Apa akan jadi kalau tak bayar Grab PayLater?

Servis ni membolehkan korang beli barang-barang atau servis yang korang nak dengan Grab, dan bayar kemudian dalam tempoh masa tertentu.

Tapi, ada satu perkara yang korang mesti ingat: korang kena bayar balik apa yang korang beli dengan Grab PayLater.

Kalau tak, korang akan hadapi masalah yang besar. Apa masalah tu? Jom kita tengok apa yang akan jadi kalau korang tak bayar Grab PayLater.

Grab akan call korang

Bila korang lambat bayar, akaun korang akan terus kena suspend & korang akan dikenakan caj sebanyak RM10 jika nak activekan semula akaun.

Tapi kalau korang still tak nak bayar Grab PayLater, benda pertama yang akan jadi ialah Grab akan call korang.

Grab akan ingatkan korang untuk bayar hutang korang secepat mungkin.

Grab akan call korang beberapa kali dalam seminggu sampai korang bayar. Kalau korang tak angkat call Grab, Grab akan hantar SMS atau email kat korang.

Grab juga akan hantar notifikasi kat aplikasi Grab korang. Jadi, korang tak boleh lari dari Grab.

Grab akan hire debt collector

Kalau korang masih tak bayar Grab PayLater, benda kedua yang akan jadi ialah Grab akan hire debt collector.

Debt collector ni mungkin akan guna cara yang kasar atau mengancam untuk buat korang bayar.

Contohnya, debt collector ni mungkin akan ugut, psiko sampai lah korang bayar. Biasanya akan ugut je la. Tak ada lah sampai datang kerumah. Diorang mana ada masa.

Grab akan masukkan nama korang dalam CTOS

Kalau korang masih lagi tak bayar Grab PayLater, benda ketiga yang akan jadi ialah Grab akan masukkan nama korang dalam CTOS.

CTOS ni adalah sistem yang rekod maklumat kredit orang-orang yang ada hutang. Maklumat kredit ni akan tunjuk sama ada korang bayar hutang korang atau tak, dan berapa banyak hutang korang.

Maklumat kredit ni akan digunakan oleh bank atau syarikat lain untuk nilai kelayakan korang untuk dapat pinjaman atau kredit.

Contohnya, kalau korang nak beli kereta atau rumah dengan pinjaman bank, bank mungkin akan tolak permohonan korang. Kalau bank terima permohonan korang, bank mungkin akan caj korang faedah yang tinggi.

Kesimpulan

Jadi, kesimpulannya, kalau korang tak bayar Grab PayLater, korang akan hadapi masalah yang besar.

Korang akan kena call, kena kutip, dan kena rekod oleh Grab.

Korang juga akan susah untuk dapat pinjaman atau kredit dari bank atau syarikat lain. Jadi, jangan main-main dengan Grab PayLater, dan bayar hutang korang secepat mungkin.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial