Adakah Google Chrome selamat? Mungkin ramai tak tahu

Apa itu Google Chrome?

Google Chrome ialah browser web yang dibangunkan oleh Google.

Browser ni boleh download secara percuma di sini. Browser ni membolehkan korang surf internet, buka laman web, guna app web, dan banyak lagi. Browser ni ada lebih 2 bilion pengguna sekarang.

Artwork by HackersMalaysia.com

Adakah Google Chrome selamat?

Ini soalan yang penting, sebab korang mesti nak tahu adakah Google Chrome ni selamat untuk korang guna.

Kelebihan Google Chrome

Google Chrome ni ada banyak feature security yang canggih, seperti:

  • Secure by default: Chrome ni akan protect korang dari laman web yang bahaya atau cubaan menipu yang boleh curi password korang atau berjangkit dengan komputer korang. Chrome ni juga guna teknologi seperti site isolation, sandboxing, dan predictive phishing protections untuk jaga data korang.
  • Strong and unique passwords: Chrome ni boleh bantu korang buat password yang kuat dan unik untuk setiap laman web yang korang daftar. Chrome ni juga boleh autofill password korang bila korang nak log in. Chrome ni juga boleh bagi tau korang kalau password korang kena compromised.
  • Automatic Chrome updates: Chrome ni akan update secara automatik setiap enam minggu, jadi korang akan dapat security features dan fixes yang terbaru. Dan kalau ada security bugs yang penting, Chrome ni akan fix dalam masa 24 jam.
  • Safety check: Chrome ni ada safety check yang boleh confirm security dan privacy korang bila korang surf internet. Safety check ni akan cari compromised passwords, dangerous extensions, available Chrome updates, harmful software, dan lain-lain.
  • HTTPS-First mode: Connections to sites yang guna HTTPS ni lebih selamat daripada yang tak guna. Bila korang turn on HTTPS-First mode, Chrome ni akan cuba load semua laman web guna HTTPS dan bagi warning sebelum korang buka laman web yang tak support HTTPS.
  • Secure DNS lookup: Bila korang nak buka laman web, Chrome ni akan cari IP address server laman web tu. Untuk jaga privacy dan security korang, kalau Secure DNS lookup ni on, Chrome ni akan encrypt maklumat korang semasa lookup process. Korang boleh pilih custom provider untuk Secure DNS ni.
Artwork by HackersMalaysia.com

Kekurangan Google Chrome

Google Chrome ni ada beberapa kekurangan yang korang kena ambil kira, seperti:

  • Google track banyak data korang: Google ni akan collect dan store data korang seperti browsing history, cookies, location, device info, dan lain-lain. Google ni akan guna data ni untuk bagi korang personalized ads, search results, dan recommendations. Google ni juga akan share data ni dengan third-party yang ada agreement dengan Google.
  • Google Chrome ni heavy: Google Chrome ni akan guna banyak memory dan CPU resources bila korang buka banyak tabs atau extensions. Ini boleh buat komputer korang slow atau hang. Google Chrome ni juga akan drain battery korang cepat kalau korang guna laptop.
  • Google Chrome ni tak compatible dengan semua laman web: Walaupun Google Chrome ni popular, ada sesetengah laman web yang tak support atau optimize untuk Chrome. Ini boleh buat laman web tu tak load betul atau ada error. Contoh laman web yang tak compatible dengan Chrome ialah Microsoft Edge, Safari, dan Firefox.

Kesimpulan

Google Chrome ni browser web yang menarik dan berguna.

Korang boleh buat banyak benda kat browser ni, dari surf internet, buka laman web, guna app web, dan banyak lagi.

Tapi, korang kena pastikan korang tahu dan jaga security dan privacy korang bila guna browser ni. Kalau korang pentingkan privacy dan tak nak kena track, google chrome tak sesuai untuk kegunaan korang.

Korang kena tahu apa yang Google track dan store pasal korang, dan macam mana nak control atau delete data korang. Walaupun dah delete cookie & cache, still dapat track melalui ip address, wifi, location & banyak lagi.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial