Apa itu Nmap? Jom study

Apa itu Nmap?

Network scanning atau mapping ni adalah proses untuk discover atau explore network yang korang nak.

Macam mana nak tahu host atau device yang ada dalam network tu, port atau service yang open atau close, OS atau version yang run, dan vulnerability atau weakness yang ada.

Artwork by HackersMalaysia.com

Developer dia sapa?

Dia ni juga adalah founder dan editor Nmap Project, yang adalah satu website yang provide information dan resource tentang Nmap dan hacking.

Dia ni juga adalah author Nmap Network Scanning, yang adalah satu buku yang detail dan comprehensive tentang Nmap dan network scanning.

Digunakan untuk apa?

Nmap ni boleh korang guna untuk macam-macam tujuan, bergantung pada mode atau option yang korang pilih.

Antara mode atau option yang ada dalam Nmap adalah:

  • Host discovery: Mode ni boleh korang guna untuk tahu host atau device yang ada dalam satu network. Korang boleh guna ping scan, TCP scan, UDP scan, atau ICMP scan untuk check host atau device tu alive atau dead. Korang boleh guna option macam -sP, -sn, -PS, -PU, atau -PE untuk guna mode ni.
  • Port scanning: Mode ni boleh korang guna untuk tahu port atau service yang open atau close dalam satu host atau device. Korang boleh guna SYN scan, ACK scan, FIN scan, Xmas scan, atau NULL scan untuk check port atau service tu filtered atau unfiltered. Korang boleh guna option macam -sS, -sA, -sF, -sX, atau -sN untuk guna mode ni.
  • OS detection: Mode ni boleh korang guna untuk tahu OS atau version yang run dalam satu host atau device. Korang boleh guna TCP/IP fingerprinting untuk compare signature atau pattern yang korang dapat dengan database yang ada dalam Nmap. Korang boleh guna option macam -O atau -A untuk guna mode ni.
  • Vulnerability scanning: Mode ni boleh korang guna untuk tahu vulnerability atau weakness yang ada dalam satu host, device, port, service, atau OS. Korang boleh guna Nmap Scripting Engine (NSE) untuk run script atau code yang boleh exploit atau test vulnerability atau weakness tu. Korang boleh guna option macam -sC atau –script untuk guna mode ni.

Apa kelebihan dia?

Nmap ni ada banyak kelebihan yang boleh korang manfaatkan untuk buat hacking dengan lebih mudah dan efektif.

Antara kelebihan Nmap adalah:

  • Free, open source, dan cross-platform: Nmap ni adalah tool yang free, open source, dan cross-platform. Maksudnya, korang boleh download, install, use, modify, dan share Nmap tanpa perlu bayar atau risau tentang license. Korang juga boleh run Nmap pada OS yang berbeza, macam Linux, Windows, atau Mac.
  • Powerful, flexible, dan versatile: Nmap ni adalah tool yang powerful, flexible, dan versatile. Maksudnya, korang boleh use Nmap untuk buat scanning atau mapping yang berbagai jenis, level, dan scope. Korang juga boleh customize Nmap dengan mode, option, parameter, atau script yang korang nak.
  • Reliable, accurate, dan fast: Nmap ni adalah tool yang reliable, accurate, dan fast. Maksudnya, korang boleh trust Nmap untuk buat scanning atau mapping yang berkualiti dan tepat. Korang juga boleh expect Nmap untuk buat scanning atau mapping yang cepat dan smooth.

Apa kekurangan dia?

Nmap ni juga ada kekurangan yang boleh korang hadapi atau elakkan untuk buat hacking dengan lebih selamat dan berjaya.

Antara kekurangan Nmap adalah:

  • Complex, confusing, dan overwhelming: Nmap ni adalah tool yang complex, confusing, dan overwhelming. Maksudnya, korang kena belajar dan faham banyak benda untuk guna Nmap dengan betul dan baik. Korang kena tahu macam mana nak use dan manage mode, option, parameter, atau script yang ada dalam Nmap. Korang kena tahu macam mana nak interpret dan analyze output atau result yang korang dapat dari Nmap.
  • Detectable, traceable, dan noisy: Nmap ni adalah tool yang detectable, traceable, dan noisy. Maksudnya, korang boleh kantoi atau kena tangkap bila korang guna Nmap untuk buat scanning atau mapping. Korang boleh dijejak atau diserang oleh target, firewall, IDS, atau IPS yang mungkin tak suka aktiviti korang. Korang boleh meninggalkan jejak atau bukti yang boleh buat korang susah.

Macam mana nak download Nmap?

Nmap ni boleh korang download dari website Nmap Project, yang adalah website rasmi untuk Nmap. Website ni adalah https://nmap.org/.

Website ni ada link untuk download Nmap untuk OS yang berbeza, macam Linux, Windows, atau Mac.

Website ni juga ada link untuk download source code Nmap, yang korang boleh compile sendiri kalau korang nak.

Website ni juga ada link untuk download Nmap Scripting Engine (NSE) dan script yang ada dalam Nmap, yang korang boleh guna untuk buat scanning yang lebih advanced dan powerful.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..