Apa itu Metasploit - Untuk yang ada basic IT

Metasploit tu apa eh? Kalau korang tanya orang yang minat IT, sure dia akan cakap Metasploit tu tool untuk hack komputer atau network.

Tapi sebenarnya, Metasploit tu lebih daripada itu. Metasploit tu adalah framework yang boleh bantu korang buat banyak benda berkaitan dengan cyber security.

Korang boleh guna Metasploit untuk test kelemahan sistem korang, atau sistem orang lain (dengan izin, jangan main hack suka suka), atau untuk create tool dan exploit security sendiri.

Metasploit tu memang power, sebab dia ada banyak feature, plugin, dan library yang boleh korang guna dan ubah ikut keperluan korang.

How Metasploit works?

Metasploit ni work dengan cara yang agak complex, but I try to simplify for korang to understand.

Metasploit ni ada empat komponen utama, iaitu:

  • Metasploit Framework: Ini adalah core dari Metasploit. Framework ni provide semua function dan API yang diperlukan untuk run exploit dan payload. Exploit tu adalah code yang boleh exploit kelemahan sistem, dan payload tu adalah code yang boleh run lepas exploit tu berjaya. Framework ni juga ada banyak module yang boleh korang pilih untuk buat penetration testing, seperti scanner, sniffer, encoder, decoder, dan lain-lain.
  • Metasploit Console: Ini adalah interface yang boleh korang guna untuk interact dengan Metasploit Framework. Console ni boleh run dalam command-line atau GUI. Console ni boleh let korang search, run, dan customize exploit dan payload. Console ni juga boleh let korang save, import, dan export project korang.
  • Metasploit RPC Server: Ini adalah server yang boleh korang guna untuk connect dengan Metasploit Framework dari jarak jauh. RPC Server ni boleh let korang control Metasploit Framework dari web browser, mobile device, atau third-party tool. RPC Server ni juga boleh let korang share project korang dengan team member korang.
  • Metasploit Community: Ini adalah versi free dari Metasploit yang boleh korang guna untuk learn dan practice Metasploit. Community ni ada beberapa feature yang boleh help korang buat basic penetration testing, seperti web interface, vulnerability scanner, exploit wizard, dan report generator. Community ni juga boleh let korang upgrade ke versi Pro kalau korang nak more feature.

Kenapa korang perlu belajar Metasploit?

Metasploit ni adalah salah satu tool yang paling popular dan powerful dalam dunia cyber security. Metasploit ni boleh bantu korang buat banyak benda yang berkaitan dengan hacking, seperti:

  • Identify vulnerability: Korang boleh scan sistem untuk cari kelemahan yang boleh korang exploit. Metasploit ada database yang update dengan latest vulnerability yang korang boleh refer.
  • Test security: Korang boleh test security sistem korang atau sistem client korang. Korang boleh run exploit dan payload yang sesuai dengan vulnerability yang korang jumpa, dan tengok apa yang boleh korang buat dengan akses yang korang dapat. Korang boleh run command, upload file, download file, capture screenshot, record keystroke, dan macam-macam lagi.
  • Develop exploit: Korang boleh develop exploit korang sendiri. Korang boleh guna bahasa programming yang korang suka, macam Ruby, Python, C, atau Perl. Korang boleh integrate exploit korang dengan Metasploit Framework, dan guna payload yang sedia ada atau buat payload korang sendiri.
  • Learn hacking: Korang boleh learn hacking dengan cara yang fun dan praktikal. Korang boleh set up sistem korang sebagai lab hacking, dan cuba hack sistem korang sendiri dengan Metasploit. Korang boleh belajar macam-macam teknik hacking, macam reconnaissance, scanning, exploitation, post-exploitation, dan evasion.

How to get started with Metasploit?

Metasploit ni boleh run dalam pelbagai sistem operasi, macam Windows, Linux, atau Mac OS.

Korang boleh download Metasploit Community dari website dia, atau korang boleh install Metasploit Framework dari GitHub.

Korang boleh follow step-by-step guide yang ada dalam website dia, atau korang boleh cari tutorial online yang banyak ada dalam YouTube atau blog.

Korang boleh start dengan basic command yang korang boleh guna dalam Metasploit Console, macam help, search, use, show, set, run, dan exploit.

Korang boleh explore module yang ada dalam Metasploit, macam auxiliary, exploit, payload, post, encoder, dan nop.

Korang boleh try hack sistem korang sendiri, atau sistem virtual yang korang boleh download dari website macam Metasploitable, DVWA, atau OWASP.

Korang boleh have fun dengan Metasploit, tapi jangan lupa, jangan guna Metasploit untuk hack sistem orang lain tanpa izin, sebab tu illegal dan boleh kena tangkap. Be a responsible hacker, ok

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..