Selamat ke Firefox? - Mungkin penting untuk korang

Apa itu Firefox?

Firefox ialah browser web yang dibangunkan oleh Mozilla Foundation. Browser ni boleh download secara percuma di sini.

Browser ni membolehkan korang surf internet, buka laman web, guna app web, dan banyak lagi. Browser ni ada lebih 300 juta pengguna sekarang.

Adakah Firefox selamat?

Ini soalan yang penting, sebab korang mesti nak tahu adakah Firefox ni selamat untuk korang guna. Jawapannya ialah, Firefox ni selamat, dan lebih privacy daripada Google Chrome. Aku akan terangkan sikit-sikit kat bawah ni.

Kelebihan Firefox

Firefox ni ada banyak feature dan setting yang boleh bantu korang jaga maklumat korang dan elak risiko online.

Ini antara kelebihan Firefox:

  • Enhanced Tracking Protection: Feature ni akan block tracker yang kumpul data pasal aktiviti korang online dan tersembunyi dalam laman web yang korang lawat.
  • Total Cookie Protection: Feature ni akan asingkan cookies yang diletakkan oleh laman web yang berbeza untuk halang mereka dari mengikuti aktiviti korang di laman web lain.
  • DNS over HTTPS: Feature ni akan hantar nama domain yang korang taip ke server DNS dengan menggunakan sambungan HTTPS yang disulitkan. Ini akan halang pihak ketiga dari melihat laman web mana yang korang cuba akses.
  • Fingerprinting Protection: Feature ni akan amaran korang terhadap laman web yang kumpul setting dari browser dan komputer korang untuk profil korang. Dengan menggunakan fingerprint digital ni, mereka boleh buat profil unik korang untuk track korang di laman web yang berbeza.
  • Phishing and Malware Protection: Feature ni akan amaran korang bila laman web yang korang lawat dilaporkan sebagai laman web yang menipu atau berbahaya yang boleh curi password korang atau jangkiti komputer korang.
  • Firefox Monitor: Feature ni akan amaran korang jika akaun online korang terlibat dalam data breach yang diketahui. Feature ni juga memberi kuasa kepada pengguna untuk lawan data breach dengan memberi amaran bila mereka lawat laman web yang pernah breached.
  • HTTPS-Only Mode: Feature ni akan paksa semua sambungan ke laman web untuk guna sambungan selamat yang disulitkan yang dipanggil HTTPS. Feature ni juga akan bagi amaran sebelum korang buka laman web yang tak support HTTPS.

Kekurangan Firefox

Firefox ni ada beberapa kekurangan yang korang kena ambil kira, seperti:

  • Firefox ni kurang popular: Walaupun Firefox ni ada banyak feature yang bagus, ia kurang popular daripada Google Chrome. Ini bermakna ada sesetengah laman web atau app yang tak support atau optimize untuk Firefox. Ini boleh buat pengalaman korang kurang lancar atau ada masalah.
  • Firefox ni kurang cepat: Walaupun Firefox ni ada banyak improvement dalam prestasi, ia masih kurang cepat daripada Google Chrome dalam sesetengah aspek. Ini bermakna ia boleh ambil masa lebih lama untuk load laman web atau app, atau boleh lag atau freeze.
  • Firefox ni kurang user-friendly: Walaupun Firefox ni ada banyak setting yang boleh customize, ia juga boleh buat korang confused atau overwhelmed. Ini bermakna korang kena tahu apa yang korang nak dan macam mana nak ubah setting korang.

Kesimpulan

Firefox ni browser web yang selamat dan menghormati privacy korang.

Korang boleh buat banyak benda kat browser ni, dari surf internet, buka laman web, guna app web, dan banyak lagi.

Tapi, korang kena pastikan korang tahu dan jaga security dan privacy korang bila guna browser ni. Korang kena tahu apa yang Firefox boleh buat untuk korang, dan apa yang korang boleh buat untuk Firefox.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..

Network Security

Beza VPN & Tor Browser

Beza VPN & Tor Browser yang ramai tak tahu. Jom baca sebelum gunakan Tor Browser dengan VPN.