Jangan click link dalam media sosial

Media sosial ni satu benda yang best gila sekarang ni. Ramai orang suka guna media sosial untuk tengok gambar, video, story, atau post.

Tapi, media sosial ni pun ada bahaya yang korang kena tahu. Bahaya ni ialah link yang korang nampak dalam media sosial.

Ada link yang boleh curi maklumat korang, atau rosakkan telefon korang, atau hack akaun korang.

Link ni biasanya nampak pelik, ada gambar yang menggiurkan, ada gambar ehem ehem, atau ada gambar ahli keluarga korang.

Korang mesti tertanya-tanya, kenapa ada link macam ni dalam media sosial? Apa tujuan link ni?

Apa yang akan jadi kalau korang click link ni? Jangan risau, aku ada jawapan untuk korang.

Kenapa ada link macam ni dalam media sosial?

Benda ni sebenarnya ialah teknik scam.

Scammer ni biasanya buat benda ni semua untuk dapat duit, atau maklumat, atau akses dari korang.

Scammer gunakan link macam ni untuk tarik perhatian korang. Diorang tahu yang korang suka tengok gambar ehem ehem, atau gambar pelik pelik, atau gambar yang korang macam familiar.

Dan diorang memang harap yang korang akan click link ni.

Apa tujuan link ni?

  • Curi duit korang: Link ni boleh bawa korang ke website yang minta korang masukkan nombor kad kredit, atau bank account, atau pin. Kalau korang masukkan, scammer boleh guna nombor tu untuk ambil duit korang.
  • Curi akses korang: Link ni boleh bawa korang ke website yang minta korang login dengan akaun media sosial korang, seperti Facebook, Instagram, atau Twitter. Kalau korang login, scammer boleh dapat username dan password korang, dan boleh guna akaun korang untuk buat apa-apa je yang mereka nak, seperti post, message, atau follow.
  • Download app: Link ni boleh bawa korang kesatu website yang mana korang kena download app, dan dalam app tu telah diprogramkan untuk spy, collect semua data korang dalam phone.

Kesimpulan

Jangan kisah pasal gambar yang menggiurkan, atau gambar ehem ehem, atau gambar ahli keluarga korang.

Semua tu cuma tipu je, nak buat korang tertarik. Jangan terpedaya dengan link ni, sebab link ni tak ada faedah pun untuk korang.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..

Hacking

Apa perlu buat kalau gmail kena hack

Gmail kena hack? Mesti mengelabahkan? Sebab benda penting kot, mungkin banyak data korang dalam email tu. So baca artikel ni sampai habis.