Adakah ChatGPT akan sebab ramai orang kehilangan kerja? - Ini yang korang patut tahu

Kenali apa Itu ChatGPT

Dulu kita ada Siri, Google Assistant, tapi sekarang kita ada ChatGPT. Benda ni adalah AI yang dibangunkan oleh OpenAI, boleh chat, jawab soalan, bahkan tulis kod untuk korang. Macam kawan virtual yang tau macam-macam perkara!

Kesan ChatGPT pada dunia kerja Kita

  1. Automasi kerja: ChatGPT ni memang top dalam buat kerja repetitive. Dalam bidang customer service, chatGPT boleh handle soalan-soalan basic, jadi kita boleh fokus pada isu yang lebih kompleks. Bukan nak ganti kita, tapi nak bantu kita.
  2. Pendidikan yang lebih Interaktif: Untuk cikgu, guna ChatGPT untuk buat bahan pengajaran atau cipta soalan ujian yang lebih challenging. Ni bukan saja jimat masa, tapi buat pelajar lebih engaged.
  3. Kawan baik programmer: Bagi yang kerja IT, ChatGPT ni boleh jadi pembantu yang mantap. Tolong debug, siapkan coding yang sederhana, macam rakan sekerja yang selalu ada untuk tolong.
  4. Industri kreatif: Dalam bidang seni, musik, dan penulisan, ChatGPT boleh jadi inspirasi. Tapi, sentuhan manusia dalam kreativiti tu tetap tak tergantikan.
  5. Perubahan dalam sektor perkhidmatan: Dari F&B hingga retail, ChatGPT boleh tolong kita dalam banyak cara, seperti mengurus stok atau jawab pertanyaan pelanggan.

Kenapa korang tak perlu risau sangat

  1. Manusia punya keunikan: ChatGPT memang bijak, tapi dia tak ada emosi atau kreativiti macam kita. Dalam banyak kerja, terutama yang memerlukan interaksi manusia, kita tetap diperlukan. Kalau nak minta tolong buat apa apa, AI hanya mampu buat draft, kitalah yang perfectkan.
  2. Peluang baru: Setiap perubahan membawa peluang. Dengan ChatGPT, korang mungkin akan nampak jenis-jenis kerja baru yang sebelum ni tak wujud.

Apa langkah kita selepas ini?

  1. Belajar skill baru: Dunia sentiasa berubah, dan kita kena berubah sekali. Belajar tentang AI dan bagaimana ia boleh bantu dalam kerja kita.
  2. Fokus pada Kelebihan Manusia: Kita ada kelebihan dalam interaksi, pemikiran kritikal, dan kreativiti. Ni yang akan membezakan kita dari AI.
  3. Jadi Lebih Fleksibel: Dalam era AI, yang penting ialah kebolehan untuk adaptasi. Jangan takut untuk cuba benda baru.

Penutup

Korang ada peluang untuk guna AI ni sebagai alat untuk bantu korang besarkan lagi operasi kerja korang. Jadi, jangan risau. Kita sama-sama belajar dan adaptasi dengan teknologi masa kini. Sambil tu, jangan lupa enjoy secawan teh tarik, fikirkan tentang peluang baru yang boleh korang cipta dalam era AI ni!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..