Bahaya ransomware yang korang kena tahu

Ransomware boleh serang devices kita melalui beberapa cara, seperti:

  • Phishing emails: Hacker akan hantar email palsu yang nampak macam email legit dari syarikat atau individu yang korang kenal. Email ni akan ada attachment atau link yang bila korang klik, ransomware akan terus masuk device korang.
  • Exploit kits: Ransomware boleh guna exploit kits untuk cari weaknesses dalam software korang, dan masuk melalui weaknesses tu. So, kalau korang tak update software korang, lebih mudah lah ransomware nak serang.
  • Drive-by downloads: Kalau korang terjebak pergi ke website yang compromised, ransomware boleh terus masuk device korang tanpa korang sedar.
bahaya ransomware

2. Apa yang ransomware buat kat devices kita?

Kalau ransomware dah berjaya masuk device korang, dia akan start buat kerja dia:

  • Encrypt data: Ransomware akan encrypt semua data korang, jadi korang tak boleh akses data tu langsung.
  • Lock screen: Ada ransomware yang akan lock screen korang, jadi korang tak boleh guna device tu langsung.
  • Minta duit tebusan: Hacker akan minta duit tebusan dalam bentuk cryptocurrency (macam Bitcoin ke, Ethereum ke) supaya susah untuk trace balik siapa yang terima duit tu.

3. Devices mana yang boleh kena ransomware attack?

Macam kita cakap tadi, ransomware boleh serang iPhone, Android, PC, dan banyak lagi. 

So, jangan ingat hanya satu jenis device je yang boleh kena attack, tau!

  • iPhone: Walaupun iPhone dikenali sebagai salah satu telefon yang paling selamat, still masih ada risiko untuk kena ransomware attack. So, jangan terlalu confident.
  • Android: Android ni open source daripada iPhone, jadi dia lebih mudah kena ransomware attack. Sebab ramai yang tahu tentang sistem android. Pastikan korang selalu update security Android selalu. 
  • PC: PC adalah salah satu target utama ransomware, sebab banyak syarikat guna PC untuk uruskan data penting. So, kalau korang guna PC, jangan ambil mudah dalam bab security. Pastikan korang install antivirus. 

4. Tips untuk elak ransomware attack

Nak tahu macam mana nak elak ransomware attack? Kita ada beberapa tips:

  • Update software: Sentiasa update software korang, sebab update ni akan ada patch keselamatan yang boleh tutup loopholes yang ransomware boleh guna.
  • Jangan klik link atau attachment yang mencurigakan: Kalau korang dapat email yang nampak suspicious, jangan klik link atau attachment dalam email tu. Boleh jadi itu adalah phishing attempt untuk serang device korang.
  • Pasang antivirus: Gunakan antivirus yang bagus untuk scan device korang secara berkala. Antivirus ni akan detect ransomware sebelum dia sempat buat apa-apa.
  • Backup data: Jaga data korang dengan buat backup secara berkala. Kalau ransomware serang, sekurang-kurangnya korang ada salinan data korang yang selamat.
  • Jangan bayar ransomware: Kalau korang kena ransomware attack, jangan bayar ransom yang hacker minta. Sebab, tak ada jaminan hacker akan unlock data korang lepas dapat duit tu. Lagipun, kalau korang bayar, hacker akan teruskan aktiviti dia macam biasa. 
bahaya ransomware

Kesimpulannya: Bahaya ransomware yang korang kena tahu

Ransomware adalah ancaman serius dalam dunia teknologi, dan kita semua mesti ambil langkah untuk melindungi diri dan data kita.

Jadi, jangan ambil mudah, ikut tips yang kita share tadi untuk elak ransomware attack. Ingat, prevention is better than cure, so better kita jaga keselamatan device kita dari awal, daripada menyesal kemudian.

Semoga artikel ni membantu korang faham lebih lanjut pasal bahaya ransomware ni. Kalau ada apa-apa soalan, jangan segan-segan, komen je kat bawah! Kita akan cuba jawab sebaik mungkin, okay?

Artikel berkaitan

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial