Smartphone terbaik untuk tahun 2024

Smartphone ni memang penting gila dalam life korang sekarang.

Korang pakai smartphone untuk apa saja, dari call, text, online, sampai main game, dengar lagu, tengok movie, dan macam-macam lagi.

So, korang kena la pilih smartphone yang best, power, dan berbaloi dengan duit korang.

Dalam artikel ni, aku nak share dengan korang pasal beberapa smartphone terbaik untuk tahun 2024 yang maybe korang minat nak beli.

Artikel ni akan cover pasal feature, spec, dan benefit beberapa smartphone yang hot dan latest. Jom kita tengok apa yang ada. 

Nak cari Handphone? Click disini

iPhone 15 Pro Max

iPhone 15 Pro Max ni memang smartphone yang gempak gila. 

Ia ada layar LTPO Super Retina XDR OLED 6.7 inci yang cerah dan cantik, dengan refresh rate yang boleh adjust ikut keperluan korang. 

Ia juga ada chipset Apple A17 Pro yang super laju dan power, RAM 8 GB, dan storage sehingga 1 TB. 

Kamera dia pun mantap, ada 48 MP untuk wide, 12 MP untuk ultrawide, dan 12 MP untuk telephoto. Ia boleh rakam video dengan Dolby Vision HDR, yang buat video korang nampak macam pro. 

Bateri dia pun tahan lama, boleh sampai 10 jam untuk online. Kalau korang nak smartphone yang premium dan canggih, iPhone 15 Pro Max ni memang pilihan yang tepat.

Photo by Amanz on Unsplash

Samsung Galaxy S22 Ultra 5G

Samsung Galaxy S22 Ultra 5G ni smartphone yang boleh lawan iPhone 15 Pro Max. Ia ada layar Dynamic AMOLED 2X 6.8 inci yang stunning, dengan refresh rate 120Hz yang smooth. 

Ia juga ada chipset Exynos 2200 yang berkuasa, RAM 12 GB atau 16 GB, dan storage sehingga 1 TB. Kamera dia pun hebat, ada 108 MP untuk wide, 12 MP untuk ultrawide, 10 MP untuk telephoto 3x, dan 10 MP untuk telephoto 10x. 

Ia boleh zoom sehingga 100x, yang buat korang boleh snap gambar dari jauh. Bateri dia pun besar, ada 5,000 mAh, yang boleh support penggunaan seharian.

Kalau korang nak smartphone yang versatile dan berkualiti, Samsung Galaxy S22 Ultra 5G ni memang pilihan yang bagus.

Photo by Zana Latif on Unsplash

Xiaomi Mi 11

Xiaomi Mi 11 ni smartphone yang boleh bagi korang value for money. Ia ada layar AMOLED 6.81 inci yang menarik, dengan refresh rate 120Hz yang lancar. 

Ia juga ada chipset Snapdragon 888 yang mantap, RAM 8 GB atau 12 GB, dan storage sehingga 256 GB. 

Kamera dia pun ok, ada 108 MP untuk wide, 13 MP untuk ultrawide, dan 5 MP untuk macro. Ia boleh rakam video 8K, yang buat korang boleh enjoy resolusi yang tinggi. 

Bateri dia pun cukup, ada 4,600 mAh, yang boleh support fast charging 55W, wireless charging 50W, dan reverse wireless charging 10W.

Kalau korang nak smartphone yang murah dan berbaloi, Xiaomi Mi 11 ni memang pilihan yang bijak.

Photo by Đức Trịnh on Unsplash

Poco X4 Pro

Poco X4 Pro ni smartphone yang boleh bagi korang prestasi tinggi dengan harga yang rendah. Ia ada layar IPS LCD 6.67 inci yang decent, dengan refresh rate 120Hz yang best. 

Ia juga ada chipset Snapdragon 860 yang kuat, RAM 6 GB atau 8 GB, dan storage sehingga 256 GB. Kamera dia pun boleh tahan, ada 48 MP untuk wide, 8 MP untuk ultrawide, 2 MP untuk macro, dan 2 MP untuk depth. 

Ia boleh rakam video 4K, yang buat korang boleh capture moment yang penting. 

Bateri dia pun besar, ada 5,160 mAh, yang boleh support fast charging 33W. Kalau korang nak smartphone yang laju dan murah, Poco X4 Pro ni memang pilihan yang okey.

Redmi Note 10 Pro

Redmi Note 10 Pro ni smartphone yang boleh bagi korang kamera yang cun dengan harga yang murah.

Ia ada layar AMOLED 6.67 inci yang cantik, dengan refresh rate 120Hz yang awesome. Ia juga ada chipset Snapdragon 732G yang ok, RAM 6 GB atau 8 GB, dan storage sehingga 128 GB.

Kamera dia pun superb, ada 108 MP untuk wide, 8 MP untuk ultrawide, 5 MP untuk telephoto macro, dan 2 MP untuk depth.

Ia boleh rakam video 4K, yang buat korang boleh shoot gambar yang stunning.

Bateri dia pun power, ada 5,020 mAh, yang boleh support fast charging 33W. Kalau korang nak smartphone yang kamera dia gempak dan harga dia murah, Redmi Note 10 Pro ni memang pilihan yang cool.

Photo by Goutham Binuraj on Unsplash

ASUS ROG Phone 5

ASUS ROG Phone 5 ni smartphone yang boleh bagi korang pengalaman gaming yang terbaik. Ia ada layar AMOLED 6.78 inci yang gempak, dengan refresh rate 144Hz yang giler.

Ia juga ada chipset Snapdragon 888 yang gaban, RAM sehingga 18 GB, dan storage sehingga 512 GB.

Kamera dia pun ok la, ada 64 MP untuk wide, 13 MP untuk ultrawide, dan 5 MP untuk macro. Ia boleh rakam video 8K, yang buat korang boleh record game play korang dengan jelas.

Bateri dia pun besar gila, ada 6,000 mAh, yang boleh support fast charging 65W. Ia juga ada banyak aksesori dan feature yang support gaming, macam AirTrigger 5, AeroActive Cooler 5, dan GameFX.

Kalau korang nak smartphone yang gaming dia memang power, ASUS ROG Phone 5 ni memang pilihan yang mantap.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..