Windows Crack: Boleh ke pakai key license dari shopee

Apa itu key license Windows?

Sebelum kita teruskan, korang mesti faham apa itu key license Windows. 

Key license ni adalah kod unik yang digunakan untuk mengaktifkan sistem operasi Windows. 

Tanpa key ni, korang takkan dapat guna semua fungsi Windows sepenuhnya.

Boleh ke beli dari Shopee?

Ini soalan yang korang mesti nak tahu jawapannya. 

Jawapannya adalah, bergantung.

Penjual sah

Ada penjual yang sah di Shopee yang menjual key license Windows yang original. Korang boleh je beli dari mereka. Cuma yang sah ni biasanya harga dia mahal. Sekitar RM500-RM600. 

Penjual tidak sah

Ada juga penjual yang tak sah. Mereka jual key license yang crack. Kalau korang beli dari penjual macam ni, harga pun murah dalam RM2-RM5

Risiko dari segi undang undang

Melanggar hak cipta

Korang, kalau beli key license yang tak sah, korang mungkin melanggar hak cipta. Ini bermakna korang telah menggunakan produk tanpa izin dari pemilik hak cipta, iaitu Microsoft.

Penyertaan dalam aktiviti haram

Korang, aktiviti membeli atau menjual key license yang tak sah boleh dianggap sebagai aktiviti haram. Ini boleh membawa kepada tindakan undang-undang.

Akibat dari segi undang undang

Denda

Korang, kalau terbukti melanggar hak cipta, korang boleh kena denda. Denda ni boleh mencapai jumlah yang besar, jadi korang mesti berhati-hati.

Penjara

Ini serius, korang! Dalam kes yang teruk, korang boleh dipenjarakan jika terbukti bersalah dalam melanggar undang-undang hak cipta.

Rekod Jenayah

Korang, kalau terbukti bersalah, ini boleh meninggalkan rekod jenayah pada nama korang. Ini boleh mengganggu peluang pekerjaan dan banyak lagi dalam masa depan korang.

Kesimpulan: Berhati hati lah

So, korang, boleh je beli key license dari Shopee, tapi korang kena berhati hati.

Selalu buat kajian sebelum buat apa apa keputusan. Kalau korang ragu ragu, lebih baik beli terus dari Microsoft atau penjual yang sah.

Artikel berkaitan

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..