Adakah korang perlukan Digital ID?

Digital ID ni nak buatkan korang lebih mudah dan selamat bila buat transaksi digital. Tapi Digital ID ni takkan ganti MyKad korang punya fungsi, cuma tambah ciri-ciri yang lebih canggih je.

Tapi, korang rasa korang perlukan ke Digital ID ni? Soalan ni susah nak jawab sebab tak ada keputusan lagi dari kerajaan.

Ramai orang bimbang pasal privacy, takut kerajaan nak menceroboh privasi, nak tahu semua benda yang korang buat secara online.

Selamat ke Digital ID?

Korang nak tahu apa benefit dan kekurangan Digital ID?

Ok, Aku akan cuba untuk bagi korang penerangan yang jelas dan lengkap. Benefit Digital ID ni banyak la, antara nya:

  • Boleh buka pintu untuk banyak perkhidmatan digital yang penting, macam banking, manfaat kerajaan, pendidikan, dan sebagainya
  • Boleh bantu orang yang tak ada pengenalan rasmi, macam orang tanpa kewarganegaraan, pelarian, atau orang miskin, untuk dapat akses kepada hak asasi mereka
  • Boleh tingkatkan inklusiviti dan formalisasi ekonomi, sebab lebih ramai orang boleh masuk pasaran kerja, berniaga, atau berdagang secara digital
  • Boleh jimat masa dan kos, sebab tak perlu isi borang panjang-panjang, hantar dokumen, atau pergi ke kaunter
  • Boleh kurangkan risiko penipuan, salah guna data, atau kecurian identiti, sebab Digital ID ni lebih selamat dan boleh disahkan dengan mudah

Tapi, Digital ID ni bukan semua baik je, ada jugak kekurangan dia, antara nya:

  • Boleh jadi sasaran untuk serangan siber, kalau tak ada perlindungan yang kuat dan terkini
  • Boleh jadi alat untuk memantau orang, kalau tak ada undang-undang atau dasar yang melindungi privasi dan hak pengguna
  • Boleh jadi diskriminasi, kalau tak semua orang dapat akses atau manfaat yang sama daripada Digital ID
  • Boleh jadi masalah teknikal atau operasi, kalau tak ada infrastruktur atau support yang cukup dan berkualiti

Jadi, korang kena fikir baik-baik, apa yang korang nak dan tak nak daripada Digital ID ni.

Digital ID ni boleh jadi kunci untuk masa depan yang lebih baik, tapi kena pastikan ia digunakan dengan cara yang betul dan bertanggungjawab.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..