Selamat ke guna Signal Messenger? - Ini yang korang wajib tahu

8 min read

Signal Messenger ni satu app yang boleh chat dengan kawan-kawan dan keluarga. Korang boleh hantar teks, suara, gambar, video, dan file. Sama je macam WhatsApp, cuma Signal ni dari syarikat yang lain.

Signal ni gunakan end to end encryption, maksudnya tak ada orang lain yang boleh tengok apa yang korang chat. Signal ni free, open source, dan tak ada iklan.

Tapi, macam mana Signal ni start? Siapa yang buat? Apa yang best pasal Signal ni? Jom explore.

Asal-usul Signal

Signal ni sebenarnya gabungan daripada dua app lama, RedPhone dan TextSecure, yang dibangunkan oleh dua orang founder yang hebat, Moxie Marlinspike dan Stuart Anderson, pada tahun 2010. 

Diorang ni dari California, USA , tapi app diorang ni boleh digunakan di seluruh dunia.

Pada tahun 2018, diorang join dengan Brian Acton, salah seorang founder WhatsApp, untuk tubuhkan Signal Foundation, sebuah organisasi yang bukan untuk mencari untung dan bertujuan membangunkan Signal Messenger sebagai app yang bebas, public pada semua orang, dan yang paling penting SELAMAT.

Ciri-ciri Signal

Signal ni ada banyak ciri-ciri yang menarik dan berguna untuk korang yang nak chat dengan selamat dan percuma.

Antara ciri-ciri Signal ni ialah:

  • End to end encryption – Maksudnya semua perbualan korang, sama ada teks, suara, video, atau file, hanya boleh dibaca oleh korang sendiri dan orang yang korang chat. Tak ada orang lain, termasuk Signal sendiri yang boleh tengok apa yang korang chat. Bab privacy ni memang ditekan oleh pihak Signal.
  • Disappearing messages – Ini bermakna korang boleh set masa untuk pesanan korang hilang selepas orang yang korang chat baca. Korang boleh set dari 5 saat hingga seminggu. Berguna kalau korang nak jaga privasi korang dan tak nak ada rekod perbualan korang.
  • View-once media – Ini bermakna korang boleh hantar gambar atau video yang hanya boleh dilihat sekali oleh orang yang korang chat, dan lepas tu dia akan hilang.
  • Group calls – Ini bermakna korang boleh buat call suara atau video dengan ramai orang dalam satu masa. Signal boleh support sehingga 8 orang dalam satu call. Semua call ni juga end to end encryption, jadi korang boleh bercakap dengan bebas.
  • Multiple device support – Maknanya korang boleh guna Signal dalam smartphone, tablet, laptop, atau komputer korang. Signal ada app untuk Android, iOS, Mac OS, dan Windows. Korang boleh sync perbualan korang antara devices korang, dan semua devices korang akan end to end encryption juga.

Kelebihan dan kekurangan Signal

Signal ni ada banyak kelebihan, tapi ada juga kekurangan yang korang kena tahu. Antara kelebihan dan kekurangan Signal ni ialah:

Kelebihan

  • Signal ni sangat selamat dan privasi korang terjamin. Signal tak simpan atau guna data korang untuk apa-apa tujuan. Signal tak ada iklan atau pengiklanan. Signal tak kongsi data korang dengan mana-mana pihak. Signal tak akan effect dari mana-mana syarikat atau kerajaan. Signal ni app yang korang boleh percaya. Signal lebih privacy dan lebih selamat dari WhatsApp.
  • Signal ni sangat mudah dan mesra pengguna. Signal ni tak ada banyak setting atau menu yang complicated. Signal ni macam app chat biasa, cuma lebih selamat. Signal ni boleh guna dengan kawan-kawan korang yang ada Signal, atau korang boleh jemput kawan-kawan korang yang tak ada Signal untuk download dan join Signal.
  • Signal ni sangat berkualiti dan stabil. Signal ni guna internet untuk semua komunikasi, jadi korang boleh chat atau call dengan jelas dan lancar. Signal ni tak ada masalah untuk hantar atau terima msg. Setakat ni semua lancar sama macam WhatsApp.

Kekurangan

  • Signal ni perlukan nombor telefon untuk sign up. Ini bermakna korang kena bagi nombor telefon korang kepada Signal, dan orang lain boleh cari korang dengan nombor telefon korang. Ini boleh jadi masalah kalau korang nak jaga privasi korang atau tak nak orang lain tahu yang korang guna Signal.
  • Signal ni kadang-kadang ada masalah dengan hantar atau terima pesanan. Ini bermakna korang mungkin tak dapat hantar atau terima pesanan dengan cepat atau betul. Ini boleh jadi masalah kalau korang nak chat dengan segera atau penting. Ini mungkin sebab Signal ni tak ada server yang banyak atau kuat.
  • Signal ni tak famous di Malaysia, jadi tak ramai yang gunakan. Ini bermakna korang mungkin tak dapat chat dengan semua kawan-kawan korang yang gunakan WhatsApp, Telegram, atau WeChat. Memang masalah la sebab ramai tak guna lagi Signal ni. Tapi, satu benda yang korang kena tahu, Signal ni boleh jadi alternatif yang mantap selain dari WhatsApp.

Kesimpulan

Signal Messenger ni app chat yang selamat dan percuma untuk korang guna.

Signal ni ada banyak ciri-ciri yang menarik dan berguna untuk korang yang nak chat secara privacy. Jadi, tunggu apa lagi? Download Signal sekarang dan korang boleh cuba sendiri. 

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial