Facebook spy kita? Ini yang korang kena tahu

Korang suka guna Facebook tak? 

Korang boleh chat dengan kawan kawan, tengok apa yang diaorang buat, share gambar-gambar lawak atau sedih, follow artis-artis kegemaran korang dan macam-macam lagi.

Tapi korang pernah terfikir tak, Facebook ni sebenarnya boleh spy kita? 

Bukan nak kata Facebook ni jahat ke apa, tapi diaorang memang collect data kita untuk tahu apa yang kita buat kat Facebook. 

Nak tahu macam mana? Jom baca artikel ni sampai habis.

FACEBOOK SPY KITA

Macam mana Facebook boleh spy kita?

Facebook ni ada dua cara utama untuk spy kita.

Pertama, diaorang boleh kumpul data kita. Kedua, diaorang boleh guna ekstensi atau apps yang berkaitan dengan Facebook.

Data ni bukan setakat nama, umur atau lokasi kita je tau. Data ni termasuk apa yang kita cari kat Facebook, siapa yang kita chat, apa yang kita like atau comment, apa yang kita tengok kat news feed dan sebagainya.

Apa tujuan Facebook spy?

Facebook sebenarnay tak spy tapi diorang cuma track aktiviti korang sebab diaorang nak bagi iklan yang sesuai dengan minat korang. 

Sebab tu la bila korang cari pasal kucing kat Facebook, lepas tu korang akan nampak iklan pasal makanan kucing ke mainan kucing ke. Benda ni semua dijalankan oleh system automated by Facebook. Kiranya guna AI lah.

Bila korang join group pasal bola kat Facebook, lepas tu korang akan nampak rekemen kawan atau group yang berkaitan dengan bola jugak.

Facebook kata diaorang buat macam ni sebab nak tingkatkan pengalaman pengguna dan nak analisis pasaran. 

Tapi sebenarnya, diaorang boleh guna data kita untuk macam-macam benda. 

Contohnya, diaorang boleh jual data kita kat pihak ketiga yang nak guna data tu untuk tujuan lain. Atau diaorang boleh guna data tu untuk pengaruh pendapat atau tingkah laku korang.

FACEBOOK SPY KITA?

Apa risiko Facebook spy?

Kalau Facebook spy korang, benda ni boleh bawa banyak risiko pada privasi dan keselamatan. Contohnya:

  • Data korang boleh dicuri atau disalahgunakan oleh orang lain yang nak ambil kesempatan.
  • Data korang boleh dibocorkan atau didedahkan kepada orang ramai tanpa kebenaran korang.
  • Data korang boleh digunakan untuk target atau serang korang dengan cara-cara yang tak baik.
  • Data korang boleh mempengaruhi apa yang korang tengok atau fikir tanpa sedar.

Apa yang korang boleh buat?

Kalau korang rasa tak selesa dengan cara-cara yang Facebook guna untuk spy korang, ada je banyak cara supaya korang elakkan atau kurangkan tracking dari facebook ni.

  • Korang boleh ubah setting privasi korang kat Facebook. Korang boleh pilih siapa je yang boleh tengok profil korang, siapa je yang boleh hantar mesej kat korang, siapa je yang boleh tag korang dalam gambar atau video dan sebagainya.
  • Korang boleh padam data atau aktiviti korang kat Facebook. Korang boleh padam carian korang, mesej korang, like atau comment korang, gambar atau video korang dan sebagainya. Korang juga boleh padam akaun korang kalau korang dah tak nak guna Facebook langsung.
  • Korang boleh jangan guna ekstensi atau aplikasi yang berkaitan dengan Facebook. Korang kena hati-hati bila nak install atau guna ekstensi atau aplikasi ni. Baca dulu review atau komen orang lain yang dah guna. Pastikan ekstensi atau aplikasi tu betul-betul selamat dan boleh dipercayai.
  • Korang boleh off location kat Facebook. Location ni adalah maklumat tentang di mana kita berada bila kita guna Facebook. Facebook boleh guna location ni untuk bagi kita iklan atau cadangan yang sesuai dengan tempat kita. Tapi location ni juga boleh bagi orang lain tahu di mana kita berada. Jadi, kalau korang nak jaga privasi korang, baik off je location ni kat setting Facebook.
  • Korang boleh off outside Facebook activity kat Facebook. Outside Facebook activity ni adalah maklumat tentang apa yang kita buat kat luar Facebook. Contohnya, apa website yang kita lawati, apa aplikasi yang kita guna, apa barang yang kita beli dan sebagainya. Facebook boleh guna outside Facebook activity ni untuk bagi kita iklan atau cadangan yang sesuai dengan minat kita.

    Tapi outside Facebook activity ni juga boleh bagi Facebook tahu terlalu banyak pasal diri kita. Jadi, kalau korang nak jaga privasi korang, baik off je outside Facebook activity ni kat setting Facebook.

  • Korang boleh selalu review security kat Facebook. Security ni adalah tentang bagaimana kita melindungi akaun kita dari orang lain yang nak hack atau masuk tanpa kebenaran. Facebook ada banyak cara untuk tingkatkan security kita. Contohnya, kita boleh guna password yang kuat, kita boleh guna two-factor authentication, kita boleh guna alert login dan sebagainya.

    Jadi, kalau korang nak jaga privasi korang, baik selalu review security ni kat setting Facebook dan ikut cara-cara yang diaorang cadangkan.

  • Korang boleh sentiasa clear browser kat dalam apps tu. Browser ni adalah tempat yang simpan data atau maklumat tentang apa yang kita buat kat Facebook.

    Contohnya, apa yang kita cari, apa yang kita tengok, apa yang kita klik dan sebagainya. Facebook boleh guna browser ni untuk bagi kita iklan atau cadangan yang sesuai dengan aktiviti kita.

    Tapi browser ni juga boleh bagi Facebook tahu terlalu banyak pasal diri kita.

    Jadi, kalau korang nak jaga privasi korang, baik sentiasa clear browser ni kat dalam apps tu.

  • Korang boleh guna VPN. VPN ni adalah singkatan daripada Virtual Private Network.

    VPN ni adalah cara yang boleh bagi kita akses internet secara anonim dan selamat.

    VPN ni boleh sembunyikan IP address kita, yang merupakan maklumat tentang di mana kita berada dan siapa kita.

    Facebook boleh guna IP address ni untuk bagi kita iklan atau cadangan yang sesuai dengan lokasi kita.

    Tapi IP address ni juga boleh bagi Facebook tahu terlalu banyak pasal diri kita.

    Jadi, kalau korang nak jaga privasi korang, baik guna VPN ni bila guna Facebook.

Kesimpulan

Facebook memang antara platform yang banyak track data kita semua. So nak kata dia spy, tak juga, sebab Facebook ni ada berbillion user. Tapi diorang still collect aktiviti kita. 

Diorang cuma harapkan AI je untuk buat kerja automated.

Data ni banyak juga la yang Facebook collect.

Kalau korang rasa data korang tak selamat dengan Facebook, korang boleh buat beberapa perkara yang aku dah sebut kat atas tu atau kalau korang dah fed up dengan Facebook, korang boleh beralih ke platform lain. Simple. 

Artikel berkaitan

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..