7 course yang korang patut belajar untuk menjadi seorang Hacker

Ethical hacking ni bermaksud korang hack sesuatu sistem atau network dengan izin dari pemiliknya untuk mencari kelemahan dalam sistem.

Ethical hacker ni orang yang baik, sebab dia hack dengan mengikut undang undang yang ditetapkan, untuk tolong orang, bukan untuk merosakkan sistem orang lain dan buat semua ni untuk kepentingan diri sendiri.

Ethical hacker ni banyak laku dalam dunia IT security, sebab dia boleh tolong jaga sistem dari kena serang oleh cybercriminal.

So, kalau korang nak jadi ethical hacker, korang kena belajar skill dan teknik yang betul.

Udemy ada banyak course yang boleh ajar korang macam mana nak jadi ethical hacker yang mantap.

Aku akan listkan 7 course yang aku rasa paling best untuk korang, dan aku akan bagi sikit info tentang setiap course tu. Jom start.

1. Learn ethical hacking from scratch

Course ni sesuai untuk beginner yang nak belajar ethical hacking dari zero.

Course ni akan ajar korang macam mana nak setup tempat untuk hacking, macam mana nak hack Wi-Fi, macam mana nak hack website, macam mana nak hack sistem, dan macam mana nak detect dan prevent cyber attack.

Course ni guna Kali Linux, yang merupakan salah satu operating system yang paling popular untuk ethical hacking.

Course ni ada 14.5 jam video, 120 lectures, dan 22 articles.

Course ni juga ada rating 4.6 dari 5, dan ada lebih dari 300,000 pelajar yang dah ambil course ni. 

Kalau korang nak belajar ethical hacking dari scratch, course ni memang sesuai untuk korang. Click disini untuk direct kepada course.

2. The complete ethical hacking course: Beginner to advanced!

Course ni juga sesuai untuk beginner, tapi dia lebih advanced dari course yang pertama.

Course ni akan ajar korang macam mana nak hack Wi-Fi, macam mana nak hack website, macam mana nak hack sistem, macam mana nak hack mobile dan macam mana nak hack social media.

Course ni guna Kali Linux, Windows, dan Android.

Course ni ada 25.5 jam video, 113 lectures, dan 5 articles. Course ni juga ada rating 4.3 dari 5, dan ada lebih dari 300,000 pelajar yang dah ambil course ni. 

Kalau korang nak belajar ethical hacking dengan lebih advanced, course ni memang sesuai untuk korang. Click disini untuk direct kepada course.

3. Complete ethical hacking bootcamp 2023: Zero to mastery

Course ni adalah course yang paling baru dan paling updated untuk ethical hacking.

Course ni akan ajar korang macam mana nak hack Wi-Fi, macam mana nak hack website, macam mana nak hack mobile, dan macam mana nak hack menggunakan Metasploit.

Course ni guna Kali Linux, Windows, dan Android.

Course ni ada 27.5 jam video, 136 lectures, dan 11 articles.

Course ni juga ada rating 4.7 dari 5, dan ada lebih dari 50,000 pelajar yang dah ambil course ni. 

Kalau korang nak belajar ethical hacking dengan teknik yang paling terkini, course ni memang sesuai untuk korang. Click disini untuk direct kepada course.

4. Build an advanced keylogger using C++ for ethical hacking!

Course ni sesuai untuk intermediate yang nak belajar macam mana nak buat keylogger dengan C++.

Keylogger ni adalah program yang boleh rekod keystroke yang user taip pada keyboard, dan hantar maklumat tu kepada hacker.

Keylogger ni boleh digunakan untuk korang dapatkan password, email, credit card, dan lain-lain data yang sensitif.

Course ni akan ajar korang macam mana nak code keylogger dengan C++, macam mana nak buat keylogger yang stealthy, macam mana nak buat keylogger yang cross-platform, dan macam mana nak buat keylogger yang boleh hantar email.

Course ni ada 7.5 jam video, 35 lectures, dan 1 article.

Course ni juga ada rating 4.5 dari 5, dan ada lebih dari 20,000 pelajar yang dah ambil course ni. 

Kalau korang nak belajar macam mana nak buat keylogger yang advanced, course ni memang sesuai untuk korang. Click disini untuk direct kepada course.

5. Website hacking / Penetration testing & Bug bounty hunting

Course ni sesuai untuk intermediate yang nak belajar macam mana nak hack website dengan web application security tester.

Web application security tester ni adalah tool yang boleh scan website untuk cari vulnerability atau bug.

Vulnerability ni adalah kelemahan yang boleh digunakan oleh hacker untuk masuk ke dalam website.

Bug bounty hunting ni adalah aktiviti yang boleh korang buat untuk dapatkan duit dengan cari bug dalam website orang lain, dan report kat dia.

Course ni akan ajar korang macam mana nak guna web application security tester, macam mana nak hack website dengan teknik seperti SQL injection, XSS, CSRF, dan lain-lain, dan dia ajar sekali macam mana nak join bug bounty program.

Course ni ada 12.5 jam video, 72 lectures, dan 2 articles.

Course ni juga ada rating 4.6 dari 5, dan ada lebih dari 70,000 pelajar yang dah ambil course ni.

Kalau korang nak belajar macam mana nak hack website dengan web application security tester, course ni memang sesuai untuk korang. Click disini untuk direct kepada course.

6. Learn network hacking from scratch (Wi-Fi & wired)

Course ni sesuai untuk beginner yang nak belajar macam mana nak hack network, sama ada Wi-Fi atau wired.

Network ni adalah sistem yang sambungkan banyak device, macam laptop, phone, printer, dan lain-lain.

Hack network ni bermaksud korang boleh masuk ke dalam network tu, dan buat apa yang korang nak, macam curi data, ubah setting, atau shutdown device.

Course ni akan ajar korang macam mana nak setup environment untuk network hacking, macam mana nak hack Wi-Fi dengan teknik seperti WEP, WPA, WPA2, dan WPS, macam macam lagi.

Course ni ada 12.5 jam video, 93 lectures, dan 3 articles.

Course ni juga ada rating 4.5 dari 5, dan ada lebih dari 100,000 pelajar yang dah ambil course ni.

Kalau korang nak belajar macam mana nak hack network, course ni memang sesuai untuk korang. Click disini untuk direct kepada course.

7. Learn social engineering from scratch

Course ni sesuai untuk beginner yang nak belajar macam mana nak hack dengan social engineering.

Social engineering ni adalah teknik yang guna psikologi manusia untuk dapatkan maklumat atau akses yang korang nak.

Social engineering ni boleh digunakan untuk hack orang, bukan sistem.

Course ni akan ajar korang macam mana nak guna social engineering untuk dapatkan password, email, credit card, dan lain-lain data yang sensitif, macam mana nak guna social engineering untuk dapatkan akses ke sistem atau network dan macam macam lagi.

Course ni ada 5.5 jam video, 34 lectures, dan 2 articles.

Course ni juga ada rating 4.5 dari 5, dan ada lebih dari 60,000 pelajar yang dah ambil course ni.

Kalau korang nak belajar macam mana nak hack dengan social engineering, course ni memang sesuai untuk korang. Click disini untuk direct kepada course.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..