AI bakal mengantikan kerja manusia

AI, atau kecerdasan buatan, ni teknologi yang boleh berfikir dan boleh buat macam-macam benda yang biasanya manusia boleh buat.

Untuk tahun 2024 ni AI ni dah makin maju, makin kedepan dan dah start gantikan kerja manusia sikit-sikit dalam pelbagai bidang. Untuk tahun 2024 ni yes, banyak kerja dah pun hilang. Demand semakin kurang.

So, korang semua kena ikut trend AI dan bidang masing masing perlu disusun semula.

Korang nak tahu tak, kerja apa je yang dah start kena ganti dengan AI? Jom baca artikel ni sampai habis.

Kerja yang dah start kena ganti dengan AI

Ni antara kerja yang dah start kena ganti dengan AI, atau sedang dalam proses untuk diganti:

  • Penulis. Korang ingat penulis tu selamat ke? Tak semestinya. Sebab AI pun boleh tulis jugak. Ada AI yang boleh buat laporan, esei, surat, email, story dan macam-macam lagi. AI ni boleh tolong korang buatkan korang draft. AI ni juga boleh buat kajian, kutip data, dan buat rujukan. Pergh.
  • Sales retail. Korang suka shopping ke? Kalau suka, mungkin korang dah perasan yang ada kedai yang tak ada pekerja, atau pekerja dah start dikurangkan. Sebab apa? Sebab ada AI yang boleh jadi sales retail jugak. AI ni boleh guna kamera, sensor, dan aplikasi untuk kenal pasti pelanggan, barang, dan harga. Kat luar negara dah buat ye. Malaysia je coming soon. Tapi Malaysia dah buat pembayaran layan diri yang mana korang boleh scan sendiri dan bayar guna card. Contoh macam kat Aeon.
  • Graphic Designer. Sekarang dah ada canva, dalam canva pulak dah ada ai yang bantu korang buat design. Sama juga dengan adobe photoshop, sama juga dengan tools yang lain. Sekarang guna Copilot pun dah boleh generate gambar yang korang nak.
  • Photographer. Dengan Ai korang dah pun boleh generate gambar yang best best. Boleh edit semudah ABC dengan prompt yang korang sendiri buat.

Kerja yang mungkin akan kena ganti dengan AI

Selain daripada kerja yang dah start kena ganti dengan AI, ada juga kerja yang mungkin akan kena ganti dengan AI dalam masa depan.

Ni antara kerja yang mungkin akan kena ganti dengan AI, atau sedang dalam kajian untuk diganti:

  • Translator. Korang pandai bahasa ke? Kalau pandai, jangan rasa bangga sangat, sebab AI pun boleh jadi penerjemah juga, tau. Ada AI yang boleh terjemah pelbagai jenis bahasa, dari bahasa Melayu, Inggeris, Cina, hingga ke bahasa isyarat. AI ni boleh terjemah teks, suara, dan video. AI ni juga boleh terjemah dengan cepat, tepat, dan lancar. Siapa nak terjemah?
  • Proofreader. Korang pandai eja ke? Kalau pandai, jangan rasa hebat sangat, sebab AI pun boleh jadi proofreader juga, tau. Ada AI yang boleh betulkan kesalahan ejaan, tatabahasa, dan ayat. AI ni boleh betulkan pelbagai jenis tulisan, dari karangan, resume, hingga ke novel.
  • Khidmat pelanggan. Korang suka layan pelanggan ke? Kalau suka, jangan rasa senang sangat, sebab AI pun boleh jadi layanan pelanggan juga, tau. Ada AI yang boleh guna chatbot, email, atau telefon untuk layan pelanggan. AI ni boleh jawab soalan, selesaikan masalah, dan bagi maklumat.
  • Doktor. Korang ingat doktor tu hebat ke? Sekarang Ai dah start digunakan dalam pembedahan ye. So para doktor sila berjaga jaga. Buat research untuk lebih kepastian.
  • Videographer. Sekarangkan Sora Ai dah diumumkan akan release. Bayangkan ramai orang akan buat video hanya menggunakan prompt. Demand untuk videographer akan berkurangan. Yang buat kerja editing video perlu cari jalan bagaimana nak buat duit dengan Ai ni.

Ada banyak je lagi kerja yang dah start diganti dengan AI, korang boleh buat research tentang kerja ni. Confirm ada banyak tu. Sekarang pun ramai dah start susah nak dapat kerja, apatah lagi di masa akan datang.

Apa yang korang boleh buat untuk bersedia

Dah nampak kan, macam-macam kerja yang AI boleh buat, dan mungkin akan buat lagi banyak dalam masa depan.

Jadi, apa yang korang boleh buat untuk bersedia? Ini beberapa tips yang aku boleh bagi:

  • Belajar skill baru. Jangan rasa selesa dengan skill yang korang ada sekarang, sebab mungkin skill tu tak laku lagi nanti. Cuba belajar skill baru yang berkaitan dengan AI, atau yang susah untuk AI tiru. Contohnya, programming, data analysis, creative thinking, problem solving, dan lain-lain. Skill ni boleh bantu korang adapt dengan perubahan yang AI bawa, dan juga tambah nilai diri korang.
  • Sentiasa positif. Jangan rasa takut, marah, atau sedih dengan AI, sebab AI bukan musuh korang. AI sebenarnya boleh bantu korang buat kerja lebih cepat, mudah, dan baik. AI juga boleh buka peluang baru untuk korang, seperti kerja-kerja yang berkaitan dengan AI, atau yang memerlukan manusia untuk berinteraksi dengan AI. Jadi, bersikap positif, dan terima AI sebagai kawan, bukan lawan.
  • Berkongsi pengalaman. AI memang pandai, tapi dia tak boleh ganti pengalaman yang korang ada. Pengalaman tu penting, sebab ia menunjukkan korang punya ilmu, kemahiran, dan personaliti yang unik. Jadi, jangan simpan pengalaman tu untuk diri sendiri, tapi berkongsi dengan orang lain, terutama yang muda-muda. Korang boleh jadi mentor, guru, atau pembimbing untuk mereka, dan ajar mereka macam mana nak guna AI dengan bijak, dan tak bergantung pada AI.

Kesimpulan

AI memang akan menggantikan kerja manusia, tapi bukan semua kerja.

Ada kerja yang masih perlukan manusia, dan ada kerja baru yang akan timbul sebab AI. Isu kat sini, korang semua mungkin akan semakin susah nak dapat kerja.

Jadi, jangan terlalu yakin kerja korang selamat, sebab tukang masak pun AI boleh ganti sekarang ni.

Tapi, jangan putus asa juga, sebab korang boleh bersedia dengan belajar skill baru, bersikap positif, dan berkongsi pengalaman.

Dengan cara ni, korang boleh hidup bersama AI, dan manfaatkan AI untuk kebaikan korang, dan orang lain.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..