9 Antivirus Terbaik Didunia - Edisi 2024

Antivirus ni apa sebenarnya?

Antivirus ni macam bodyguard la untuk komputer dan peranti korang.

Dia akan jaga korang daripada kena serang dengan virus, worm, trojan, ransomware, spyware, dan malware lain yang boleh rosakkan data korang.

Antivirus ni juga boleh tolong korang rahsiakan maklumat peribadi korang bila korang online. Memang best kan?

Tapi, banyak sangat antivirus kat pasaran, mana satu yang paling bagus?

Artwork by HackersMalaysia.com

1. Bitdefender

Bitdefender ni antivirus nombor satu la. Dia punya scanner memang power, boleh detect dan remove semua jenis malware yang baru dan tak pernah jumpa lagi. 

Dia juga ada banyak feature tambahan yang best, macam firewall, email security, ransomware protection, VPN, password manager, parental control, dan macam-macam lagi. 

Bitdefender ni ringan je, tak akan slow down komputer korang. Harga Bitdefender ni start dari RM 139.90 setahun untuk tiga peranti.

2. Norton

Norton ni antivirus terbaik untuk jaga malware dan identiti korang. Dia punya score perlindungan 100% dalam semua test aku, dan dia selalu menang dengan antivirus bawaan (macam Windows Defender). 

Dia juga ada akses kepada service perlindungan identiti LifeLock, yang boleh monitor dan protect data peribadi korang daripada bocor dan kena tipu. 

Selain tu, Norton juga ada feature macam anti-phishing, VPN, password manager, parental control, live dark web monitoring, cloud backup, dan banyak lagi.

Harga Norton ni start dari RM 79.99 setahun untuk satu peranti.

3. Avast One

Avast One ni antivirus terbaik untuk orang yang kerja dari rumah. Dia ada feature yang boleh protect korang bila korang kerja dari rumah, macam webcam shield, file shredder, sandbox, dan secure browser.

Dia juga ada feature lain yang boleh improve security dan privacy korang online, macam firewall, email security, ransomware protection, VPN, password manager, dan anti-tracking.

Avast One ni juga ada versi free yang boleh protect korang daripada malware dan phishing, tapi tak ada feature tambahan. Harga Avast One ni start dari RM 99.99 setahun untuk satu peranti.

4. McAfee

McAfee ni antivirus terbaik untuk jaga web korang. Dia ada feature yang boleh protect korang daripada website yang bahaya, macam web advisor, safe browsing, anti-spam, anti-phishing, dan identity theft protection.

Dia juga ada feature lain yang boleh protect peranti dan data korang, macam firewall, email security, ransomware protection, VPN, password manager, parental control, dan cloud backup.

McAfee ni juga ada plan family yang best, yang boleh protect sampai 10 peranti dengan satu subscription. Harga McAfee ni start dari RM 99.99 setahun untuk satu peranti.

5. Malwarebytes

Malwarebytes ni antivirus terbaik untuk jaga real-time korang. Dia ada feature yang boleh detect dan block malware, ransomware, spyware, adware, dan rootkit sebelum dia masuk peranti korang.

Dia juga ada feature yang boleh protect korang daripada website dan app yang mencurigakan, macam web protection, exploit protection, application hardening, dan application behavior protection.

Malwarebytes ni juga boleh work dengan antivirus lain untuk bagi korang protection tambahan. Harga Malwarebytes ni start dari RM 159.99 setahun untuk satu peranti.

Artwork by HackersMalaysia.com

6. Avira

Avira ni antivirus yang paling berbaloi la.

Dia ada versi free yang boleh protect korang daripada malware dan phishing, tapi dia juga ada versi paid yang ada feature tambahan yang best, macam firewall, email security, ransomware protection, VPN, password manager, dan tune-up tools.

Avira ni juga ada money back guarantee selama 60 hari, yang lebih lama daripada kebanyakan antivirus lain. Harga Avira ni start dari RM 139.99 setahun untuk satu peranti.

7. AVG

AVG ni antivirus terbaik untuk usahawan solo.

Dia ada feature yang boleh protect korang daripada threat online yang boleh ganggu bisnes korang, macam email security, ransomware protection, phishing protection, dan webcam protection.

Dia juga ada feature yang boleh boost performance komputer korang, macam disk cleaner, browser cleaner, sleep mode, dan smart scan.

AVG ni juga boleh work dengan antivirus lain untuk bagi korang protection tambahan. Harga AVG ni start dari RM 185.99 setahun untuk satu peranti.

8. F-Secure

F-Secure ni antivirus terbaik untuk customize plan korang.

Dia ada tiga plan yang berbeza yang korang boleh pilih ikut keperluan korang, iaitu Anti-Virus, SAFE, dan TOTAL. Anti-Virus ni plan basic yang boleh protect korang daripada malware dan ransomware.

SAFE ni plan medium yang tambah feature macam browsing protection, banking protection, parental control, dan finder.

TOTAL ni plan premium yang tambah feature macam VPN, password manager, dan ID PROTECTION. Harga F-Secure ni start dari RM 99 setahun untuk satu peranti.

9. G DATA

G DATA ni antivirus terbaik untuk feature yang komprehensif.

Dia ada feature yang boleh protect korang daripada hampir semua jenis threat online, macam firewall, email security, ransomware protection, phishing protection, exploit protection, keylogger protection

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..