Adakah Cloudflare selamat? Jom baca sebelum korang guna

Apa itu cloudflare?

Cloudflare ni satu servis yang best gila untuk website korang. Dia boleh buat website korang lebih laju, selamat, dan takde masalah. Macam mana? Jom aku cerita kat korang.

Cloudflare buat website korang laju

Cloudflare ni ada satu ciri yang namanya cache. Cache ni macam simpan salinan website korang kat server Cloudflare yang dekat dengan pengunjung korang.

Bila pengunjung nak akses website korang, dia tak perlu tunggu lama lama sebab Cloudflare dah hantar salinan website korang yang dah siap.

Lagi dekat server Cloudflare dengan pengunjung, lagi laju website korang.

Artwork by HackersMalaysia.com

Cloudflare buat website korang selamat

Cloudflare ni juga ada banyak servis keselamatan yang boleh lindungi website korang dari serangan jahat macam DDoS, malware, bot, dan lain lain.

Cloudflare ni macam benteng yang kawal lalu lintas yang masuk ke website korang. Dia akan tolak lalu lintas yang mencurigakan dan biarkan lalu lintas yang sah je. 

Cloudflare buat website korang stabil

Cloudflare ni juga boleh bantu website korang tak mudah down atau error. Sebab apa? Sebab Cloudflare ni ada satu ciri yang namanya load balancing.

Load balancing ni macam bantu website korang handle traffic yang banyak. Bila traffic website korang naik, Cloudflare akan bantu website korang guna server yang paling sesuai dan tak overloaded.

Kalau ada server yang rosak atau down, Cloudflare akan tukar ke server yang lain yang masih berfungsi. Macam tu la website korang boleh online je tanpa gangguan.

Cloudflare ada banyak lagi ciri best

Cloudflare ni bukan setakat cache, security, dan load balancing je. Dia ada banyak lagi ciri best yang boleh buat website korang lebih awesome.

Antaranya ialah:

  • SSL/TLS. Ciri ni boleh buat website korang lebih selamat dengan enkripsi data antara website dan pengunjung. Website yang ada SSL/TLS ni biasanya ada ikon kunci kat sebelah URL. Website yang ada SSL/TLS ni juga lebih dipercayai oleh pengunjung dan mesin carian.
  • Firewall. Ciri ni boleh buat website korang lebih terkawal dengan menetapkan peraturan yang sesuai untuk lalu lintas website. Korang boleh pilih siapa yang boleh akses website korang, dari mana, dan bila. Korang juga boleh blok pengunjung yang tak dikehendaki atau berbahaya.
  • Analytics. Ciri ni boleh buat website korang lebih bijak dengan memberi korang data yang berguna tentang website korang. Korang boleh tengok berapa banyak pengunjung yang datang ke website korang, dari mana, dengan apa, dan macam mana. Korang juga boleh tengok prestasi website korang, macam mana laju, selamat, dan stabil.

Cloudflare sesuai untuk website apa?

Cloudflare ni sesuai untuk website apa je.

Tak kira website korang besar ke kecil, simple ke kompleks, personal ke bisnes, Cloudflare boleh bantu website korang lebih laju, selamat, dan stabil.

Cloudflare ni juga mudah je nak guna. Korang cuma kena tukar DNS website korang je. Tak perlu ubah apa apa kat website korang.

Berapa kos Cloudflare?

Cloudflare ni ada beberapa plan yang korang boleh pilih. Ada yang free, ada yang berbayar. Plan free ni dah cukup untuk website yang basic je.

Kalau korang baru nak start, free lebih dari cukup. Kalau website banyak visitor, level professional pun dah cukup.

Plan berbayar ni ada lebih banyak ciri dan servis yang boleh buat website korang lebih power.

Plan berbayar ni ada yang ikut jumlah traffic, ada yang ikut jumlah ciri, ada yang ikut jenis website. Korang boleh tengok sendiri plan yang sesuai untuk website korang kat sini.

Cloudflare worth it ke?

Cloudflare ni worth it gila untuk website korang. Dengan Cloudflare, website korang boleh lebih laju, selamat, dan stabil.

Website korang juga boleh lebih dipercayai oleh pengunjung dan mesin carian. Website korang juga boleh lebih terkawal dan bijak dengan data yang berguna.

Cloudflare ni juga mudah je nak guna dan ada plan yang sesuai untuk website korang. Jadi, tunggu apa lagi? Jom cuba Cloudflare sekarang!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial