Coursera: Platform terbaik untuk student yang nakkan sijil professional

Apa itu Coursera?

Korang boleh mengakses kursus-kursus berkualiti yang diajar oleh pensyarah dari universiti-universiti terkemuka di seluruh dunia. Bayangkan, duduk di rumah sambil belajar dari institusi seperti Stanford atau Yale!

Apa yang buat Coursera lain dari yang lain?

Coursera ni spesial, bukan macam platform belajar biasa. Kenapa? Sebabnya banyak:

  1. Kerjasama dengan universiti gempak: Bayangkan belajar dari Harvard atau MIT, itu yang Coursera tawarkan. Macam dapat belajar dengan superstar dalam dunia akademik!
  2. Dapat sijil yang power: Bila korang habis satu kursus, bukan setakat dapat ilmu, tapi korang juga dapat sijil yang diiktiraf. Macam bonus lah!
  3. Pelbagai bidang ilmu: Tak kira korang minat apa, Coursera ada semua. Nak belajar coding ke, psikologi ke, semua ada.

Coursera bukan setakat platform belajar

Coursera ni lebih dari sekadar tempat belajar. Ia boleh bantu korang bangun dalam kerjaya juga:

  1. Kursus yang boleh boost CV: Ada kursus yang memang direka untuk naikkan level korang dalam kerjaya. Macam upgrade diri gitu.
  2. Belajar ikut suka korang: Walaupun kursusnya dari universiti gempak, korang boleh belajar ikut masa korang. Pagi ke, malam ke, suka hati korang.
  3. Berhubung dengan orang lain: Dalam sesetengah kursus, korang boleh berkenalan dan berbual dengan orang lain yang sama minat. Macam buat kawan baru lah.

Coursera: Sijil dia laku ke tak?

Berapa bayaran untuk Coursera?

Soalan seterusnya, kena bayar berapa? Harga kursus di Coursera berbeza-beza, bergantung pada kursus itu sendiri. Tapi, yang best, korang boleh pilih sama ada nak belajar secara percuma atau langgan Coursera Plus.

Coursera Plus ni macam pakej langganan bulanan atau tahunan yang memberi akses tak terhad kepada kebanyakan kursus.

Kalau nak tau dalam RM, harganya lebih kurang RM150-RM300 sebulan, bergantung pada promosi atau pakej yang korang pilih.

Pengajar di Coursera

Bila cakap pasal pengajar, di Coursera korang bukan belajar dengan calang-calang orang. Korang akan belajar dari pensyarah yang dah berpengalaman dan terkenal dalam bidang mereka.

Ada pensyarah dari universiti macam Stanford, University of Michigan, dan banyak lagi. Macam dapat belajar dengan VIP dalam dunia akademik!

Kehadiran quiz dan assignment

Dan jangan lupa, belajar di Coursera bukan main-main. Ada quiz dan assignment yang kena buat. Ini bukan saja untuk uji pemahaman korang, tapi juga untuk pastikan korang betul-betul menguasai apa yang telah diajar.

Kadang-kadang ada juga projek akhir yang kena siapkan. Jadi, siap-sedia untuk cabaran!

Kesimpulan

Secara keseluruhan, Coursera ni memang platform yang mantap untuk korang yang serius nak belajar dan nak dapat sijil yang laku.

Dengan bermacam macam pilihan kursus, pengajar yang top-notch, serta sistem pembelajaran yang praktikal termasuk quiz dan assignment, Coursera ni satu pelaburan untuk masa depan korang sendiri.

Jangan pernah rasa membazir untuk ilmu pengetahuan.

Jadi, kalau korang betul-betul nak upgrade diri, Coursera ni salah satu pilihan terbaik yang ada! Jom, tak rugi cuba dan manfaatkan peluang yang ada.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..