5 programming yang korang perlu belajar kalau nak jadi hacker

Hacker ni sebenarnya orang yang pandai dalam bidang cybersecurity dan programming untuk buat benda-benda yang kreatif. Untuk menjadi seorang Hacker ni, korang kena ada skill yang tinggi dalam bidang IT dan boleh solve masalah yang complex.

Tapi nak jadi hacker ni tak semudah ABC. Korang kena belajar banyak benda, especially programming languages.

Programming languages ni macam bahasa yang korang guna untuk cakap dengan komputer. Ada banyak programming languages yang wujud, tapi tak semua sesuai untuk hacker.

Ada yang lebih bagus untuk web development, ada yang lebih bagus untuk data science, ada yang lebih bagus untuk cybersecurity, dan sebagainya.

So, apa programming languages yang korang perlu belajar kalau nak jadi hacker? Jom aku terangkan 5 programming yang paling penting dan famous dalam dunia hacker.

Python

Sebab apa? Sebab Python ni sangat mudah untuk belajar dan guna. Syntax dia simple dan clear, tak payah pening-pening nak letak semicolon atau curly braces.

Python ni juga sangat versatile, boleh buat macam-macam benda, dari web apps, games, machine learning, hingga ethical hacking.

Python ni juga ada banyak libraries yang sangat berguna untuk hacker, macam Scapy, Nmap, Requests, BeautifulSoup, dan lain-lain.

Libraries ni boleh tolong korang buat benda-benda macam network scanning, web scraping, packet manipulation, dan sebagainya. Python ni memang best la kalau nak jadi hacker.

C/C++

Low-level maksudnya dia lebih dekat dengan hardware komputer, boleh access memory dan resources dengan lebih direct.

C dan C++ ni sangat powerful dan fast, tapi juga sangat complex dan susah untuk belajar dan debug.

Tapi jangan risau, C dan C++ ni sangat penting untuk hacker, sebab banyak software dan systems yang guna C dan C++ sebagai base.

Kalau korang nak reverse engineer, exploit, atau patch software yang guna C atau C++, korang kena tahu C atau C++ jugak. C dan C++ ni juga bagus untuk buat malware, rootkits, keyloggers, dan benda-benda yang nak hide dari antivirus.

Java

Java ni programming yang sangat popular dan widely used dalam dunia IT.

Java ni boleh run on any platform yang ada Java Virtual Machine (JVM), macam Windows, Linux, Mac, Android, dan lain-lain.

Java ni juga object-oriented, maksudnya dia guna konsep-konsep macam class, object, inheritance, polymorphism, dan sebagainya untuk organize code.

Java ni penting untuk hacker, sebab banyak web apps, mobile apps, dan enterprise systems yang guna Java. Kalau korang nak hack atau pentest benda-benda ni, korang kena tahu Java.

Java ni juga ada banyak frameworks dan tools yang berguna untuk hacker, macam Spring Boot, Hibernate, JUnit, Selenium, dan lain-lain. Java ni memang jimat masa dan tenaga kalau nak buat hacking.

JavaScript

JavaScript ni programming yang paling popular untuk web development. JavaScript ni run on browser, boleh buat web pages yang interactive dan dynamic.

JavaScript ni juga boleh run on server dengan guna Node.js, boleh buat web apps yang scalable dan efficient. JavaScript ni juga event-driven, maksudnya dia execute code bila ada event, macam click, hover, scroll, dan sebagainya.

JavaScript ni penting untuk hacker, sebab web hacking ni salah satu bidang yang paling banyak demand dan cabaran.

Kalau korang nak hack web apps, korang kena tahu JavaScript. JavaScript ni boleh buat benda-benda macam cross-site scripting (XSS), cross-site request forgery (CSRF), browser hijacking, cookie stealing, dan sebagainya.

SQL

Database ni tempat yang simpan data, macam user info, product info, transaction info, dan lain-lain. SQL ni boleh buat benda-benda macam create, read, update, dan delete data dalam database.

SQL ni penting untuk hacker, sebab data ni salah satu benda yang paling berharga dan sensitif dalam dunia IT.

Kalau korang nak hack data, korang kena tahu SQL. SQL ni boleh buat benda-benda macam SQL injection, database dumping, data tampering, data exfiltration, dan sebagainya. SQL ni memang awesome la kalau nak buat data hacking.

Kesimpulan

Itu dia 5 programming yang korang perlu belajar kalau nak jadi hacker. Tapi jangan ingat belajar programming ni cukup.

Korang kena belajar banyak lagi benda, macam networking, cryptography, operating systems, web development, mobile development, dan sebagainya. Hacking ni bidang yang luas dan mendalam, tak boleh main-main.

Tapi jangan give up, kalau korang ada minat dan passion, korang boleh jadi hacker yang hebat. Belajar sikit-sikit, praktis banyak-banyak, dan jangan lupa have fun.

Hacking ni bukanlah untuk jahat-jahat, tapi untuk buat dunia ni lebih baik dan secure. Happy hacking! 

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..