Mencari Hacker White Hat? Baca sebelum terkena

Diorang ni biasanya guna skill yang ada untuk test kelemahan sistem, lindungi data, atau selesaikan masalah. Tapi, korang kena berhati-hati dalam mencari seorang hacker white hat, sebab tak semua orang yang mengaku hacker tu betul-betul hacker.

Jadi, macam mana nak cari hacker white hat yang betul-betul boleh trusted? Jom ikut tips yang aku nak share dengan korang ni.

Tengok portfolio dia

Portfolio ni adalah koleksi kerja-kerja yang hacker tu dah buat sebelum ni.

Korang boleh tengok apa jenis projek yang hacker tu dah handle, siapa klien yang hacker tu dah kerja dengan, atau apa hasil yang hacker tu dah capai.

Dengan tengok portfolio ni, korang boleh tahu sama ada hacker tu ada pengalaman, skill, atau kredibiliti yang korang cari.

Kalau hacker tu tak ada portfolio atau portfolio dia tak sesuai dengan keperluan korang, then korang boleh skip hacker tu.

Tengok testimoni dia

Tips yang kedua bila korang nak cari hacker white hat adalah tengok testimoni dia. Testimoni ni adalah komen-komen atau feedback yang orang lain bagi tentang hacker tu.

Korang boleh tengok apa yang orang lain kata tentang hacker tu, sama ada positif atau negatif.

Dengan tengok testimoni ni, korang boleh tahu sama ada hacker tu ada reputasi, profesionalisme, atau kepuasan pelanggan yang korang nak.

Kalau hacker tu tak ada testimoni, atau testimoni dia banyak negatif, atau testimoni dia tak meyakinkan, then korang boleh elakkan hacker tu.

Tengok website dia

Tips yang ketiga bila korang nak cari hacker white hat adalah tengok website dia.

Website ni adalah platform yang hacker tu guna untuk promosi diri, tunjuk portfolio, atau berhubung dengan pelanggan.

Korang boleh tengok macam mana website tu direka, apa info yang website tu bagi, atau macam mana website tu berfungsi.

Dengan tengok website ni, korang boleh tahu sama ada hacker tu ada kreativiti, komunikasi, atau teknologi yang korang perlukan.

Kalau hacker tu tak ada website, atau website dia tak cantik, atau website dia tak berkesan, then korang boleh abaikan hacker tu.

Kesimpulan

Itu lah tiga tips yang korang boleh guna bila korang nak cari hacker white hat. Aku harap korang dapat manfaat dari artikel ni.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..

Hacking

Apa perlu buat kalau gmail kena hack

Gmail kena hack? Mesti mengelabahkan? Sebab benda penting kot, mungkin banyak data korang dalam email tu. So baca artikel ni sampai habis.