Apa yang korang perlu tahu tentang Microsoft Copilot

Apa itu Microsoft Copilot?

Microsoft Copilot ni adalah AI yang boleh bantu korang dalam banyak perkara, seperti buatkan draft email, memberi idea, membuat research, bantu korang cari bug dalam coding, buat gambar AI, dan lain-lain.

Copilot ni adalah hasil kerjasama antara Microsoft dan OpenAI, dua syarikat yang terkenal dalam bidang AI.

Copilot ni boleh diakses melalui Microsoft Bing atau Microsoft Edge, jadi korang boleh chat dengan Copilot bila-bila masa dan di mana-mana sahaja.

Copilot ni juga boleh adjust dengan gaya dan keperluan korang, jadi korang boleh chat dengan Copilot macam kawan baik korang. Copilot ni memang best giler!

Apa itu GPT-4?

GPT-4 ni adalah model AI yang paling canggih dan terbaru dari OpenAI.

GPT-4 ni adalah generative model, maksudnya dia boleh generate teks yang baru dan original, bukan copy dari mana-mana sumber.

GPT-4 ni boleh faham bahasa manusia dengan baik, dan boleh generate teks yang relevan dan menarik. GPT-4 ni boleh support banyak bahasa, termasuk Bahasa Melayu dan English.

GPT-4 ni juga boleh buat banyak benda, seperti tulis cerita, puisi, lagu, blog, kod, dan lain-lain. GPT-4 ni juga boleh buat gambar AI yang sesuai dengan teks yang korang bagi. GPT-4 ni memang hebat giler!

Microsoft Copilot antara AI yang boleh bantu korang buat bermacam macam kerja.

Apa itu prompt?

Prompt ni adalah cara korang beritahu Copilot apa yang korang nak dia buat.

Prompt ni adalah teks yang korang taip atau cakap kat Copilot.

Prompt ni kena clear dan spesifik, supaya Copilot boleh faham dan buat kerja yang korang nak. Contohnya, kalau korang nak Copilot buatkan draft email, korang kena bagi prompt yang macam ni:

“Buatkan email untuk meminta maaf kepada Tuan Ramzan. Dia adalah client untuk projek website yang aku buat untuk dia”

Copilot ni akan buatkan draft email untuk korang, yang sesuai dengan tujuan dan konteks korang. So inilah yang disebut sebagai prompt. Lagi pandai korang prompt, lagi cantik hasilnya. Simple.

Buat draft email

Copilot ni boleh buat draft email untuk korang, yang sesuai dengan tujuan dan konteks korang.

Korang cuma perlu chat dengan Copilot, bagitahu siapa penerima email, apa subjek email, dan apa isi email yang korang nak sampaikan.

Copilot akan generatekan draft email yang korang boleh copy dan paste, atau edit ikut suka hati korang. Korang still kena edit & naturalkan output dari Copilot ni. Sebab yang tahu bahasa manusia, adalah manusia tu sendiri.

Memberi idea

Copilot ni boleh bantu korang dapatkan idea yang fresh dan menarik, untuk apa-apa benda yang korang nak buat.

Korang cuma perlu chat dengan Copilot, bagitahu apa genre, tema, atau topik yang korang nak, dan Copilot akan suggestkan idea yang korang boleh guna atau adapt.

Copilot boleh juga buat gambar AI yang sesuai dengan idea korang, contohnya kalau korang nak gambar haiwan pelik, atau watak fantasi, atau pemandangan indah.

Membuat research

Copilot ni boleh bantu korang buat research yang cepat dan mudah, untuk apa-apa soalan atau topik yang korang nak tahu.

Korang cuma perlu chat dengan Copilot, bagitahu apa soalan atau topik yang korang nak tahu, dan Copilot akan carikan jawapan atau maklumat yang ringkas dan padat.

Copilot akan gunakan sumber yang sahih dan terkini, dan akan bagi korang link untuk rujukan.

Microsoft Copilot antara AI yang boleh bantu korang buat bermacam macam kerja.

Bantu korang cari bug dalam coding

Copilot ni boleh bantu korang cari bug atau error dalam kod korang, dan suggestkan cara untuk fix. Copilot ni boleh support banyak bahasa pengaturcaraan, seperti Python, Java, C#, dan lain-lain.

Korang cuma perlu chat dengan Copilot, bagitahu apa bahasa pengaturcaraan yang korang guna, dan paste kod yang korang ada.

Copilot akan analisis kod korang, dan bagi korang feedback atau cadangan untuk improve.

Dan lain-lain

Itu baru beberapa perkara yang Copilot ni boleh buat untuk korang. Sebenarnya, Copilot ni boleh buat banyak lagi perkara yang korang boleh explore sendiri.

Copilot ni adalah AI yang sentiasa belajar dan improve, jadi korang boleh expect Copilot ni akan jadi lebih pintar dan berguna dari masa ke masa.

Copilot ni juga boleh adjust dengan gaya dan keperluan korang, jadi korang boleh chat dengan Copilot macam kawan baik korang.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..