Apa itu PADU? - Ini yang korang perlu tahu

Korang pernah dengar pasal PADU?

PADU ni singkatan untuk Pangkalan Data Utama, sebuah sistem baru yang sudah dilancarkan pada Januari 2024 untuk menguruskan data rakyat Malaysia dan memudahkan rakyat menerima bantuan dari kerajaan.

PADU ni macam satu tempat yang ada semua data yang berkaitan dengan korang, macam nama, alamat, nombor IC, pendapatan, kesihatan, pendidikan, dan macam-macam lagi.

Kerajaan Malaysia melancarkan PADU - Pangkalan Data Utama

Apa tujuan PADU?

PADU ni ada banyak tujuan yang boleh memberikan kemudahan kepada korang.

Antara tujuan PADU ialah:

  • Untuk memudahkan korang berurusan dengan kerajaan. Kalau korang nak buat apa-apa permohonan atau transaksi dengan kerajaan, korang tak perlu isi borang panjang-panjang atau bawa dokumen banyak-banyak. Data korang semua dah ada dalam PADU, jadi korang cuma perlu verify identiti korang je. Korang boleh buat semua ni secara online, jadi tak perlu beratur atau berjalan jauh.
  • Untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan kerajaan kepada korang. Dengan PADU, kerajaan boleh tahu lebih banyak pasal keperluan dan kepentingan korang. Kerajaan boleh guna data korang untuk buat analisis dan perancangan yang lebih tepat dan efektif. Kerajaan boleh buat polisi dan program yang lebih sesuai dan bermanfaat untuk korang.
  • Untuk melindungi data dan privasi korang. PADU ni akan guna teknologi yang canggih dan selamat untuk simpan dan hantar data korang. Data korang akan dienkrip dan dihash, jadi tak mudah untuk dicuri atau dimanipulasi oleh orang lain. PADU ni juga akan patuh dengan undang-undang dan piawaian yang berkaitan dengan data dan privasi korang.

Apa cabaran PADU?

Kerajaan buat PADU ni tak mudah, ada banyak cabaran dalam PADU ni sebenarnya.

Antara cabaran PADU ialah:

  • Untuk memastikan data korang betul dan terkini. Data korang mungkin berubah dari masa ke masa, macam alamat, status perkahwinan, pekerjaan, dan sebagainya. PADU ni kena pastikan data korang sentiasa dikemaskini dan diselaraskan dengan pangkalan data lain. Korang juga kena pastikan data korang betul dan lengkap, sebab data korang akan mempengaruhi apa yang korang dapat atau layak dari kerajaan.
  • Untuk mendapatkan kepercayaan dan support dari korang. PADU ni mungkin menimbulkan keraguan dalam kalangan masyarakat, terutama yang risau pasal data dan privasi korang. Korang mungkin tak selesa untuk kongsi data korang dengan kerajaan atau pihak ketiga yang terlibat dengan PADU. Korang mungkin tak yakin dengan kebolehan atau kejujuran kerajaan untuk jaga data korang. PADU ni kena buat usaha untuk menjelaskan dan meyakinkan korang tentang kebaikan dan keselamatan PADU.
  • Untuk mengatasi cabaran teknikal dan operasional. PADU ni melibatkan banyak pihak dan proses yang berbeza, jadi dia mungkin menghadapi masalah teknikal atau operasional yang boleh mengganggu atau menggagalkan PADU. PADU ni kena ada sistem yang kukuh dan bersedia untuk mengelak atau menyelesaikan masalah-masalah ni, macam backup, recovery, testing, monitoring, dan sebagainya.
Kerajaan Malaysia melancarkan PADU - Pangkalan Data Utama

PADU ni bagus ke untuk korang?

So, balik kepada soalan asal, PADU ni bagus ke untuk korang? Jawapan aku ialah, bergantung pada pandangan dan pengalaman korang.

Kalau aku cakap, ada yang marah nanti. Artikel ni cuma mengajak korang untuk berfikir dengan lebih jelas. Tapi pada masa yang sama aku juga tak menolak tentang kebimbangan DATA privacy kita semua.

Kalau korang rasa PADU ni boleh membantu korang untuk berurusan dengan kerajaan, meningkatkan kualiti perkhidmatan kerajaan, dan melindungi data dan privasi korang, PADU ni boleh jadi satu benda yang bagus untuk korang.

Tapi kalau korang rasa PADU ni tak betul atau tak selamat, korang mungkin tak suka atau tak setuju dengan PADU. Aku still hormat dengan pandangan ni.

So, aku harap artikel ni dapat memberi korang gambaran yang jelas tentang PADU. Aku cuma nak share apa yang aku tahu, tapi korang yang kena buat penilaian dan keputusan sendiri. 

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..