korang boleh ask it general questions and things yang biasa korang tanya kat search engine.
  • Windows Copilot juga boleh do things macam ask this assistant to “adjust my settings so I can focus” or take other actions kat PC. It’s a lot more than the basic Bing Chat link yang Microsoft add kat taskbar awal tahun ni.
  • Windows Copilot bawa ChatGPT plugins ke Windows 11, yang enhance capabilities of AI systems, enable them to interact dengan APIs from other software and services untuk dapat real-time information, incorporate company and other business data, do new types of computations and safely take action on behalf of the user.  Think of plugins as the connection antara copilot and the rest of the digital world.

Apa yang kita boleh buat dengan Windows Copilot?

Windows Copilot boleh tolong kita dengan banyak benda, depends on apa yang kita minta dia buat. Contohnya:

  • Kita boleh minta Windows Copilot untuk plan a vacation, cari flight tickets, buat hotel reservations, and so on.
  • Kita boleh minta Windows Copilot untuk write email, memo, report, or blog article untuk kita, dengan pakai style and tone yang kita nak.
  • Kita boleh minta Windows Copilot untuk teach kita something new, macam foreign language, coding, or other skills.
  • Kita boleh minta Windows Copilot untuk entertain kita dengan storytelling, joking, singing, or drawing pictures untuk kita.
  • Kita boleh minta Windows Copilot untuk manage our files, folders, settings, and apps kat Windows 11, and tell us tips and tricks untuk guna this operating system dengan lebih baik.

Conclusion

Windows Copilot ialah a personal assistant berasaskan AI yang akan change cara kita guna Windows 11. It can help us dengan pelbagai tasks, dari cari info, write text, learn something new, sampai entertain kita.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..