10 cara buat duit dengan TikTok

Ada satu platform ni memang famous satu dunia itu lah – TikTok!

Kalau dulu orang ingat TikTok ni hanya untuk suka-suka, tapi sekarang dah banyak yang buat duit dengan platform ni. 

Betul, kita boleh buat duit dengan TikTok kalau kita tahu macam mana nak guna peluang yang ada.

Tapi sebelum kita terokai 10 cara buat duit dengan TikTok ni, jom kita fahamkan dulu pasal platform ni.

Yang penting, kita kena kreatif, jujur, dan real dalam buat content, baru orang akan rasa connected dengan kita.

So, dalam artikel ni, kita nak kongsikan 10 cara buat duit dengan TikTok khas untuk orang orang Malaysia. Macam-macam cara ada, dari jadi influencer, buat iklan, ajar orang lain buat TikTok, hingga jual merchandise.

Let’s have fun and make some money.

1. Jadi Influencer TikTok

Cara paling obvious untuk buat duit dengan TikTok ni memang jadi influencer. Untuk jadi influencer, kita kena ada follower yang ramai dan engagement yang tinggi.

Bila kita dah ada audience yang besar, brand akan berminat nak bekerjasama dengan kita untuk promosi produk diorang.

Yang penting, kena creative dan konsisten dalam buat content yang menarik minat follower kita. Jangan lupa, be yourself, bro!

Cara buat duit dengan Tiktok

2. TikTok creator fund

Kalau korang ada more than 10,000 followers, dah eligible untuk apply TikTok Creator Fund. TikTok akan bayar kita berdasarkan views dan engagement yang kita dapat.

Semakin tinggi views dan engagement, semakin banyak duit yang kita boleh dapat.

Cara ni memang win-win, sebab kita buat content yang kita suka, dan TikTok bayar kita pulak tu!

3. Jual Produk atau perkhidmatan sendiri

Promote bisnes kita kat TikTok, jimat kos iklan!

Orang kata, “Promote diri sendiri tak rugi.” So, kalau kita ada bisnes atau perkhidmatan sendiri, guna TikTok sebagai platform promosi. Boleh share tips, tutorial, atau behind-the-scenes bisnes kita.

Dari situ, orang akan kenal dan minat dengan produk kita. Jangan lupa, buat content yang relatable dan engaging, supaya orang rasa connected dengan kita.

4. Affiliate Marketing

Promote produk orang lain, dapat komisen!

Kalau kita tak ada produk sendiri, kita boleh join program affiliate untuk jana pendapatan. Kita promote produk orang lain, bila ada orang beli melalui link kita, kita akan dapat komisen.

Boleh cari produk yang sesuai dengan niche kita, pastu create content yang menarik untuk tarik minat follower kita. Make sure pilih produk yang berkualiti dan boleh bantu orang, baru kita puas hati dapat komisen, kan?

5. Tawarkan perkhidmatan Video Editing

Skill edit video TikTok boleh jana duit!

Ramai orang nak buat video TikTok yang cantik dan menarik, tapi tak reti nak edit. So, ni lah peluang kita!

Tawarkan perkhidmatan video editing untuk TikToker yang memerlukan bantuan. Boleh promosi kat platform lain macam Instagram, LinkedIn, atau Facebook. Jangan lupa, kumpul testimoni dari client untuk bina kredibiliti kita.

Buat duit dengan TikTok. Tunjukkan bakat secara online di Tiktok

6. Ajar orang lain buat TikTok

Share ilmu, dapat duit!

Ada ramai yang baru nak start TikTok, tapi tak tahu macam mana nak mula. Jadi, kenapa tak kita ajar diorang?

Boleh buat kelas online, workshop, atau private coaching untuk ajar orang lain macam mana nak buat TikTok yang best.

Kalau nak lagi power, buat lah eBook atau video tutorial, lepastu jual online. Ingat, bila kita ajar orang lain, kita pun akan improve skill kita sendiri

7. TikTok Ads

Buat iklan kat TikTok, dapat duit!

TikTok juga ada platform iklan, jadi kalau kita pandai buat video iklan yang menarik, boleh jana pendapatan dari situ. Boleh offer perkhidmatan buat iklan untuk bisnes yang nak pasarkan produk diorang kat TikTok.

Kalau iklan kita menarik dan berkesan, mesti bisnes tu akan puas hati dan kita pun boleh dapat projek lagi!

8. TikTok live stream

Live stream sambil dapat duit!

Macam platform lain, TikTok pun ada live streaming. Bila kita live, follower kita boleh bagi kita “gifts” yang boleh ditukar dengan duit.

Selain tu, kita boleh buat sesi Q&A, tutorial, atau perform sambil jual produk kita sendiri. Jangan lupa, kena rajin interact dengan audience, baru diorang rasa connected dengan kita!

Salah satu cara buat duit dengan TikTok

9. Buat event atau campaign TikTok

Organize event, jom TikTok!

Kalau kita ada skill dalam event management, boleh lah organize event atau campaign yang ada kaitan dengan TikTok.

Contohnya, buat contest TikTok untuk bisnes yang nak naikkan brand awareness diorang. Dari situ, kita boleh dapat duit daripada bisnes yang sponsor event kita. Kreativiti kita memang takde batasan, bro!

10. Jual merchandise TikTok

Nak merchandise TikTok yang cool? Kita jual!

Bila kita dah jadi influencer yang dikenali, ramai follower yang nak beli merchandise kita. Boleh design baju, topi, atau sticker dengan logo atau catchphrase kita, pastu jual kat online store kita sendiri.

Yang penting, make sure merchandise kita berkualiti dan menarik minat follower kita. Dari situ, kita boleh dapat duit dan followers kita pun happy!

Kesimpulan

So ini lah 10 cara buat duit dengan TikTok khas untuk korang yang membaca. Ingat, yang penting kita kena rajin dan kreatif.

Jangan takut nak cuba benda baru, sebab kita tak tahu apa yang akan jadi “next update” dalam TikTok. Siapa tahu, mungkin satu hari nanti kita boleh jadi TikToker yang berjaya dan kaya raya! Good luck.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..