Feature windows 11 yang korang perlu tahu

Windows 11 ni OS terbaru dari Microsoft yang baru launch bulan lepas.

Windows 11 ni banyak ubah dan tambah dari Windows 10, macam design baru, Start Menu baru, Action Center baru, dan macam-macam lagi.

Tapi yang paling best, windows 11 ni ada banyak feature yang boleh boost gaming korang. Apa je feature-feature tu? Jom check it out!

Game Mode

Game Mode ni feature yang dah ada sejak Windows 10, tapi kat windows 11, dia lagi best dan lagi smooth.

Game Mode ni boleh on kat Settings > Gaming > Game Mode. Apa yang Game Mode ni buat?

Dia akan adjust beberapa setting background untuk maksimumkan performance game korang. Contohnya, dia akan

  • Stop update Windows dan app lain bila korang main game
  • Prioritize game korang kat CPU dan GPU
  • Optimize RAM dan hard disk usage
  • Reduce notification dan distraction

Dengan Game Mode ni, korang boleh main game dengan lebih lancar dan takde lag. Game Mode ni support semua game yang korang install kat PC korang, tak kira la dari mana pun korang download.

Auto HDR

Auto HDR ni feature baru yang ada kat windows 11. Auto HDR ni boleh improve graphic game korang dengan automatically tambah high dynamic range (HDR) effect.

HDR ni apa? HDR ni teknologi yang boleh buat warna game korang lebih vivid dan realistic, sebab dia boleh adjust contrast dan brightness kat screen korang.

Game yang support HDR ni memang cantik gila, tapi game yang tak support HDR ni biasa je.

Tapi dengan Auto HDR ni, korang tak perlu risau, sebab dia boleh convert game yang tak support HDR tu jadi HDR. Macam magic kan? Auto HDR ni boleh on kat Settings > Display > Windows HD Color.

DirectStorage

DirectStorage ni feature yang korang mesti nak, sebab dia boleh speed up loading time game korang. DirectStorage ni guna teknologi yang sama dengan Xbox Series X|S, yang boleh load game dengan cepat gila.

DirectStorage ni boleh buat game korang load dalam seconds, bukan minutes. Macam mana dia boleh buat macam tu?

Dia boleh buat macam tu sebab dia boleh bypass beberapa step yang biasa game kena lalui bila load data dari hard disk ke GPU.

Dengan DirectStorage ni, game korang boleh load data dengan lebih efficient dan direct.

Tapi untuk guna DirectStorage ni, korang kena ada NVMe SSD yang support feature ni, dan game yang support feature ni jugak.

Xbox Game Pass

Xbox Game Pass ni bukan feature windows 11, tapi dia service yang korang boleh subscribe kat windows 11.

Xbox Game Pass ni macam Netflix tapi untuk game, sebab korang boleh access lebih dari 100 games dengan bayar monthly fee je.

Sebulan korang cuma bayar RM15 je kot. Murah sangat dah tu.

Game-game yang ada kat Xbox Game Pass ni bukan game biasa-biasa je, tapi game yang high quality dan popular, macam Halo, Forza, Gears of War, Minecraft, Doom, Fallout, dan banyak lagi.

Korang boleh main game-game ni tanpa limit, dan download kat PC korang.

Xbox Game Pass ni jugak ada Xbox Cloud Gaming, yang boleh stream game kat browser korang tanpa install. Xbox Game Pass ni boleh subscribe kat Microsoft Store atau Xbox app kat windows 11.

Windows Subsystem for Linux

Windows Subsystem for Linux (WSL) ni feature yang boleh buat korang run Linux apps kat windows 11. WSL ni macam emulator yang boleh install Linux distribution macam Ubuntu, Debian, Fedora, dan lain-lain.

Dengan WSL ni, korang boleh guna Linux command line, tools, dan software kat PC korang tanpa dual boot atau virtual machine.

WSL ni best untuk developer, programmer, atau sesiapa yang nak explore Linux. 

WSL ni boleh on kat Settings > Apps > Optional features > More Windows features.

Windows Sandbox

Windows Sandbox ni feature yang boleh buat korang test apps yang korang tak pasti selamat ke tak.

Windows Sandbox ni macam sandbox yang boleh buat korang run apps dalam environment yang isolated dan temporary.

Bila korang close Windows Sandbox, semua data dan apps yang korang run dalam tu akan delete. Jadi, korang tak perlu risau pasal virus, malware, atau spyware yang boleh infect PC korang. 

Windows Sandbox ni boleh on kat Settings > Apps > Optional features > More Windows features.

Microsoft Defender Application Guard

Microsoft Defender Application Guard (MDAG) ni feature yang boleh protect korang bila korang surf internet.

MDAG ni boleh buat korang browse website yang tak trusted dalam container yang secure dan isolated. Jadi, kalau website tu ada malware atau phishing, dia tak boleh affect PC korang.

MDAG ni support Microsoft Edge dan Microsoft Office apps. MDAG ni boleh on kat Settings > Apps > Optional features > More Windows features.

Kalau dah ada feature ni korang tak perlukan lagi anti virus kalau korang cuma pengguna biasa.

Hyper-V

Hyper-V ni feature yang boleh buat korang create dan manage virtual machine kat windows 11. Virtual machine ni macam PC dalam PC, yang boleh run OS lain dalam window.

Korang boleh guna virtual machine untuk test software, learn new skills, atau run apps yang tak compatible dengan windows 11. 

Hyper-V ni boleh on kat Settings > Apps > Optional features > More Windows features.

Windows Hello Face

Windows Hello Face ni feature yang boleh buat korang login PC korang dengan muka korang je.

Windows Hello Face ni guna camera yang ada kat PC korang untuk scan muka korang dan verify identity korang.

Windows Hello Face ni lebih secure dan convenient dari password atau PIN, sebab korang tak perlu type apa-apa, just smile je. Windows Hello Face ni boleh on kat Settings > Accounts > Sign-in options.

Windows Developer Mode

Windows Developer Mode ni feature yang boleh buat korang develop apps kat windows 11.

Windows Developer Mode ni boleh unlock beberapa setting yang boleh buat korang install dan test apps yang korang buat sendiri atau download dari sumber lain.

Windows Developer Mode ni jugak boleh enable debugging tools, command line tools, dan PowerShell scripts. 

Windows Developer Mode ni boleh on kat Settings > Update & Security > For developers.

Print Management

Print Management ni feature yang boleh buat korang manage printer dan print server kat windows 11. Print Management ni boleh buat korang add, remove, atau configure printer yang korang guna.

Print Management ni jugak boleh buat korang monitor print queue, print job, dan print status. 

Print Management ni boleh on kat Settings > Apps > Optional features > More Windows features.

Microsoft Copilot

Microsoft Copilot ni feature yang boleh buat korang code dengan lebih mudah dan cepat.

Microsoft Copilot ni guna AI untuk generate code yang korang nak, based on natural language prompts yang korang taip.

Contohnya, kalau korang taip “create a function that adds two numbers”, Microsoft Copilot akan generate code yang buat function tu.

Microsoft Copilot ni boleh support banyak programming languages, macam Python, Java, C#, JavaScript, dan lain-lain.

Bukan tu je, Microsoft Copilot bantu korang untuk pelbagai perkara seperti buat gambar, buat draft email, buat draft untuk assignment korang & macam macam lagi yang korang kena explore.

Microsoft Copilot ni boleh on kat Visual Studio Code, atau kat website copilot.microsoft.com.

Microsoft Teams

Microsoft Teams ni feature yang boleh buat korang collaborate dengan team korang dengan lebih efficient dan effective.

Microsoft Teams ni macam app yang combine chat, video call, file sharing, dan project management dalam satu platform. Korang boleh create channels untuk different topics, projects, atau departments, dan invite team members yang related.

Korang boleh share files, messages, polls, tasks, dan banyak lagi kat channels tu.

Korang boleh jugak video call dengan team korang, dan use features macam screen sharing, whiteboard, live captions, dan background effects. Microsoft Teams ni boleh on kat Microsoft 365, atau kat website teams.microsoft.com.

Microsoft Power Automate

Microsoft Power Automate ni feature yang boleh buat korang automate tasks yang repetitive dan boring.

Microsoft Power Automate ni boleh create workflows yang connect different apps and services, dan run them automatically or with a trigger.

Contohnya, korang boleh create workflow yang save email attachments kat OneDrive, atau send notification bila ada new item kat SharePoint.

Microsoft Power Automate ni boleh support banyak apps and services, macam Outlook, Excel, Twitter, Dropbox, dan lain-lain.

Microsoft Power Automate ni boleh on kat Microsoft 365, atau kat website flow.microsoft.com.

Kesimpulan

Windows 11 ni memang OS yang banyak feature, yang boleh buat PC korang lebih powerful dan versatile.

Dengan feature-feature yang aku sebut kat atas, korang boleh buat macam-macam benda kat windows 11, dari gaming, coding, collaborating, automating, dan banyak lagi.

Jadi, jangan lepaskan peluang untuk upgrade PC korang ke windows 11, dan explore semua feature yang ada!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..