Cara elakkan akaun Youtube kena Hack

YouTube bukan hanya tempat untuk kita enjoy cool videos, tapi juga platform untuk kita share karya kreatif kita. 

But wait, pernah tak terfikir yang YouTube account kita actually berisiko kena hack?

Don’t worry, aku ada tips and tricks on how kita boleh avoid dari kena hack. Jom study!

Okay, everyone knows, password adalah first line of defence untuk protect account kita. 

So, kita kena make sure ia strong and hard to guess.

  • Avoid from using personal info macam nama, birth date, or phone number.
  • Use a mix of uppercase, lowercase, numbers and symbols.
  • Jangan guna same password untuk semua account. Kalau satu kena hack, semua pun terkena!
Cara elakkan akaun youtube kena hack

2. Enable two-step verification

This is one of the best ways to protect your account. 

Dengan two-step verification, hacker will need to have access to our phone juga sebelum diorang boleh log into our account.

  • Go to your YouTube account settings.
  • Look for the ‘Two-Step Verification’ section and follow the instructions.
  • Make sure kita always have access ke phone yang digunakan untuk verification ni.

3. Update your software and apps

Kita need to make sure semua software dan apps yang kita guna are always up-to-date

Sometimes, outdated software can have security loopholes yang boleh dimanfaatkan oleh hacker.

  • Regularly check for updates on all your devices.
  • If you see an update, install it asap. Jangan tangguh-tangguh!

4. Jaga jaga dengan phishing

Phishing adalah trick yang selalu digunakan oleh hacker. Mereka akan hantar email atau mesej yang nampak macam datang dari YouTube, but it’s actually a trap!

  • Jangan click pada link yang korang rasa macam pelik atau suspicious.
  • Kalau korang terima email yang korang rasa tak kena, report it as spam.

5. Jangan share password korang

Ini nampak macam common sense, tapi ada juga yang lupa. Never, I mean never share your password dengan sesiapa pun. Kalau ada yang tanya, ingat, mereka mungkin bukan siapa yang mereka katakan.

  • Jangan share password dengan kawan, family, atau siapa-siapa pun.
  • Kalau ada orang tanya password korang, even if they say they are from YouTube, jangan bagi.
akaun youtube kena hack

6. Gunakan antivirus yang reliable

Last but not least, gunakan antivirus yang boleh dipercayai. It can help to detect dan remove any threats yang mungkin ada dalam device kita.

  • Pilih antivirus yang reputable dan selalu update.
  • Run regular scans untuk memastikan device kita bersih.

Dengan semua tips yang kita share hari ni, kita boleh work together to keep our YouTube accounts safe. Ingat, prevention is always better than cure. Selamat bersantai dengan YouTube, guys!

Artikel berkaitan

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial