Cara dapatkan duit dengan cepat!

Korang mesti ada barang-barang yang dah tak guna atau tak pakai lagi, betul tak? Jual je barang-barang tu online.

Platform macam Carousell, Mudah.my, atau even Facebook Marketplace adalah tempat yang bagus untuk start. 

Ambil gambar yang clear, tulis description yang menarik, dan letak harga yang berpatutan. Jangan lupa, berurusan dengan amanah, no tipu-tipu

Cara dapatkan duit dengan cepat
Artwork by HackersMalaysia.com

2. Freelance online

Kalau korang ada skill tertentu seperti menulis, design, coding, atau apa saja, gunakan untuk buat duit. 

Website macam Upwork, Freelancer, atau Fiverr tu boleh jadi lubuk duit korang. Buat profile yang menonjol, showcase kerja korang, dan mula bid untuk projek.

3. Jadi rider penghantaran

Sekarang ni permintaan untuk delivery rider tinggi gila. Korang boleh sign up dengan syarikat macam Foodpanda atau Grab. Fleksibel, korang boleh kerja ikut masa korang sendiri. Plus, exercise sekali, sihat badan, ringan jiwa.

4. Kerja part-time

Ni cara lama tapi gold. Carilah kerja part-time yang sesuai dengan jadual korang. Kedai-kedai, restoran, atau mana-mana yang offer kerja sambilan. Walaupun gaji tak seberapa, tapi kalau kumpul lama-lama, lumayan juga.

5. Melabur dengan bijak

Korang yang ada simpanan, boleh cuba melabur. 

Aku tak suruh main saham terus, tapi start dengan yang kecil-kecil dulu. Ada apps macam Raiz atau StashAway yang sesuai untuk beginner. Ingat, risiko tinggi, tapi kalau bijak, pulangan pun tinggi.

6. Tutor online

Pandai dalam subjek tertentu? Jadi tutor online. Sekarang ni, ramai parents cari tutor untuk anak-anak mereka, terutamanya sejak pandemik. 

Korang boleh ajar melalui Zoom atau platform e-learning lain. Siapa tahu, mungkin korang jadi cikgu kegemaran diorang.

7. Bikin content

Kalau korang suka berkreativiti, kenapa tak cuba jadi content creator? Youtube, TikTok, Instagram, pilih je. Bina audience, create content yang menarik, dan slowly korang boleh mula earn through ads atau sponsorship.

Cara dapatkan duit dengan cepat
Artwork by HackersMalaysia.com

8. Kaji selidik online

Banyak website yang bayar korang untuk isi survey. Tak banyak, tapi kalau korang ada masa free, why not? Check out website macam YouGov atau Survey Junkie.

9. Buat kursus online

Korang ada keahlian khusus? Boleh jadi ilmu yang orang lain nak belajar tu. Korang boleh buat kursus online dan jual di platform macam Teachable atau Udemy. Tak perlu terlalu fancy, yang penting isi kandungan yang berkualiti dan korang pandai sampaikan.

10. Jadi personal shopper

Shopping online memang dah jadi trend, tapi ada juga yang prefer personal touch. 

Jadi personal shopper boleh jadi pilihan. Ada yang sibuk sangat sampai tak sempat nak beli barang keperluan. Korang boleh tolong, dan charge servis.

11. Sewakan harta korang

Ada extra bilik atau ruang di rumah? Sewakan di Airbnb atau bilik kosong tu boleh jadi stor untuk orang sewa. Pastikan semua legal dan korang ikut peraturan setempat ya.

12. Event organizer sambilan

Korang suka organize benda? Boleh cuba jadi event organizer sambilan. Wedding, birthday parties, atau small events, semua tu perlukan tangan yang terampil. Start kecil-kecilan, bina portfolio, dan slowly expand.

13. Buka kedai online

E-commerce is the way to go. Guna platform seperti Shopee atau Lazada untuk jual barang. Start dengan barang yang ringan dan mudah dihantar. Jaga customer baik-baik, dan slowly build up reputasi korang.

14. Affiliate Marketing

Ni untuk korang yang ada following di social media. Gunakan influence korang untuk promote produk dan dapatkan komisen. 

Ada banyak program affiliate marketing yang boleh join. Cari yang fit dengan audience korang.

15. Dropshipping

Nak jual barang tapi tak mau simpan stok? Dropshipping adalah jawapannya. Korang jual, supplier hantar. Tapi kena bijak pilih supplier dan manage expectations customer.

16. Menulis eBook

Korang suka menulis, kan? Tulis eBook dan jual. Tak kisah topik apa, asalkan korang passion dan ada audience yang cari ilmu tu. Self-publishing di Amazon atau Google Books boleh jadi platform yang baik.

17. Program Loyaliti dan Cashback

Jangan pandang rendah pada program-program loyaliti atau apps yang menawarkan cashback. 

Kalau korang memang selalu shopping atau bayar bil, kenapa tak manfaatkan? Apps macam ShopBack atau BigPay memberi korang pulangan semula untuk setiap pembelian.

Kesimpulan

Well, itu lah beberapa cara lagi untuk korang tambah pendapatan. Ingat, apa pun yang korang pilih, konsistensi dan usaha tu penting. 

Jangan lupa untuk selalu buat research dan improve skill. Money doesn’t come easy, tapi dengan kerja keras, anything is possible. All the best, korang!

Artikel berkaitan

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..