Kelemahan Digital ID - Korang mungkin nak tahu

Digital ID adalah satu sistem pengenalan diri yang menggunakan teknologi digital untuk menyimpan dan menguruskan maklumat peribadi korang.

Ia boleh digunakan untuk mengakses pelbagai perkhidmatan secara online, macam nak bayar cukai, buat temujanji doktor, atau mengundi.

Digital ID mungkin nampak moden, tapi sebenarnya ia ada banyak juga keburukan yang korang perlu tahu.

Data boleh disalah gunakan

Salah satu keburukan digital ID yang paling ketara adalah risiko data korang boleh disalah gunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Data peribadi korang, seperti nama, alamat, nombor telefon, tarikh lahir, dan sebagainya, boleh dicuri, dijual, atau digunakan untuk tujuan jahat, seperti penipuan, pemerasan, atau pengganasan.

Bayangkan kalau data korang digunakan untuk membuka akaun bank palsu, membuat loan dengan nama korang, atau mengancam keselamatan korang dan keluarga korang. Macam mana korang nak elak dari terkena masalah ni?

Boleh kena hack

Keburukan digital ID yang seterusnya berkemungkinan sistem digital ID boleh kena hack oleh black hackers.

Hacker boleh mencuri, merosakkan, atau mengubah data korang yang tersimpan dalam server digital ID.

Benda ni boleh menyebabkan korang hilang akses kepada perkhidmatan secara online yang korang gunakan, atau terima maklumat yang salah.

Contohnya, kalau sistem digital ID korang kena hack, korang mungkin tak boleh log masuk ke akaun bank korang, atau terima surat panggilan mahkamah yang tak betul.

Mungkin korang juga akan didakwa atas kesalahan yang korang tak pernah buat. Korang nak buat apa kalau benda ni jadi?

Boleh dimanipulasikan

Keburukan digital ID yang lain adalah potensi data korang dimanipulasikan oleh pihak yang berkepentingan.

Data korang yang tersimpan dalam sistem digital ID boleh diubah, ditambah, atau dikurangkan oleh pihak yang mempunyai kuasa atau akses kepada sistem. Jangan yakin sangat sistem Digital ID ni selamat.

Benda ni menyebabkan korang terlibat dalam perkara yang korang tak buat, atau terlepas dari perkara yang korang patut dapat.

Sebagai contoh, kalau data korang dimanipulasikan, korang mungkin dituduh melakukan jenayah yang korang tak lakukan, atau ditolak hak mengundi yang korang layak. Korang rasa adil ke benda macam ni?

Boleh di shut down

Keburukan digital ID yang yang lain ialah sistem digital ID korang boleh di shut down oleh pihak berkuasa.

Pihak berkuasa boleh menutup atau menghalang akses kepada sistem digital ID atas sebab-sebab tertentu, macam kecemasan, krisis, atau konflik.

Memang betul, Digital ID yang nak diperkenalkan ni tak ada lah sampai tahap macam tu, tapi korang kena faham benda ni permulaan, sistem android, ios, apps semua sentiasa update dengan feature baru kan? Benda ni semua sama je macam Digital ID.

App yang akan korang download dalam hp boleh track location korang

Keburukan digital ID yang terakhir adalah, bahayanya app yang akan korang download dalam hp sebab app tu berkemungkinan besar boleh track location korang.

Bahkan boleh access semua contact korang. So secara tak langsung, kerajaan boleh tahu, siapa kawan korang, siapa mak ayah korang, siapa yang korang selalu hubungi.

Benda ni boleh menjejaskan privasi & security korang kot.

Contohnya, hacker boleh pantau korang dengan menggunakan app digital ID & boleh track location korang. Korang tak rasa takut ke benda ni?

Kesimpulan

Digital ID mungkin nampak seperti satu kemudahan dan kemajuan yang baik, tapi sebenarnya ia ada banyak keburukan yang boleh membahayakan korang.

Semua ni boleh menjejaskan hak, kebebasan, dan kesejahteraan korang sebagai rakyat. Jadi, jangan terlalu yakin yang digital ID ni akan selamat.

Sekarang pun masih banyak lagi kes akaun keldai, scam pelaburan, akaun telegram & media sosial kena hacked, masih banyak lagi kes yang kerajaan tak dapat bantu & sebagainya.

Korang kena bijak dan berhati-hati dalam menggunakan teknologi digital, dan jangan mudah terpedaya dengan janji-janji manis yang tak pasti. Ingat, data korang adalah milik korang, jangan biarkan ia jadi milik orang lain.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..