Apa yang perlu korang study dalam CyberSecurity

Asas komputer dan network

Korang kena tahu komputer ni macam mana dia berfungsi, contoh macam benda benda basic lah.

Antaranya macam mana dia simpan dan hantar data dalam network, macam mana nak guna command-line, macam mana nak troubleshoot problem, dan macam mana nak install dan update software.

Benda ni penting sebab korang kena faham apa yang korang nak protect dalam CyberSecurity.

Konsep CyberSecurity

Korang kena tahu apa itu threat, vulnerability, dan attack, apa itu malware, phishing, ransomware, dan denial-of-service, apa itu encryption, authentication, dan authorization, apa itu firewall, antivirus, dan VPN.

Benda ni penting sebab korang kena faham apa yang korang nak deal dengan dalam CyberSecurity.

Skill CyberSecurity

Korang kena tahu macam mana nak buat benda-benda ni:

Penetration testing

Benda ni macam nak test untuk cari kelemahan dalam system dan network, korang kena tahu macam mana nak scan, exploit, dan report.

Ethical hacking

Benda ni untuk korang hack system dan network tapi secara ethical, korang kena tahu macam mana nak hack macam hacker yang sebenar, tapi pastikan korang mendapat kelulusan dari pihak yang terlibat.

Korang kena tahu macam mana nak guna tool macam Nmap, Metasploit, Burp Suite, Kali Linux, dan lain-lain.

Digital forensics

Benda ni macam siasat aktiviti cyber, korang kena tahu macam mana nak collect, analyze, dan report evidence digital. Korang kena tahu macam mana nak guna tool macam Autopsy, FTK, EnCase, Volatility, dan lain-lain.

Incident response

Korang kena tahu macam mana nak prepare, identify, contain, eradicate, recover, dan learn dari incident. Korang kena belajar macam mana nak guna tool macam Splunk, LogRhythm, AlienVault, Cuckoo, dan lain-lain.

Malware analysis

Benda ni macam faham dan netralisir malware, korang kena tahu macam mana nak analyze malware secara static, dynamic, dan code. Korang kena tahu macam mana nak guna tool macam IDA Pro, OllyDbg, Cuckoo, VirusTotal, dan lain-lain.

Cyber defense

Benda ni macam lindungi dan pertahankan system dan network, korang kena tahu macam mana nak buat proactive, reactive, dan adaptive defense.

Korang juga kena tahu macam mana nak guna tool macam Snort, Suricata, Bro, OSSEC, dan lain-lain.

Certificate CyberSecurity

Korang kena tahu certificate ni apa, macam mana dia boleh tolong korang dalam kerjaya korang, macam mana nak pilih, prepare, dan lulus certificate ni. Ini antara certificate yang popular dalam CyberSecurity:

  • CompTIA Security+: Certificate ni untuk beginner, ajar asas CyberSecurity, kena lulus satu exam, kos RM 1,500, valid tiga tahun.
  • CEH (Certified Ethical Hacker): Certificate ni untuk intermediate, ajar ethical hacking, kena lulus satu exam, kos RM 4,000, valid tiga tahun.
  • CISSP (Certified Information Systems Security Professional): Certificate ni untuk advanced, ajar CyberSecurity yang advanced dan kompleks, kena lulus satu exam, kena ada pengalaman kerja, kos RM 5,000, valid tiga tahun.

Semua ni boleh belajar dimana?

Udemy

Udemy ni tempat yang best untuk korang belajar CyberSecurity, sebab ada banyak kursus online yang berkualiti dan murah.

Korang boleh pilih kursus yang sesuai dengan level dan minat korang, dan korang boleh belajar bila-bila masa dan mana-mana tempat yang korang nak.

Korang boleh dapat certificate bila korang habis kursus, dan korang boleh review balik apa yang korang belajar. Nak belajar click disini.

Coursera

Coursera ni tempat yang bagus untuk belajar CyberSecurity, sebab dia ada banyak kursus online yang berkredit dan percuma.

Korang boleh pilih kursus yang ditawarkan oleh universiti-universiti yang terkenal dan pakar-pakar yang berpengalaman, dan korang boleh belajar dengan cara yang interaktif dan menarik.

Korang boleh dapat certificate atau degree bila korang habis kursus, tapi korang kena bayar sikit la.

YouTube

YouTube ni tempat yang awesome untuk belajar CyberSecurity, sebab dia ada banyak video yang informative dan entertaining.

Korang boleh pilih video yang sesuai dengan topik dan durasi yang korang nak, dan korang boleh belajar dengan cara yang santai dan fun.

Korang boleh subscribe channel-channel yang ada kaitan dengan CyberSecurity, dan korang boleh komen dan tanya soalan kat video-video tu.

Google

Google ni tempat tradisional untuk belajar CyberSecurity, sebab dia ada semua benda yang korang nak tahu. Tinggal nak search je.

Korang boleh search apa-apa je yang berkaitan dengan CyberSecurity, dan korang boleh dapat banyak result yang relevan dan terkini.

Quora

Quora ni lagi cool untuk belajar CyberSecurity, sebab dia ada banyak soalan dan jawapan yang berkaitan dengan CyberSecurity.

Korang tak faham? Korang tanya je apa apa dalam tu, confirm ada orang tolong jawab.

Korang boleh follow topik-topik yang ada kaitan dengan CyberSecurity, dan korang boleh baca dan upvote jawapan-jawapan yang korang suka.

Apps

Apps ni tempat yang convenient untuk belajar CyberSecurity secara on the go, sebab ada banyak apps yang boleh ajar korang CyberSecurity dengan mudah dan cepat.

Ok, itu je yang aku nak share dengan korang. Aku harap korang dapat manfaat dari artikel ni, dan korang boleh belajar CyberSecurity dengan lebih mudah dan best. Selamat belajar! 

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial