Apa itu Cloudflare? Ini yang korang kena tahu

6 min read

Cloudflare ni satu company yang provide service macam CDN, DNS, WAF, and more. Service-service ni boleh help korang untuk improve performance, security, and reliability website korang.

CDN ni macam network yang ada banyak server di seluruh dunia yang mana Cloudflare boleh simpan copy content website korang. Bila user nak access website korang, CDN ni akan send content yang diorang access dari server yang paling near dengan user, so website korang akan load faster and less use bandwidth.

DNS ni macam system yang boleh translate domain name (macam www.example.com) ke IP address (macam 192.168.1.1) yang computer guna untuk communicate. Cloudflare ni boleh provide DNS yang fast, secure, and easy to control.

WAF ni macam firewall yang boleh protect website korang dari attack macam SQL injection, cross-site scripting, DDoS, and more. Cloudflare ni boleh detect and filter traffic yang suspicious and block it from reaching website korang.

Photo by Franck on Unsplash

Siapa owner Cloudflare?

Cloudflare ni founded pada tahun 2009 oleh Matthew Prince, Lee Holloway, dan Michelle Zatlyn. Diorang ni former students kat Harvard Business School yang ada interest dalam tech and internet security.

Diorang develop idea untuk make internet faster and safer dengan menggunakan CDN and DNS.

Now, Cloudflare ni dah jadi salah satu tech company yang paling successful and ada lebih daripada 3,000 employees di seluruh dunia. Cloudflare ni juga listed di New York Stock Exchange pada tahun 2019 dengan market value lebih daripada 20 billion US dollars.

Apa kelebihan kalau pakai Cloudflare ni?

Kalau korang pakai Cloudflare ni, korang boleh enjoy banyak benefits, seperti:

  • Fast: Website korang akan load faster dengan guna CDN Cloudflare yang ada lebih daripada 200 data centers kat seluruh dunia. Korang juga boleh guna features macam minify, compress, and cache untuk optimize content website korang.
  • Secure: Website korang akan lebih secure dengan menggunakan WAF Cloudflare yang boleh protect korang dari various cyber attacks. Korang juga boleh guna SSL/TLS untuk encrypt communication antara website korang and user. Cloudflare juga boleh detect and block bot and spam yang boleh annoy website korang.
  • Reliable: Website korang akan lebih reliable dengan guna DNS Cloudflare yang boleh resolve domain name dengan fast and accurate. Cloudflare juga boleh handle high traffic and balance load antara multiple servers. Cloudflare juga boleh provide backup files and custom error pages.

Apa yang Cloudflare ni boleh bantu?

Cloudflare ni boleh bantu korang dengan banyak benda, contohnya:

  • Improve SEO: Website yang fast, secure, and reliable ni boleh improve ranking korang kat search engine macam Google. Sebab search engine ni akan consider factors macam speed, security, and uptime website korang bila decide ranking korang.
  • Save cost: Website yang guna Cloudflare ni boleh save cost dengan reduce usage bandwidth, server, and other resources. Cloudflare ni juga offer different plans mengikut needs and budget korang, including free plan yang korang boleh guna untuk website kecil and personal.
  • Add features: Website yang guna Cloudflare ni boleh add features yang boleh improve user experience and website management. For example, korang boleh guna Cloudflare Workers untuk run JavaScript code kat edge network Cloudflare, Cloudflare Pages untuk build and host static website, Cloudflare Stream untuk provide video dengan senang, and more.

Kesimpulan

Cloudflare ni satu service yang boleh buat website korang lebih fast, secure, and reliable. Cloudflare ni juga boleh bantu korang dengan improve SEO, save cost, and add features.

Kalau korang nak try Cloudflare ni, korang boleh register dengan senang and follow steps yang given. Aku hope artikel ni boleh bantu korang untuk understand more about Cloudflare ni.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Portal Hackers

Financial