Yang perlu korang tahu sebelum nak pinjam dengan Ahlong

6 min read

Korang ada masalah duit ke? Nak pinjam dengan ahlong? Eh, jangan la buat macam tu. Ahlong ni bukan macam bank atau koperasi, diorang ni jenis main hentam je.

Diorang boleh caj faedah yang gila-gila kat korang, ugut korang dengan parang, atau buat apa saja yang diorang suka kalau korang tak bayar balik.

So, sebelum korang terjebak dengan ahlong, korang kena tahu benda-benda penting ni:

Research siapa ahlong yang korang nak pinjam

Jangan main pinjam je dengan ahlong yang korang tak kenal atau tak ada rekod.

Korang kena buat research sikit, tengok siapa ahlong tu, apa nama dia, apa background dia, ada tak kes jenayah yang melibatkan dia.

Korang boleh jugak check kat facebook, tengok ada tak orang yang pernah pinjam dengan ahlong tu, atau ada tak orang yang komplen atau report pasal ahlong tu.

Kalau boleh, cari ahlong yang ada lesen atau sijil dari pihak berkuasa. Kalau ahlong tu macam shady je, elakkan la pinjam dengan dia.

Jangan download apa-apa app dari link yang ahlong bagi

Ahlong zaman sekarang ni pandai guna teknologi, diorang boleh hantar link untuk korang download app yang kononnya boleh pinjam duit dengan mudah.

Tapi, jangan tertipu la, app tu sebenarnya boleh curi data korang, macam nombor telefon, alamat, akaun bank, dan lain-lain.

Bukan tu je, app tu boleh jugak akses kamera atau mikrofon korang, dan rekod apa yang korang buat.

Nanti, ahlong tu boleh guna benda tu untuk ugut korang kalau korang tak bayar balik.

So, jangan la download apa-apa app dari link yang ahlong bagi, kalau nak pinjam, guna cara yang selamat.

Pastikan ahlong tu ada website rasmi

Kalau ahlong tu ada website rasmi, maknanya dia ada sikit kredibiliti. Korang boleh tengok website tu untuk dapatkan maklumat lanjut pasal ahlong tu, macam syarat-syarat pinjaman, kadar faedah, tempoh bayaran, dan sebagainya.

Korang boleh jugak baca review atau ulasan dari orang yang dah pinjam dengan ahlong tu, tengok diorang puas hati ke tak.

Kalau ahlong tu tak ada website rasmi, atau website tu macam tak lengkap atau tak profesional, korang kena berhati-hati la, sebab ahlong tu mungkin tak boleh dipercayai.

Pastikan diorang ada office

Ahlong yang ada office, maknanya dia ada sikit komitmen.

Korang boleh pergi office tu untuk jumpa ahlong tu secara peribadi, dan bincang pasal pinjaman korang.

Korang boleh jugak tengok office tu macam mana, ada tak staff yang kerja, ada tak logo atau papan tanda, ada tak sijil atau lesen yang ditunjuk.

Kalau ahlong tu tak ada office, atau office tu macam kosong je, korang kena waspada la, sebab ahlong tu mungkin nak lari atau tipu korang.

Pastikan media sosial korang dah ditutup

Ahlong ni suka stalk media sosial korang, sebab diorang nak tau lebih banyak pasal korang. Diorang boleh guna gambar-gambar peribadi korang, macam gambar keluarga, kawan-kawan, atau pasangan, untuk ugut korang kalau korang tak bayar balik.

Diorang boleh jugak guna alamat korang, atau data-data yang sensitif, macam tempat kerja, sekolah, atau hobi, untuk cari korang atau ganggu korang.

Jadi, sebelum korang pinjam dengan ahlong, pastikan media sosial korang dah ditutup semua gambar-gambar peribadi, alamat, dan data-data yang dianggap sensitif.

Kalau boleh, jangan letak nama sebenar korang, atau guna nama samaran.

Itu la benda-benda yang korang perlu tahu sebelum nak pinjam dengan ahlong.

Aku harap artikel ni dapat bantu korang buat keputusan yang bijak, dan elakkan diri dari terlibat dengan ahlong.

Kalau korang ada masalah kewangan, cuba la cari cara lain yang lebih selamat dan sah, macam minta tolong keluarga, kawan-kawan, atau majikan, atau cari kerja sampingan, atau jual barang-barang yang tak perlu. 

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial