Kenapa income Google Adsense terlalu sikit: Korang mungkin nak baca ni

First thing first, korang kena ingat, income dari Google AdSense tu dalam USD, okay? Kalau ekonomi Malaysia tengah jatuh, nilai tukar Ringgit pun akan terjejas. 

Jadi, walaupun korang nampak macam banyak duit masuk dalam AdSense, bila tukar ke Ringgit, jadi sikit.

Tak cukup dengan tu, advertiser dari Malaysia mungkin kurang sikit sebab ekonomi tak stabil. So, iklan yang korang dapat pun mungkin tak seberapa. 

Jadi, korang kena ambil kira faktor ekonomi ni dalam strategi monetization korang.

Visitor korang sikit

Ni memang common sense la kan? Kalau visitor korang sikit, memang la income dari AdSense pun akan sikit. Tapi kenapa visitor sikit? Ada banyak sebab, dan kita akan terangkan satu-satu.

Design web

First sekali, design web korang. Kalau design web korang macam zaman batu, memang la orang tak nak stay lama. User experience tu penting, guys. 

Kalau orang rasa selesa, diorang akan stay lama, dan peluang klik iklan pun tinggi. Benda ni termasuk dalam guideline SEO ye. So tolong serius. 

Kuantiti artikel

Korang ada berapa banyak artikel? Kalau baru puluh je, jangan harap la nak rank tinggi dalam Google. Orang nak ribu! Lebih banyak artikel bermakna lebih banyak peluang untuk korang rank dalam search engine.

Kualiti & value content

Ni paling penting. Content korang ada value ke tak? Orang cari ke tak? Kalau artikel korang membantu orang, diorang akan datang balik. Kalau tak, memang la susah nak naikkan visitor.

Kenapa website korang tak rank dalam Google

SEO tak mantap

SEO (Search Engine Optimization) tu penting gila. Kalau korang tak optimize keyword, meta description, atau backlink, memang susah la nak rank.

Content tak relevan atau outdated

Google suka content yang fresh dan relevan. Kalau artikel korang outdated, memang la susah nak compete dengan website lain yang lebih up-to-date.

Speed website slow

Speed website pun mempengaruhi ranking korang. Kalau website slow, user akan cabut, dan Google akan penalize website korang. So jadikan benda ni satu benda yang penting. 

Kesimpulan

So, banyak faktor yang mempengaruhi income Google AdSense korang. Kalau korang buat website sambil lewa je, hasil yang korang dapatkan pun sambil lewa la. Fair kan?

Dari ekonomi, jumlah visitor, hingga ke ranking website, semua ada kaitan. Jadi, korang kena strategize betul-betul la kalau nak pendapatan korang tinggi. Simple

Harap artikel ni membantu korang faham kenapa income dari Google AdSense sikit.

Artikel berkaitan

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..