Kenapa GoPinjam menolak permohonan korang - Ini sebabnya

GoPinjam ni satu pinjaman online yang ada dalam app Touch N Go.

Korang boleh apply pinjaman dari RM1,000 hingga RM10,000 dengan kadar faedah rendah dan tempoh bayaran balik yang fleksibel.

Ada beberapa syarat dan kriteria yang kena patuh dan ikut. Jom aku cerita sikit apa yang korang perlu tahu.

Tiada database dalam LHDN

Salah satu sebab yang paling biasa kenapa permohonan GoPinjam ditolak adalah sebab korang tak ada database di LHDN. Apa maksudnya?

Maksudnya, korang tak pernah declare pendapatan korang dengan LHDN.

LHDN ni singkatan untuk Lembaga Hasil Dalam Negeri, yang bertanggungjawab untuk kutip cukai dari rakyat Malaysia.

Jadi, kalau korang tak declare pendapatan korang, maknanya korang tak bayar cukai, dan LHDN tak ada rekod tentang korang.

Ini akan buat CIMB Bank susah nak verify korang punya kelayakan dan kredit. Sebab tu, permohonan korang akan ditolak.

Kenapa GoPinjam menolak permohonan korang - Ini sebabnya

CTOS

Apa tu CTOS? CTOS ni satu sistem yang kumpul maklumat tentang hutang dan bayaran korang dengan pihak lain, macam bank, syarikat telekomunikasi, syarikat utiliti, dan lain-lain.

Kalau korang ada hutang yang tak bayar, atau bayar lambat, atau ada tindakan undang-undang, CTOS akan rekod semua tu.

Bila korang nak apply pinjaman, bank akan check CTOS korang untuk tengok korang punya rekod pembayaran.

Kalau CTOS korang buruk, maknanya korang ada risiko tinggi untuk tak bayar balik pinjaman. Sebab tu, bank akan tolak permohonan korang.

Faktor lain

Selain dari dua sebab yang aku sebut tadi, ada juga sebab-sebab lain yang boleh menyebabkan permohonan GoPinjam ditolak.

Antaranya ialah:

  • Korang tak cukup umur. Kena sekurang-kurangnya 21 tahun untuk apply GoPinjam.
  • Korang tak ada akaun CIMB Bank. Kena ada akaun bank ni sebab pinjaman akan transfer terus ke akaun korang.
  • Korang tak ada app Touch N Go. Kena ada app ni sebab permohonan GoPinjam kena buat melalui app tu.
  • Korang tak ada dokumen yang diperlukan. Kena ada salinan IC, slip gaji, penyata bank, dan lain-lain yang berkaitan.

Jadi, itu lah beberapa sebab yang boleh menjelaskan kenapa GoPinjam menolak permohonan korang.

Kalau korang nak cuba lagi, pastikan korang dah settle semua masalah yang aku sebut tadi, dan ikut semua syarat dan langkah yang diberikan oleh GoPinjam. Semoga berjaya! 

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial