Apa itu Javascript? Ini yang korang kena tahu kalau nak belajar buat web development.

Apa itu Javascript?

Javascript ni programming language yang best gila untuk buat website yang interaktif dan awesome. 

Dengan Javascript ni, kita boleh tambah macam-macam feature dalam website kita, macam animation, slideshow, poll, dan banyak lagi. 

Javascript ni bukan je boleh digunakan untuk website, tapi juga untuk buat mobile app dan web game dengan guna framework macam React Native.

Javascript ni jangan confuse dengan Java pulak ya. Java ni programming language yang run kat server, manakala Javascript ni programming language yang run kat browser. 

Java ni kena ada compiler untuk execute kodnya, tapi Javascript ni tak payah compiler pun boleh jalan.

Javascript

Fungsi Javascript

Javascript ni ada banyak fungsi yang berguna untuk web development, mobile app, dan web game. 

Ni antara beberapa fungsi Javascript yang kita kena tahu:

  • Javascript ni boleh buat website kita hidup dengan tambah elemen-elemen dynamic yang boleh bergerak atau berubah element tanpa kena reload page. Contohnya, feature search box yang guna AJAX Javascript, yang ni function dia boleh tunjuk result artikel yang kita cari secara real time.
  • Javascript ni juga boleh digunakan untuk buat mobile app yang run kat android atau iOS dengan guna framework macam React Native. Framework ni boleh tukar kod Javascript kita jadi kod native untuk setiap platform.
  • Javascript ni juga boleh digunakan untuk buat web game yang run kat browser dengan guna library macam Phaser. Library ni sediakan tools untuk buat graphic, audio, input, dan physics untuk game.

Cara kerja Javascript

Javascript ni bekerja dengan cara interpret kod-kod yang kita tulis dan execute kat browser atau server. 

Cara kerja Javascript ni boleh dibahagikan kepada dua jenis, iaitu:

  • Cara kerja Javascript disisi user, maksudnya proses pengolahan kod hanya dijalan kat browser kita. Kod Javascript ni akan load sekali dengan HTML dan CSS bila kita buka web page. Browser akan run kod Javascript ni dan display hasilnya kat screen.
  • Cara kerja Javascript disisi server, maksudnya proses pengolahan kod dijalan kat server yang provide web service. Kod Javascript ni akan load sekali dengan Node.js atau framework lain bila server dapat request dari user. Server akan run kod Javascript ni dan send balik hasilnya ke klien.
Javascript

Kelebihan Javascript

Javascript ni best sangat sebab dia ada banyak kelebihan yang boleh bantu kita dalam web development. 

Ni antara beberapa kelebihan Javascript yang kita patut tahu:

Javascript ni programming language yang senang difahami dan dipelajari sebab dia ada syntax yang simple dan logik. Javascript ni juga tak perlu ada compiler atau tools lain untuk jalan kodnya, cukup ada browser je.

Javascript ni boleh digunakan untuk apa-apa je yang kita nak buat, sama ada kat sisi user atau server. Javascript ni boleh collaborate dengan HTML dan CSS untuk buat website yang cantik dan user-friendly.

Javascript ni juga boleh buat mobile app dan web game yang cool dengan guna framework dan library yang banyak. Javascript ni juga boleh jadi server dengan guna Node.js atau framework lain.

Tempat yang korang boleh belajar Javascript ni

Javascript ni programming language yang banyak sumber untuk belajar kat internet. Korang boleh pilih mana-mana yang sesuai mengikut keselesaan korang.

Ada beberapa platform yang korang boleh belajar Javascript ni:

UdemyUdemy ni platform online yang ada banyak kursus untuk belajar Javascript ni. Korang boleh pilih kursus yang ada rating tinggi dan review bagus dari pelajar lain. Kebanyakan kursus kat Udemy ni berbayar, tapi ada juga yang free. Korang boleh dapat sijil selepas habis kursus.

YouTubeYouTube ni platform video yang ada banyak FULL COURSE untuk korang belajar Javascript ni. Kebanyakan video kat YouTube ni free, tapi ada juga yang premium. Korang boleh subscribe channel yang korang suka untuk dapat update video terbaru.

CourseraCoursera ni platform online yang ada banyak kursus untuk belajar Javascript ni dari universiti atau institusi terkenal. Korang boleh pilih kursus yang ada sijil atau diploma yang diiktiraf. Kebanyakan kursus kat Coursera ni berbayar, tapi ada juga yang free. Korang boleh dapat feedback dari instruktor atau pelajar lain.

Kesimpulan

Javascript ni programming language yang best gila untuk buat website, mobile app, dan web game yang interaktif dan awesome.

Javascript ni senang difahami dan dipelajari, boleh digunakan untuk apa-apa je, dan ada banyak sumber untuk belajar kat internet.

Aku harap artikel ni dapat bantu korang faham pasal Javascript dan teruja nak belajar lebih lanjut. 

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..