Cara disable copy paste dalam WordPress tanpa menggunakan plugin

Aku nak ajar kita cara disable copy paste dalam WordPress tanpa menggunakan plugin. Kenapa nak disable copy paste? 

Sebab ada orang yang suka copy content kita tanpa izin dan tanpa kredit. 

Tak best kan? Kalau kita nak lindungi content kita dari dicuri, ikut je langkah-langkah yang aku share ni. Mudah je, tak payah install apa-apa plugin pun.

cara disable copy paste

Langkah 1: Log in ke dashboard WordPress

Untuk mula-mula, kita kena log in ke dashboard WordPress kita. Dashboard WordPress ni adalah tempat di mana kita boleh manage website kita.

Langkah 2: Pergi ke Appearance > Customize

Lepas kita log in ke dashboard WordPress, kita pergi ke Appearance > Customize. 

Appearance ni adalah tempat di mana kita boleh ubah rupa bentuk website kita. Customize ni adalah tempat di mana kita boleh tambah CSS code yang boleh disable copy paste.

Langkah 3: Tambah CSS code

Bila kita dah masuk ke Customize, kita cari Additional CSS. Additional CSS ni adalah tempat di mana kita boleh tambah CSS code yang kita nak. 

CSS code ni adalah kod yang mengawal rupa bentuk website kita. Dengan CSS code ni, kita boleh disable copy paste dengan mudah.

CSS code yang kita nak tambah ni adalah:

				
					body {
  -webkit-user-select: none;
  -moz-user-select: none;
  -ms-user-select: none;
  user-select: none;
}

				
			

Code ni akan buat website kita tak boleh select text dengan mouse atau keyboard. Jadi, orang tak boleh copy paste content kita.

Langkah 4: Publish dan test

Lepas kita dah tambah CSS code tu, kita klik Publish. Publish ni akan buat perubahan kita tersimpan dan berkesan. 

Lepas tu, kita test website kita dengan cuba select text dan copy paste. Kalau tak boleh, maknanya kita dah berjaya disable copy paste.

Tahniah!

Korang dah berjaya disable copy paste dalam WordPress tanpa menggunakan plugin. Mudah kan?

Dengan cara ni, kita boleh protect content kita dari dicuri oleh orang lain. Kita boleh jadi lebih yakin dan bangga dengan content kita.

Aku harap artikel ni bermanfaat untuk korang.

Artikel berkaitan

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..