Pekerja facebook boleh access ke semua aktiviti kita? Ini yang korang kena tahu!

Korang tahu tak yang Facebook ni boleh je track dan simpan semua benda yang kita buat kat luar Facebook, walaupun kita tak online?

Jom baca artikel kalau korang nak tahu lebih mendalam.

Apa tu Off-Facebook Activity?

Off-Facebook Activity ni macam satu ciri yang bagi Facebook kumpul info pasal apa yang kita buat kat aplikasi dan website lain yang ada kaitan dengan Facebook melalui system macam Facebook Login, Facebook Pixel atau Facebook SDK. 

Contoh la kan, kalau kita guna Facebook Login untuk masuk game app, atau kalau kita jenguk website jual barang yang guna Facebook Pixel untuk hantar iklan kat kita, Facebook akan tau la apa yang kita buat kat app atau website tu.

Facebook guna info ni untuk buat pengalaman kita kat Facebook lagi best, macam tunjuk iklan yang sesuai & relevan dengan minat kita, cadangan rakan atau group yang mungkin kita kenal atau suka, dan bagi data dan analisis kat orang yang buat app atau website tu.

Betul ke pekerja Facebook boleh nampak data peribadi kita?

Jawapannya adalah BERGANTUNG. Boleh jadi ya, boleh jadi tidak.

YA sebab Facebook ada info pasal apa yang korang buat kat apps lain. TIDAK sebab diorang tak monitor data korang.

Sebenarnya, data ni dah di persetujui antara dua pihak Facebook dan app tu untuk hal-hal pengiklanan atau “personalized ads”.

Facebook pun kata yang diorang ikut standard keselamatan dan privasi yang tinggi untuk jaga data kita semua.

Diorang pun ada polisi dan amalan ketat yang memang ketat gila untuk kawal siapa je yang boleh tengok data user dan untuk apa.

Tapi ada la jugak beberapa kes yang pekerja atau jurutera Facebook kena tuduh boleh masuk akaun orang lain tanpa password atau izin.

Semua ni hasil research aku dalam internet.

Apa respon Facebook?

Facebook cakap yang ciri Off-Facebook Activity ni sebenarnya korang yang control sendiri. Korang boleh pilih sama ada nak ON atau OFF.

Kalau korang ON, maknanya korang bagi Facebook untuk kumpul aktiviti korang pada apps lain termasuk lah apps bank. Kalau korang OFF, maknanya korang tak bagi dan Facebook takkan trace selain dalam app Facebook tu sendiri.

Facebook kata yang kalau kita OFF, iklan yang korang nampak kat Facebook mungkin tak relevan sangat dengan minat korang.

Sebab tu la diorang nak tau apa yang korang buat kat luar Facebook, supaya diorang boleh hantar iklan yang sesuai dengan korang.

Macam mana nak OFF?

Nak off bukan susah sangat. Korang cuma kena ikut beberapa langkah je.

Ni aku bagi step by step yang lebih jelas untuk korang rujuk:

  1. Klik Profile Settings
  2. View Privacy Shortcuts
  3. Pergi ke Your Facebook Information
  4. Klik View or clear your off-Facebook activity
  5. Klik clear history
  6. Klik more options
  7. Klik Manage Future Activity
  8. Tick OFF dekat Future off-Facebook activity
  9. Klik sekali lagi Manage Future Activity
  10. Tick OFF

Boleh ke pekerja Facebook nampak apa yang kita search & tengok?

Kalau korang risau pasal pekerja Facebook boleh nampak apa yang korang search atau tengok kat luar Facebook, jawapannya ialah TIDAK juga la.

Diorang cuma dapat info pasal jenis aplikasi atau website yang korang guna je, bukan detail macam apa nama korang search atau tengok.

Contoh la kan, kalau korang search pasal resepi kek coklat kat Google, pekerja Facebook tak tau la korang search benda tu. Diorang cuma tau korang guna Google je.

Tapi kalau korang rasa tak selesa dengan benda ni jugak, korang boleh je OFF Off-Facebook Activity macam aku ajar tadi.

Cuma jangan marah la kalau iklan yang keluar kat Facebook tak menarik sangat lepas tu.

Kesimpulan

Jadi, pekerja Facebook boleh tengok semua benda kita buat?

Jawapannya ialah BERGANTUNG PADA DIRI KORANG. 

YA sebab diorang ada info pasal apa yang kita buat kat app atau website lain yang ada kaitan dengan Facebook.

TIDAK sebab diorang tak curi data peribadi kita macam nama, password atau nombor telefon.

Tapi kalau kita rasa tak selesa dengan benda ni, kita boleh je OFF Off-Facebook Activity kat setting kita. Cuma jangan marah la kalau iklan yang keluar kat Facebook tak menarik sangat lepas tu.

Harap artikel ni dapat membantu korang faham lebih lanjut pasal Off-Facebook Activity ni.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial