Cloud terbaik untuk tahun 2023

Google drive: Raja cloud storage

Google Drive ni macam raja dalam dunia cloud storage. Ramai yang suka sebab beberapa sebab ni:

  1. Senang nak guna: Interface dia mudah sangat. Kalau korang dah biasa dengan Gmail, memang senang la nak faham Google Drive.
  2. Banyak storage free: Korang dapat 15GB percuma. Cukup dah untuk simpan macam-macam!
  3. Integration dengan apps Google lain: Senang nak edit dokumen atau spreadsheet terus dari Drive.
  4. Trusted: Siapa je yang tak kenal dengan Google. So confirm lah Google Drive ni ramai orang pakai.

MEGA cloud: Penyimpanan dengan privacy extra

MEGA Cloud ni special sikit sebab dia tumpu pada privacy:

  1. Encryption yang kuat: Semua file korang di-encrypt, jadi data korang selamat.
  2. Banyak storage free jugak: Korang dapat 20GB free bila sign up. Ada promo kadang-kadang bagi lebih.
  3. Security: Level tinggi, sampaikan pihak MEGA pun tak boleh access & restore korang punya password, makna kata lain, kalau korang terlupa password, korang tak boleh buka sampai bila bila.

Microsoft OneDrive: Pilihan pengguna Windows

OneDrive ni pilihan orang yang suka guna produk Microsoft:

  1. Sync dengan Windows: Kalau korang guna laptop atau PC Windows, memang senang nak sync semua file.
  2. Free storage: Dapat 5GB free, tapi kalau korang ada langganan Microsoft 365, lagi banyak la storage korang.
  3. Trusted: Siapa je yang tak kenal dengan Microsoft? Ramai yang pakai OneDrive untuk save data data kerja.

Dropbox: Pilihan yang versatile

Dropbox ni macam veteran dalam dunia cloud storage. Ramai yang suka sebab ia sesuai untuk personal use ataupun business. Jom kita tengok apa yang best pasal Dropbox:

  1. User-friendly: Antara yang paling senang nak guna. Interface dia clean dan straightforward.
  2. File sharing yang mudah: Nak share file dengan kawan atau team kerja? Dropbox buat kerja ni jadi lebih senang.
  3. Versi percuma pun okay: Walaupun storage dia cuma 2GB untuk free version, tapi cukup la untuk simpan dokumen penting.

iCloud: Untuk pengguna Apple

Korang guna iPhone atau MacBook? iCloud memang tailor-made untuk pengguna Apple:

  1. Seamless integration dengan Apple devices: Kalau korang guna banyak device Apple, iCloud ni memudahkan semua benda. Photos, notes, semua sync dengan elok.
  2. Privacy yang dipercayai: Apple terkenal dengan approach dia dalam privacy. So, korang boleh lebih tenang pasal data korang.
  3. Storage free: Korang dapat 5GB free, tapi kalau perlu lebih, harga dia pun reasonable.

Box: Best untuk business

Box ni lebih kepada corporate dan business users:

  1. Security yang top-notch: Kalau korang cari cloud storage yang secure untuk business, Box ni antara yang terbaik.
  2. Collaboration tools: Dia ada banyak tools untuk teamwork, macam file sharing dan co-editing.
  3. Integrasi dengan third-party apps: Mudah integrate dengan apps macam Salesforce, Google Apps, dan lain-lain.

pCloud: Cloud storage dengan lifetime access

pCloud ni terkenal sebab tawaran unik dia – bayar sekali, guna selamanya. Jom kita explore apa lagi yang buat pCloud ni menarik:

  1. Lifetime subscription: Bayar sekali, terus dapat access selama-lamanya. Best kan?
  2. High security dan privacy: Dengan pilihan tambahan pCloud Crypto, data korang lagi selamat.
  3. User interface yang mesra: Senang digunakan, baik untuk personal ataupun business use.

Amazon Drive: Pilihan penggemar Amazon

Kalau korang suka shopping online, mesti familiar dengan Amazon. Amazon Drive ni bagi extra benefits, terutamanya untuk pengguna Amazon Prime:

  1. Storage besar untuk photos: Untuk pengguna Prime, korang dapat unlimited photo storage.
  2. Integrasi dengan Amazon services: Kalau korang guna banyak services Amazon, ni memudahkan korang.
  3. Reliable dan secure: Macam biasa, Amazon memastikan data korang selamat.
  4. Trusted: Ramai je yang kenal Amazon ni. Kalau luar negara lagi ramai orang kenal.

Tresorit: Pilihan untuk yang pentingkan security

Tresorit ni fokus sangat pada aspect security dan privacy:

  1. End-to-end encryption: Maknanya, data korang di-encrypt dari device korang sampai ke server.
  2. Zero-knowledge privacy: Tresorit tak simpan password atau data keys korang, jadi privacy terjamin.
  3. Ideal untuk business dan personal use: Dengan features security yang hebat, sesuai untuk semua jenis pengguna.

Jottacloud: Penyimpanan dari Norway dengan Unlimited Space

Walaupun Jottacloud bukan dari Malaysia, ia menarik perhatian dengan tawaran unlimited storage:

  1. Unlimited storage: Sesuai untuk korang yang ada banyak data untuk simpan.
  2. Good for privacy: Berasal dari Norway, di mana undang-undang privacy dia kuat.
  3. Backup automatik: Senang untuk korang yang selalu lupa nak backup data.

IceDrive: Cloud Storage dengan Twist

IceDrive ni baru dalam game tapi dia bawa beberapa features yang menarik:

  1. Portable drive feature: Boleh guna IceDrive macam external hard drive.
  2. 10GB free storage: Bagus untuk start dan test service dia.
  3. Strong encryption: Data korang dijaga dengan encryption yang kuat.

Yandex Disk: Pilihan dari Rusia

Yandex Disk ni dari Rusia dan menawarkan beberapa kelebihan menarik:

  1. 10GB free storage: Sesuai untuk simpan banyak file.
  2. Built-in editing tools: Mudah untuk edit photos atau dokumen terus dalam Yandex Disk.
  3. File sharing yang mudah: Share files dengan friends atau colleagues tanpa hassle.

4shared: Cloud storage lama yang masih relevan

4shared ni dah lama dalam game cloud storage, tapi masih relevan hingga hari ini. Mari kita lihat apa yang menarik tentang 4shared:

  1. 15GB free storage: Bagus untuk korang yang cari ruang simpanan yang besar tanpa bayar.
  2. File sharing yang mudah: Share files dengan kawan atau team kerja dengan senang.
  3. Music streaming feature: Uniknya 4shared, korang boleh dengar music terus dari storage.

Kelebihan 4shared

4shared menawarkan beberapa kelebihan yang menjadikannya pilihan menarik:

  1. User-friendly interface: Senang digunakan, baik untuk personal use ataupun business.
  2. Mobile app yang cekap: Dengan app mereka, korang boleh akses files dari mana-mana.
  3. Search tool untuk cari public files: Boleh cari dan download files yang dikongsi oleh orang lain.

Sesuai untuk siapa?

4shared ni sesuai untuk:

  1. Pengguna yang cari free storage yang banyak: Dengan 15GB free, ia menarik untuk mereka yang perlukan banyak space.
  2. Penggemar musik: Feature streaming music dia sesuatu yang jarang ada pada cloud storage lain.
  3. Pengguna yang suka share files: Mudah untuk share files dengan orang lain, sesuai untuk kerja berkumpulan.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial